Απαντώντας σε ερωτήματα που μας έχουν τεθεί από δικαιούχους επιδομάτων, και οργανώσεις σχετικά με προβλήματα και περικοπές που έχουν παρατηρηθεί στις πρόσφατες πληρωμές αναπηρικών, οικογενειακών ή άλλων επιδομάτων που χορήγησε στις 31 Μαρτίου 2020 ο ΟΠΕΚΑ, σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
1. Σχετικά
Εμφανίσθηκαν σημαντικά προβλήματα κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού λόγω της απαράδεκτα πολύ μικρής προθεσμίας – και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού – που τέθηκε για την υποβολή των φετινών αιτήσεων Α21. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα άνοιξε στις 6 Μαρτίου και έκλεισε μόλις στις 16 Μαρτίου.
Δηλαδή στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, δόθηκε μόλις δεκαήμερη προθεσμία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πληρωθούν μόνο 450.000 δικαιούχοι έναντι 625.000 που είχαν πληρωθεί το 2019.
Επιπροσθέτως – λόγω κυρίως της εν λόγω πολύ μικρής προθεσμίας αλλά και των συνθηκών λειτουργίας των υπηρεσιών λόγω της πανδημίας – δεν έγινε δυνατός ο έλεγχος σημαντικού μέρους των περιπτώσεων που όφειλαν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά διάφορα πιστοποιητικά.
Επίσης παρουσιάσθηκαν κατά την επεξεργασία από την ΗΔΙΚΑ λάθη σε συμψηφισμούς παλαιότερων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Επισημαίνεται ότι όλα τα παραπάνω διορθώνονται με τις μεταγενέστερες πληρωμές και καταβάλλονται αναδρομικά τα οφειλόμενα ποσά. Όμως η αμέσως επόμενη πληρωμή προβλέπεται σύμφωνα με το ισχύοντα νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. να γίνει μόλις στις 31 Μαϊου.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να πραγματοποιήσει εμβόλιμη πληρωμή (όπως είχε κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρσι σε ανάλογη περίπτωση με εμβόλιμη πληρωμή πριν τις γιορτές του Πάσχα) το αμέσως επόμενο διάστημα δεδομένων και των πολύ δύσκολων συνθηκών λόγω της πανδημίας.
2. Σχετικά με την περικοπή σημαντικού αριθμού αναπηρικών επιδομάτων
Παρουσιάσθηκε περικοπή πλήρης ή εν μέρει σε σημαντικό αριθμό (περίπου 2.500) προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων κυρίως σε περιπτώσεις χορήγησης του επιδόματος βαριάς αναπηρίας.
Υπογραμμίζουμε μάλιστα ότι οι περικοπές αυτές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, κατά την πλέον δηλαδή ακατάλληλη χρονική στιγμή και στερούν αναγκαία ενίσχυση σε ιδιαίτερα ευάλωτους συμπολίτες μας που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και οι οποίες προφανώς εξ αυτού θα επιδεινωθούν περαιτέρω.
Άλλωστε ορισμένες περιπτώσεις είναι εμφανώς λανθασμένες και οι περικοπές που έγιναν αφορούν κυρίως σε δηλώσεις με τον ίδιο ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ μεταξύ του δικαιούχου ή άλλου μέλους της οικογένειας (π.χ. συνταξιούχου). Επίσης περιπτώσεις επιδομάτων σε ανάπηρα τέκνα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις ή περιπτώσεις επιδομάτων τυφλότητας.
Συνολικά οι προδήλως λανθασμένες περιπτώσεις ξεπερνούν κατά την εκτίμηση μας τις 450 και θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν και να αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά στους δικαιούχους.
Σε κάθε περίπτωση εμείς απαιτούμε τον ενδελεχή έλεγχο όλων των περιπτώσεων περικοπών, δεδομένου ότι στερούν αναγκαία ενίσχυση σε ιδιαίτερα ευάλωτους συμπολίτες μας που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Επίσης επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης επανεξέτασης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του, της προσθήκης επιπλέον σοβαρών ασθενειών όπως έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το 2018 (εν μέσω μάλιστα ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές) πρόσθεσε πάνω από 100 ασθένειες, ενώ θέσπισε τη δυνατότητα διατήρησης στους ψυχικά πάσχοντες και στην περίπτωση που εργάζονται του αναπηρικού προνοιακού επιδόματος που τους είχε χορηγηθεί.