Δεν πρόκειται να γίνουν, τελικά, τα έργα των λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας Θεσσαλονίκης, τα οποία είχαν σκοπό την ανάσχεση της μόλυνσης της λίμνης, καθώς η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα τη διάλυση της σχετικής σύμβασης για το εν λόγω υποέργο του συνολικού έργου αποκατάστασης της λίμνης. “Η διαχειριστική αρχή του υπουργείου (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν και συμφώνησαν για την απένταξη αυτού του υποέργου (επισημαίνοντας) ότι δεν απαιτείται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαλυθεί η εργολαβία και να πάρουμε εμείς την απόφαση της διάλυσης” ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Στη σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη σχεδίαση του έργου, στην περιοχή της λίμνης, λειτουργούσαν επιχειρήσεις βαφείων που παρήγαγαν υγρά αλατούχα απόβλητα. Ο σχεδιασμός του έργου προέβλεπε τη συλλογή των λυμάτων για περαιτέρω επεξεργασία σε κοινή εγκατάσταση στην οποία θα απομακρύνονταν το χρώμα, το οργανικό φορτίο και η αλατότητα.
Ωστόσο, σε ελέγχους της Περιφέρειας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπιστώθηκε η παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών και η αποξήλωση των εγκαταστάσεων. Ως προς τις υπόλοιπες υδροβόρες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, οι οποίες δεν παράγουν αλατούχα απόβλητα, σήμερα λειτουργούν μόνο δύο και με περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Μετά από τα παραπάνω, αποφασίστηκε να μην γίνει το έργο των λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης καθώς δεν προκαλείται ρύπανση από υγρά βιομηχανικά αλατούχα απόβλητα στη λίμνη Κορώνεια. Παράλληλα, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, έγινε τροποποίηση του master plan για την Κορώνεια, ώστε να είναι εφικτή η διάλυση της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, ανέφερε ότι “υπήρχε μεγάλη ανεπάρκεια από όλες τις υπηρεσίες για να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα” και έκανε λόγο για “τεράστια ανικανότητα” της διοίκησης της Περιφέρειας και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Σημείωσε, ότι “δεν έχουν παύσει οι απειλές από την ΕΕ για την επιβολή προστίμων” και τόνισε ότι “δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι με τη διάλυση της σύμβασης η Περιφέρεια δεν θα έχει πρόστιμο από την ΕΕ”. “Τρομάζει κανείς με τη γραφειοκρατία” ήταν το σχόλιο της Χρυσούλας Παλιαδέλη, από την παράταξη “Συμμετέχω”, ενώ ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες και των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια. Δήλωσε, ακόμη, πως αμφιβάλλει αν τα αποτελέσματα του master plan, στο βαθμό που υλοποιήθηκαν, φέρανε σε καλή κατάσταση τη λίμνη. Η Νιόβη Παυλίδου, από τους “Πολίτες Μπροστά”, έθεσε ερωτήματα για το αν δόθηκε άδεια από την ΕΕ, για τις ευθύνες που υπάρχουν ως προς την καθυστέρηση στις εν λόγω διαδικασίες και τα ποσά που ήδη έχουν δαπανηθεί για την εκτέλεση του έργου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ