“Στα δικά μας σχολεία υπάρχουν μόνο παιδιά” επισημαίνει το πανελλαδικό δίκτυο των Αλληλέγγυων Σχολείων, που διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.
“Ουσιαστικά δεν αναφερόμαστε σε σχολικά συγκροτήματα, αλλά σε χώρους όπου γίνονται κοινωνικά φροντιστήρια και άλλες πολιτιστικές δράσεις” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελσα Γρηγοριάδου από το σχολείο αλληλεγγύης της Ετεροτοπίας που λειτουργεί στην οδό Πτολεμαίων 42, στη Θεσσαλονίκη. Στον χώρο γίνονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές Β΄και Γ΄Λυκείου, αγγλικά για όλα τα επίπεδα, καθώς και εκμάθηση ελληνικών σε αλλοδαπούς.
Το πανελλαδικό δίκτυο των αλληλέγγυων σχολείων δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 και έχει 13 μέλη, που αποτελούν ένα πολύμορφο δίκτυο κοινοτήτων μάθησης από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κέρκυρα και την Ξάνθη.
«Οι έντονες κοινωνικές ανισότητες, η κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, η δύσκολη καθημερινότητα των μαθητών και μαθητριών, σε συνδυασμό με το ίδιο το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε επιτακτική τη δημιουργία των δικών μας σχολείων, των “αλληλέγγυων σχολείων”. Μαθήματα γυμνασίου και λυκείου, τμήματα εκμάθησης ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, ξένες γλώσσες, ποικίλα τμήματα τέχνης, θεατρικές ομάδες, μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής συνθέτουν την καθημερινή δράση μας. Μια δράση που έχει σαν πυξίδα την κοινωνική χρησιμότητα και την καθολική πρόσβαση στη γνώση αλλά και τον πολιτισμό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικτύου που διοργανώνει από αύριο διήμερο εκδηλώσεων στον πολυχώρο WE που περιλαμβάνει ομιλίες και συναυλίες, ενώ το Σάββατο 13 Απριλίου, στα γήπεδα μπάσκετ της Νέας Παραλίας, διοργανώνεται Αντιρατσιστικό Τουρνουά Μπάσκετ.
“Σκοπός μας είναι, τόσο η παρουσίαση του εγχειρήματος των αλληλέγγυων σχολείων όσο και η επαφή με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η συζήτηση θα επεκταθεί στην καθολικότητα της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υπεράσπιση της παιδείας ως κοινό αγαθό και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για όλους και όλες ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών” διευκρινίζεται σχετικά.