Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, τρία δισεκατομμύρια πτηνά έγιναν… «καπνός» σε ΗΠΑ και Καναδά τον τελευταίο μισό αιώνα.
Από το 1970 έως σήμερα, ο πλανήτης μας έχει χάσει το 29% των πτηνών της βόρειας Αμερικής. Και σαν να μην έφθανε αυτό, στο νησί της Ιάβας, στην Ινδονησία, τα πουλιά που τραγουδάνε και είναι στα κλουβιά είναι περισσότερα από αυτά που είναι ελεύθερα…
Οι δύο μελέτες, όπως αναφέρει το BBC, δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις «Science» and «Biological Conservation».
Η μελέτη που αφορά τον πληθυσμό των πτηνών της Βορείου Αμερικής επισημαίνει ότι τα πουλιά έχουν εξαφανιστεί από λιβάδια έως ακτές και ερήμους.
Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν την αιτία αυτού του δραματικού φαινομένου, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βασικός παράγοντας ήταν απώλεια βιότοπων, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
«Γνωρίζαμε ότι ορισμένα είδη πτηνών μειώνονται», υποστήριξε στο BBC ο καθηγητής Κεν Ρόζενμπεργκ από το εργαστήριο Ορνιθολογίας, «αλλά πιστεύαμε ότι ενώ τα σπάνια πουλιά εξαφανίζονται, τα άλλα πουλιά, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο υπάρχον περιβάλλον, θα εξισορροπούσαν την κατάσταση», πρόσθεσε.
«Οι υπολογισμοί μας έγιναν με βάση τις εκθέσεις από τα πτηνά στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 50 χρόνια, δηλαδή κάθε σημαντική έρευνα που διεξήχθη σε ολόκληρη την ήπειρο από το 1970 κι έπειτα».
Η ίδια κατάσταση, τόνισε, είναι πιθανό να καταγράφεται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και η κατάσταση στην Ασία, όπως έδειξε η άλλη μελέτη, δείχνει ότι πληθυσμός των πτηνών βρίσκεται σε κρίση.
Πηγή: protothema.gr