Trekking και Biking Trip με τη συμμετοχή Ολλανδών, Βέλγων και Βάσκων trekking & biking specialists οργάνωσε και πραγματοποίησε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής σε συνεργασία με τα Γραφεία Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών και Ισπανίας, Πορτογαλίας & Νότιας Αμερικής.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν:
Οι συμμετέχοντες ευρωπαίοι product managersπεριπλανήθηκαν στο κατάφυτο αριστοτελικό όρος, ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλησε Αρχαία Στάγειρα, Βαρβάρα, Στάγειρα – Στρατονίκη, Στρατώνι – Μαρμάρι, που συνδέθηκαν μέσα από δασώδη μονοπάτια, το καθένα από τα οποία αντιστοιχίζεται με μια σπουδαία ιστορία και με μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα.
O «Αριστοτέλης Συνοδοιπόρος» μία διαδραστικήεφαρμογή για έξυπνες συσκευές, συνόδεψε τους ειδικούς καθ’ όλη τη διάρκεια της αριστοτελικής διαδρομής: οι επιστημονικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και άλλες αναζητήσεις του Αριστοτέλη αφηγούνται στον περιπατητή από τον ίδιο τονφιλόσοφο, ο οποίος αναπτύσσει θέσεις και θεωρίες μέσα από κείμενα του έργου του – όπως ακριβώς θα έκανε ο δάσκαλος στους μαθητές.
Εξαιρετική ήταν η εμπειρία που αποκτήθηκε στο Παλαιοχώρι, όπου ο «δρόμος του Αλέξη Ζορμπά» υποδέχθηκε τους φιλοξενούμενους πλήρως αξιολογημένος κατά το πρότυπο ISO: απόλυτα συνδεδεμένος με την ιστορική παρακαταθήκη του οικισμού, ο δρόμος δείχνει στον περιπατητή τον τρόπο ζωής των ντόπιων (και του Αλέξη Ζορμπά) ενάμιση αιώνα πριν, ενώ τον οδηγεί σε έναν παραποτάμιο φυσικό παράδεισο στους πρόποδες του Χολομώντα, στην καρδιά του πυκνού δάσους.
«Η σύνδεση του ορεινού όγκου με την τουριστική δραστηριότητα απαίτησε δημιουργία υποδομής και προϊόντος, τα οποία ανέδειξαν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο περιπατητικός τουρισμός και οι ποδηλατικές δραστηριότητες. Στόχος εξ αρχής ηταν η συμμετοχή της ορεινής πλευράς του Δήμου μας στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις μιας σημαντικής οικονομικής ανταπόδοσης η οποία θα επηρεάσει το μέλλον της ορεινής και πεδινής μας επικράτειας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.
Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη αναδείχθηκαν μέσα από την προαθωνική ποδηλατική διαδρομή, η οποία ακολουθεί μονοπάτια στη Μονή Ζυγού (δηλ. στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους), περιμετρικά της Ουρανούπολης (με μοναδική θέα στον Άθωνα) και καταλήγει στην Ακτή Κομίτσα με την αμμώδη παραλία και την πράσινη ακτογραμμή.
To πρόγραμμα που ακολουθήθηκε θα μεταφερθεί αυτούσιο στους καταλόγους του ισπανικού Icarion και θα προταθεί στους Βάσκους ως πολιτιστική, περιπατητική και γαστρονομική δραστηριότητα. Ένα ακόμη ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα σταλεί μέσω του S-cape στο ολλανδικό SNP Reisen, ενώ ομάδα ξεναγών του Stap Reisen αναμένεται εκ νέου στην περιοχή, προκειμένου να δημιουργήσει ένα συνδυαστικό προϊόν, που θα πωληθεί στην Ολλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία.
Το trekking trip σχεδιάσθηκε από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη και οργανώθηκε από τη Σύμβουλο Τουρισμού Μαρία Πάππα και τον τεχνικό σύμβουλο Βασίλη Παραδά. Την εφαρμογή «Αριστοτέλης Συνοδοιπόρος» δημιούργησε για λογαριασμό του Δήμου Αριστοτέλη ο ψηφιακός δημιουργός Νίκος Πάχτας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής του συνεργάσθηκαν 38 τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, 4 τοπικοί πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς, καθώς και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η οποία επιμελήθηκε τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ανατολική Χαλκιδική.
Οι διαδρομές συντηρήθηκαν από τους Γιώργο Σφουγγάρο, Δημήτρη Σαρρή και Δημήτρη Μαγουνάκη.