Ακούγοντας το όνομα “ΧΑΝΘ”, σχεδόν αυτόματα οι περισσότεροι σκεφτόμαστε “μπάσκετ” ή (και) “κατασκηνώσεις”. Αυτό όμως είναι άδικο για τον φορέα αφού το πολύμορφο προφίλ της ΧΑΝΘ περιλαμβάνει και ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό έργο. Το ότι αυτό το έργο δεν είναι ευρέως γνωστό, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που το αποφασίζουν και το υλοποιούν, προτιμούν να κρατούν χαμηλούς τόνους, παρόλο που βάζουν υψηλούς στόχους.
Το “κλειδί” για όλες τις πόρτες της Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ είναι ο… εθελοντισμός.
Με τη δύναμη των αριθμών και της γραφιστικής αποτύπωσης, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τη σημασία που δίνει η ΧΑΝΘ στο κομμάτι της εθελοντικής συμμετοχής σε οτιδήποτε την αφορά και βεβαίως στο κομμάτι της διοικητικής οργάνωσης και λειτουργία της.
“ Μέλημα της Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ είναι η προσφορά στον άνθρωπο και στην κοινωνία, αφενός μέσω της ενδυνάμωσης των μελών της για εθελοντική συμμετοχή στα κοινωνικά προγράμματά της και αφετέρου μέσω της προαγωγής και καλλιέργειας της εθελοντικής συνείδησης στους πολίτες με πολλά οφέλη και πολλαπλασιαστική δυναμική”, σημειώνει μεταξύ άλλων η Αρίστη Τζώνη, επικεφαλής του αρμόδιου Τομέα Κοινωνικής Προσφοράς και Εθελοντικών Δράσεων της ΧΑΝΘ στο οκτασέλιδο έντυπο που τύπωσε με στοιχεία για τα προγράμματα Κοινωνικής Προσφοράς του προηγούμενου έτους.
Η δύναμη των 1504 εθελοντών
Κατά το 2018 λοιπόν, στη διοίκηση και τις επιτροπές της ΧΑΝΘ αλλά και στην υλοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων της συμμετείχαν συνολικά 1504 εθελοντές. Εξ αυτών: 24 είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, 217 μέλη Επιτροπών, 29 εθελοντές στις αθλητικές ομάδες, 32 στα προγράμματα ευεξίας – γυμναζομένων, 70 στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και τον Παιδικό Σταθμό, 286 εθελοντές σε τέσσερις κατασκηνώσεις (Χαλκιδική, Πήλιο, Νυμφαίο, Πίνδο), 720 στα Προγράμματα Κοινωνικής Προσφοράς και 126 εθελοντές στην εκπαίδευση στελεχών. Κάνοντας “ ζουμ” στο θέμα της εκπαίδευσης των στελεχών, η Ε. Συμεωνίδου αναφέρει μεταξύ άλλων πως εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια στη ΧΑΝΘ λειτουργεί πρότυπο πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης στελεχών και νέων εθελοντών για εφήβους 13-16 ετών με εκπαιδευτές εθελοντές νέους 19-25 ετών. «Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται για συμμετοχή σε δράσεις Κοινωνικού Εθελοντισμού από νέους 18 ετών και άνω, μας ωθεί να διαμορφώσουμε πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα αξιοποιήσει τη μεγάλη εμπειρία της οργάνωσής μας από το πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης στελεχών» αναφέρει σχετικά η κ.Τζώνη.
Οι ωφελούμενοι
Κοιτάζοντας τώρα από την άλλη πλευρά, εκείνη των ανθρώπων που μέσα στο 2018 ωφελήθηκαν από τα Κοινωνικά Προγράμματα της ΧΑΝΘ, βλέπουμε μεταξύ άλλων: 500 οικογένειες που στηρίχτηκαν από την Τράπεζα Τροφίμων (διανεμήθηκαν 18 τόνοι τρόφιμα), 81 υποτροφίες σε παιδιά που χρειάζονταν στήριξη και 22 υποτροφίες σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών, 550 ωφελούμενους πρόσφυγες (300 παιδιά και 250 ενήλικες), 400 συμμετέχοντες στις δωρεάν ομιλίες ψυχο-εκπαίδευσης κ.α. Στις δράσεις του εθελοντισμού για τον πολιτισμό όπως και για το περιβάλλον, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δωρεάν πολιτιστικές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με τα μνημεία και την ιστορία της πόλης (δράση σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης) αλλά και δράσεις καθαρισμού της Νέας Παραλίας από γκράφιτι και όχι μόνο.
Σημαντικά επιτεύγματα
Στα μέχρι σήμερα σημαντικά επιτεύγματα της Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατασκευή σχολείου στην επαρχία Awo Idemili στη Νιγηρία, η ενίσχυση ορφανοτροφείου Ιεραποστολής στην Καλκούτα, η ανθρωπιστική βοήθεια σε ιεραποστολές σε Καμερούν, Μαδαγασκάρη, Γκάνα, Παρίσι, Αλβανία, Καμπούλ (σε δημοτικό σχολείο) και το Γηροκομείο Βαλουκλή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τα προγράμματα δημιουργικής διεξόδου για 500 ανέργους ηλικίας 18-45 ετών.
Τα προγράμματα του 2019
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ και κατά το τρέχον έτος. Στα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου (Ιανουάριος-Μάιος 2019), εμφανίζονται μεταξύ άλλων: δύο διανομές τροφίμων, 1000 δέματα αγάπης προς 1000 αποδέκτες από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, πρόγραμμα στήριξης δέκα μονογονέων, 22 υποτροφίες σε παιδιά ευάλωτων μονογονεϊκών οικογενειών, αξίας περίπου 7.000 ευρώ αλλά και ακόμη 62 υποτροφίες για νέους που συμμετέχουν σε διάφορες άλλες δραστηριότητες πχ αθλητικές, δημιουργικές κ.α. αξίας περίπου 26.600 ευρώ. Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος “Περίπατοι στην Πόλη’ οργανώθηκαν στο διάστημα αυτό έξι πολιτιστικοί περίπατοι και μία εκδρομή, με τη συμμετοχή 220 ατόμων και 24 εθελοντών. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για πρόσφυγες (πρόγραμμα REACT) στο διάστημα αυτό συμμετείχαν 168 παιδιά, 30 γονείς και 63 παιδιά προσχολικής ηλικίας στο πρότυπο πρόγραμμα ΔΙΑ-δρασις.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εθελοντών σε όλα τα προγράμματα της ΧΑΝΘ, οι συμμετοχές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφθασαν τις 600 με τις μισές (300) να αφορούν τις κοινωνικές δράσεις, όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, την Τράπεζα Τροφίμων, το Πρόγραμμα Περίπατοι στην Πόλη, στήριξη Μονογονεϊκών Οικογενειών, τα προγράμματα προσφύγων κ.α.
Τα παραπάνω στοιχεία καλύπτουν μέρος της συνολικής δράσης και προσφοράς της ΧΑΝΘ. Για όσους επιθυμούν περισσότερη ενημέρωση μπορούν να απευθύνονται στην επικεφαλής του Τομέα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς, Αρίστη Τζώνη, στο τηλ. 2316 001000 (εσωτ. 0884), email: [email protected]
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ