Το ήπιο μεσογειακό κλίμα, με μέση θερμοκρασία νερού από 14 C- 28 C, τα ελάχιστα ιζήματα στη θάλασσα, τα πεντακάθαρα νερά, η ανάπτυξη κοραλλιών και η πλούσια βιοποικιλότητα συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα καταδυτικό προορισμό. Απόλυτα ασφαλής περιοχή καθώς τα ρεύματα είναι από ήπια έως ανύπαρκτα, ενώ η ορατότητα ξεπερνά τα 30 μέτρα. Παρόμοιο περιβάλλον ίσως βρείτε και στην Καραϊβική. Αυτό που δεν πρόκειται όμως να βρείτε είναι το χωριό του ιππόκαμπου ή αλλιώς του δράκου της θάλασσας. Στην παραλία του Στρατωνίου εδρεύει το Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο, μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με κυρίαρχο αντικείμενο τη μελέτη και την προστασία του Ιππόκαμπου.
Οι δύτες στην συγκεκριμένη περιοχή θα έρθουν σε επαφή με έναν μόνιμο κάτοικο της περιοχής, τον θαλάσσιο δράκο. Πρόκειται για δύο είδη ιππόκαμπων, Ιππόκαμπος ο Ιππόκαμπος και Ιππόκαμπος ο Σταγονώδης που έχουν μεταξύ τους κάποιες μορφολογικές διαφοροποιήσεις.
Η κατάδυση στον βυθό και η παρακολούθηση αυτών των πλασμάτων αποτελεί μία μοναδική και σπάνια εμπειρία. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για παιδιά, καθώς το Ινστιτούτο παρέχει πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση τους, μέσω οπτικοακουστικού υλικού και εξήγησης των χρήσεων της τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται. Η κατάδυση γίνεται με συνοδεία έμπειρου δύτη, οποίος και παρουσιάζει το θαλάσσιο δράκο στους δύτες. Η λειτουργία του Ινστιτούτου στηρίζεται στη διδαχή «Επιστήμη των Πολιτών, γνωρίζουμε και αγαπάμε τον ιππόκαμπο». Με αυτό τον τρόπο προσδοκά τη δημιουργία περιβαλλοντικής ευαισθησίας στους μετέχοντες, η οποία ίσως αποτελέσει φιλοσοφία ζωής και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.
Νοτιότερα, στην περιοχή της Ουρανούπολης συναντάμε δύο καταδυτικά κέντρα – το Athos Scuba Diving center και το Ouranoupolis Scuba Diving Center, για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της κατάδυσης. Στο σημείο αυτό στη ρίζα της χερσονήσου του Άθω, η άγρια ομορφιά συναντάται με την πλούσια υποθαλάσσια ζωή. Οι ιδιοκτήτες των δύο κέντρων, ανεπιφύλακτα προτείνουν σημεία highlights, για έμπειρους ή και αρχάριους δύτες, σε μία περιοχή με είκοσι ένα χαρτογραφημένα καταδυτικά σημεία.
Η κα Ηλιάδου, ιδιοκτήτρια του Αthos Scuba Diving Center, προτείνει κοντά στο νησί της Αμμουλιανής το καταδυτικό σημείο Δίας, «το οποίο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες βάσει πρωτοκόλλου για την κατάδυση αρχάριων δυτών σε ένα υποβρύχιο τοπίο που θυμίζει τροπικούς βυθούς. Ένα τεράστιο περιβόλι με “χρυσά” σφουγγάρια σε βάθος που επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή ξενάγηση για μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία! Η διαδρομή Ουρανούπολη – Αμμουλιανή προσφέρεται και για να δοκιμάσει κάποιος ιστιοπλοΐα. Μία αξέχαστη διαδρομή 2,5 μιλίων στο βαθύ μπλε του Αιγαίου, με θετικό άνεμο, ασφαλής για όλη την οικογένεια».
Ο κ. Βασίλειος Λάμπου, ιδιοκτήτης του Ouranoupolis Scuba Diving Center, προτείνει για αρχάριους, το σημείο Τηγάνι «όπου ενδείκνυται όχι μόνο για κατάδυση αρχαρίων αλλά και για snorkelling. Συνδυάζει πλούσια βιοποικιλότητα, κοράλλια, ήρεμα νερά και μοναδική ορατότητα,. Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου σημείου, μπορούν να γοητεύσουν και τους πιο απαιτητικούς».
Για τους έμπειρους δύτες προτείνει το Διάπορο, «πρόκειται για έναν φυσικό γκρεμό μέσα στη θάλασσα που φτάνει τα 35 μ. βάθος. Η διαφορετική φυσιολογία του βυθού με τα βράχια που υπάρχουν , δίνουν την αίσθηση στο δύτη πως περιηγείται σε μία αρχαία πόλη, τα χνάρια της οποίας χάθηκαν στο χρόνο. Από water sports προτείνεται το αλεξίπτωτο, ενδείκνυται για μικρούς και μεγάλους. Η απίστευτη θέα και το έντονο γαλάζιο καταπλήσσει τους πάντες».
Για την κα Ηλιάδου πάλι κορωνίδα των καταδυτικών σημείων είναι η Sierra. «Προσφέρεται για υποβρύχια ξενάγηση έμπειρων δυτών, καθώς συνδυάζει βάθος, μαγευτικό υποβρύχιο τοπίο και πλούσια υδρόβια ζωή. Τεράστιοι βραχώδης σχηματισμοί με δαιδαλώδης περάσματα, σχισμές και σπηλιές που φιλοξενούν στην ασφάλεια τους σπάνια υπέροχα ψάρια. Στο τέλος της διαδρομής, η σπηλιά είναι από τα highlights του συναρπαστικού αυτού καταδυτικού σημείου!».
Σημαντικά είναι όμως τα σχόλια δυτών στην Ανατολική Χαλκιδική:
«Λέγομαι Πέτρος Τριανταφύλλης, είμαι εκδότης περιοδικών και κατοικώ στην Αθήνα. Καταδύομαι εδώ και 7 χρόνια στην Αμμουλιανή γιατί έχει ποικιλία θαλάσσιας ζωής που δεν βρίσκεις αλλού και ένα καταδυτικό κέντρο με ανθρώπους που γνωρίζουν τα σημεία στα οποία βρίσκεται κάθε είδος θαλάσσιας ζωής και σε βοηθούν να τα βρεις.
Για παράδειγμα, φέτος στην πρώτη μας βουτιά στην Αμμουλιανή βρήκαμε 5 γυμνοβράγχια (πολύχρωμοι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες, μικρότεροι από ένα εκατοστό). Είναι ένα είδος που λόγω της ομορφιάς του αναζητούν οι υποβρύχιοι φωτογράφοι και είναι δύσκολο να βρεθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, παραπάνω από ένα ή δύο. Ήταν μια WOW εμπειρία για μας».
«Ονομάζομαι Νικόλαος Μπόικος, είμαι Πολιτικός Μηχανικός, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι την Ανατολική Χαλκιδική. Μας αρέσει η κατάδυση στην περιοχή της Ολυμπιάδας, γενέτειρας του Αριστοτέλη. Αυτό που την ξεχωρίζει είναι τα καθαρά νερά και η πλούσια βιοποικιλότητα, τα παιδιά λατρεύουν το snorkeling. Οι κρυφές παραλίες και οι μικροί κολπίσκοι, μας συναρπάζουν. H ιστορία του τόπου, ο χώρος των Αρχαίων Σταγείρων και τα μικρά μαγαζιά, στην ουσία πάνω στο κύμα, με θαλασσινά και τοπικά εδέσματα κάθε φορά μας καταπλήσσουν ευχάριστα».
«Ονομάζομαι Dimitar Pechilkov, είμαι παιδοκαρδιολόγος και κατοικώ στη Βουλγαρία. Η περιοχή καταδύσεων της Αμμουλιανής είναι ένα όνειρο για τους δύτες – κρυστάλλινα νερά με ορατότητα πάνω από 20 μέτρα, άνετη θερμοκρασία περίπου 24C με ελάχιστες διακυμάνσεις έως και 30 μέτρα, με συνθήκες πισίνας τις περισσότερες φορές. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία θαλάσσιας ζωής με πολλά ψάρια, μικρά πλάσματα και φυτά, ωραία υποβρύχια τοπία, διαφορετικά σε κάθε τοποθεσία κατάδυσης, που είναι πάνω από 20. Υπάρχει πάντα ένα ήρεμο και μη ανεμώδης σημείο κατάδυσης γύρω από τα νησιά, ανεξάρτητα από τον καιρό.
Ένας καταδυτικός παράδεισος σε μία απίστευτου κάλους περιοχή. Η Ανατολική Χαλκιδική συνδυάζει άγρια ομορφιά, πλούσια ιστορία, καθώς αποτελεί τη γενέτειρα του Αριστοτέλη και μοναδική γαστρονομία. Είναι σίγουρο πως ακόμα και οι πιο απαιτητικοί δύτες θα βρουν δρόμους στη στεριά που θα θελήσουν να περιηγηθούν.
Πηγή: greenagenda
*Μαρκογιαννάκη Πολυτίμη/ Political scientist- MScs in Tourism