Αρχική Μακεδονία Θεσσαλονίκη: οι δήμαρχοι ζητούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σέιχ Σου

Θεσσαλονίκη: οι δήμαρχοι ζητούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σέιχ Σου

0
Θεσσαλονίκη: οι δήμαρχοι ζητούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σέιχ Σου

Να κυρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές του Σέιχ Σου, να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι δήμαρχοι από την συνεδρίαση ΠΕΔΜΚ.

Την εντατικοποίηση των ενεργειών για την αντιμετώπιση του εντόμου “φονιά” που κατατρώει τα δέντρα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου ζητούν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι τους στην έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ζητούν την άμεση κινητοποίηση του Δασαρχείου και των αρμόδιων υπουργείων έτσι ώστε η υλοτόμηση που έχει ξεκινήσει να γίνει με γοργούς ρυθμούς όπως και η απομάκρυνση των ξερών κορμών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυριζογλου επέρριψε ευθύνες στις δασικές υπηρεσίες και στο υπουργείο “Δεν ήμαστε σοβαροί αν νομίζουμε ότι με 50.000 που εξήγγειλε ο κ. Φάμελλος , με λίγα γαϊδούρια και με λίγους υλοτόμους μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα”, ανέφερε.

Ζήτησε ακόμη πέραν από την άμεση κοπή και απομάκρυνση των νεκρών δέντρων να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάπλασης με άλλες ποικιλίες δέντρων.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανηιλιδης σημείωσε ότι η υλοτόμηση ακόμη και σήμερα πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς, καθώς εχθές επιχειρούσαν 36 υλοτόμοι με 17-18 αλυσοπρίονα, ενώ όπως είπε σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε μέχρι πριν από λίγο ήταν λιγότεροι.
Έκανε για μια ακόμη φορά λόγω για “εγκληματικές ευθύνες” του Δασαρχείου και επέρριψε ευθύνες στα συναρμόδια υπουργεία. Έκρουσε καμπανάκι για τον κίνδυνο από πλημμύρες καθώς δεν θα υπάρχουν δέντρα για να συγκρατούν τα νερά.

Ο Ηλίας Ζιακούλης δήμαρχος Ωραιοκάστρου δήλωσε “Το πρόβλημα πολύ μεγάλο στο δήμο μας, ειδικά σε όλο το δημοτικό δάσος που ήταν και αναδασωτέα περιοχή, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις και προς το δασαρχείο και προς το υπουργείο και την αποκεντρωμένη διοίκηση, δυστυχώς όμως υπάρχει μια μαύρη σελίδα μια απαξίωση μια έλλειψη συντονισμού από όλους του φορείς. Το μόνο που ζητούν είναι χαρτιά, δασικούς χάρτες κ.α

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, κινητοποιήθηκα άμεσα για το πρόβλημα, ζητήσαμε και τη συνδρομή του εντομολόγου κ. Αβτζή. Το δάσος κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρο. Είναι χιλιάδες τα στρέμματά στην περιοχή μας και θα πρέπει η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει δάσος.

Έχουμε κάνει πτήσεις μεdrone και φαίνεται ότι κόβουν τα ξερά δέντρα αλλά το έντομα συνεχίζουν να προσβάλουν τα υπόλοιπα. Το έντομο βρίσκεται παντού και το φαινόμενο υπάρχει παντού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα”.

Ο Σάκης Λαζαρίδης αντιδήμαρχος Παύλου Μελά

“Υπάρχει προσβολή δέντρων και στη δική μας περιοχή, και μέσα στα δυο πρώην στρατόπεδα σε μικρή βέβαια έκταση, στο δασύλλιο Μετεώρων Πολίχνης και στην περιαστική ζώνη της Ευκαρπίας και πέριξ των δυο μεγάλων νοσοκομείων Παπαγεωργίου και ΣΝ424 σε μια αναδασωτέα περιοχή. Εμείς με ίδια μέσα προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια από το δασαρχείο και από ειδικούς για να μας πουν το πρέπει να κάνουμε. Τα περιστατικά είναι μεμονωμένα αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια”.

Παπαδόπουλος Θεόδωρος

“Καταρχάς ο δήμος μας έχει εννιά αλσύλλια έχει δημοτικό δάσος 12.500 στρέμματα το οποίο είναι αναδασωμένο από το 86 και έχουμε και το δημόσιο δασόκτημα με αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Το φαινόμενο δεν παρουσιάστηκε τώρα, κυρίως στα αλσύλλια του δήμου που είναι κοντά σε χωριά και στον ¨Αγιο Τρύφωνα της Θέρμης και στο Μονοπήγαδο εκεί έχουμε πιο εκτεταμένη ζημιά και πάνω από τα Βασιλικά στον Άη Γιάννη. Όλα τα δέντρα είναι μετρημένα είναι 256 δέντρα σε όλα τα αλσύλλια του δήμου. Υπάρχουν συστάδες στο δημοτικό δάσος και στις αναδασώσεις όχι πολλά όμως, εμείς είχαμε μια διαχειριστική μελέτη την οποία επικαιροποιήσαμε και τη στείλαμε στο δασαρχείο. Θα γίνει καλλιεργητική υλοτόμηση, θα κόψουμε δηλ. τα πουρνάρια και θα αφήσουμε του κορμούς και θα κόψουμε όλα τα δέντρα που έχουν πρόβλημα. Με ειδικούς μαζί ώστε να κόψουμε και όσα έχουν προσβληθεί. Έχουμε και το δημόσιο δασόκτημα. Κάναμε συσκέψεις με το δασαρχείο. Οι δικές μας ανάγκες είναι λιγότερες και είναι μεμονωμένα τα προβλήματα αλλά είναι σε πολύ δύσκολες περιοχές. Να μπουν δηλ και να καθαριστούν γιατί είναι πολύ δύσβατες, δεν υπάρχουν δρόμοι.

Η ενημέρωση που έχουμε από το δασαρχείο είναι ότι θα αρχίσουν άμεσα. Γιατί με δημόσιες υπηρεσίες δεν βγάζουμε άκρη. Τα αλσύλλια θα τα κάνουμε μόνοι μας και στο δημοτικό δασόκτημα, αλλά για το δημόσιο δασόκτημα πρέπει να εξευρεθούν πόροι από το κράτος”

Γιάννης Μπουτάρης

Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δάσος δεν θα χαθεί, ωστόσο, όπως είπε, δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί, αλλά δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να δράσουμε. Αυτό είναι ένα ακόμα περιστατικό, που δείχνει ότι είναι αδύνατον το Σεχ Σου να φυλαχθεί από την περίφημη δασική υπηρεσία».

Πρότεινε να δημιουργηθεί διαδημοτική επιχείρηση για τη διαχείριση του δάσους, καθώς και να διατεθεί προσωπικό και για την φύλαξη και για την συστηματική παρακολούθηση.

Να μπει ένα ευρώ εισιτήριο για τον κόσμο που θέλει να εισέλθει και να διασκεδάσει στον χώρο, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα.

Δεν μπορεί να καλύπτει τα έξοδα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Γιώργος Μμαμπαράτσας, αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη

“Από σήμερα άρχισε, μετά από ανάθεση σε εργολάβο, η κοπή προσβεβλημένων δέντρων στο Λόφο της Ανάληψης, τα οποία είναι σε περίπου 100 στρέμματα. Εκεί υπάρχουν περίπου 300 προσβεβλημένα δέντρα. Υπάρχουν και πολλά άλλα σε δημοτικά αλσύλλια, όπου θα συνεχιστεί η κοπή και απομάκρυνση δέντρων. Όμως για τις δημόσιες εκτάσεις που υπάρχουν θα πρέπει να λάβει τις ευθύνες του το δασαρχείο Θεσσαλονίκης και να βάλει υλοτόμους”.

Πηγή: rthess.gr