Κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα και στήριξη υφιστάμενων δραστηριοτήτων, με μειώσεις και απαλλαγές δημοτικών τελών, αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων, άνοιγμα σε νέες κατευθύνσεις συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, έμφαση στον τουρισμό με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα που καταρτίζεται, αλλά και σοβαρή αντιμετώπιση της μεταλλουργίας, χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς προκατάληψη, περιλαμβάνει το «νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τον Δήμο Αριστοτέλη», που παρουσίασε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος στη διάρκεια ομιλίας του, χθες, στο Δημοτικό Θέατρο Μεγάλης Παναγίας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαλιάνος προανήγγειλε:
- Την αξιοποίηση του μέτρου μείωσης κατά 50% ή πλήρους απαλλαγής δημοτικών τελών για πέντε έτη, για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες νέων έως 30 ετών.
- Τη σύσταση ειδικού γραφείου επιχειρηματικής ενημέρωσης, που θα έχει δύο βασικές λειτουργίες. Αφενός, θα λειτουργεί ως εργαλείο προσέλκυσης επενδυτών στην περιοχή. Αφετέρου, θα αποτελέσει κόμβο ενημέρωσης κατοίκων του Δήμου που θέλουν να επεκτείνουν μια επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ή να ξεκινήσουν μία νέα για το σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ευκαιριών που «τρέχουν» στην αγορά σε όλα τα επίπεδα από εθνικά προγράμματα ως ευρωπαϊκά προγράμματα και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
- Την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων για την προσέλκυση επενδυτών, ή τη στήριξη επιχειρηματικών προσπαθειών των κατοίκων του Δήμου, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας. Για παράδειγμα, ο κ. Βαλιάνος, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες και στις πιθανές κατευθύνσεις αξιοποίησης της έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων του Δήμου, στην τοποθεσία «Τσαΐρια» της Μεγάλης Παναγίας.
- Τη στήριξη της αναβάθμισης της πλουτοπαραγωγικής αξιοποίησης των παραδοσιακών προϊόντων που παράγουν επιχειρήσεις και σύλλογοι της περιοχής μέσω Νομικού Προσώπου του Δήμου, που θα αναλάβει το συντονισμό και την υποστήριξη δράσεων εμπορικής κίνησης, προβολής και marketing, με συμμετοχή σε εκθέσεις, προώθηση επιχειρηματικών ανταλλαγών και συνεργασιών, για φιλοξενία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, κ.α.
- Τη δημιουργία ενός πολύγλωσσου portal διαδικτυακής προβολής των παραδοσιακών προϊόντων και των επιχειρήσεων που τα παράγουν και τα εμπορεύονται, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής τους προοπτικής.
Ειδικά για τον τουρισμό, ο κ. Βαλιάνος ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο Δήμος Αριστοτέλη προσφέρεται για πολλά διαφορετικά είδη τουριστικής ανάπτυξης. Θρησκευτικό, συνεδριακό, περιπατητικό-ορειβατικό, αθλητικό, καταδυτικό, κλπ. Μήπως δεν έχουμε στο Στρατώνι τον σπάνιο βιότοπο του Ιππόκαμπου που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, υψηλών βαλαντίων μάλιστα, από όλο τον κόσμο; Μήπως δε έχουμε τοπία σπάνιας ομορφιάς, από τον Χολομώντα ως τους καταρράκτες της Βαρβάρας και ως τις παραλίες μας σε Ολυμπιάδα, Ιερισσό, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή;
Δεν θα αποκαλύψω σήμερα περισσότερα για το τουριστικό πρόγραμμα, καθώς ολοκληρώνεται η επεξεργασία του για να παρουσιαστεί αναλυτικά στην Ουρανούπολη. Θα αναφέρω όμως, 2-3 σημεία που αφορούν στην περιοχή της Μεγάλης Παναγίας.
1ον) Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την ανάδειξη των τοπικών ιστορικών γεφυριών, τα οποία θα συντηρηθούν, προκειμένου να αποτελέσουν εξωτερικούς μουσειακούς χώρους. Η δικτύωσή τους με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θα μετατρέψει τις πλαγιές του Όρους Κάκαβος σε έναν επιπλέον πόλο έλξης ταξιδευτών
2ον) Θα χαρτογραφηθεί η οινική διαδρομή «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», η οποία θα εστιάσει στην καθιέρωση της Μεγάλης Παναγίας ως τοπικού οινικού κόμβου, αναδεικνύοντας τα σύγχρονα τοπικά οινοποιεία αλλά και τα παραδοσιακά τσιπουροκάζανα. Το σχέδιο περιλαμβάνει ειδική προωθητική καμπάνια, απευθυνόμενη στα wine clubs της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, και άλλων χωρών.
3ον) Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου, θα συντηρηθούν ξωκλήσια και υπαίθριοι εκκλησιαστικοί χώροι, προκειμένου να επαναπροσδιοριοσθεί η υφιστάμενη προσκυνηματική περιήγηση από την Αρναία μέχρι τον Άθωνα. Προσκυνηματικός πόλος αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι και η Μεγάλη Παναγία, η οποία θα φιλοξενεί κύριες και παράλληλες δραστηριότητες.»
Όσον αφορά στο θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Βαλιάνος έκανε εκ νέου αναφορά στην πρόθεση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, για τον έλεγχο πτυχών αυτής της δραστηριότητας, ενώ επέκρινε όσους επιδιώκουν την «πόλωση» γύρω από το διχαστικό δίλλημα, «υπέρ ή κατά της επένδυσης»:
«Αφενός αποδεικνύουν ότι η ενότητα για αυτούς είναι μόνο ένα σύνθημα, που το βγάζουν ως λαγό από το καπέλο, ή το εξαφανίζουν, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται», τόνισε. «Αφετέρου μας ωθούν στο συμπέρασμα πως οι ίδιοι είναι πραγματικά, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την Επένδυση. Γιατί αν πάψει να υπάρχει η μεταλλουργία Χρυσού, δεν θα ξέρουν με τι να ασχοληθούν! Αυτό το δίπολο ώθησε και τις ταχυδακτυλουργίες των προηγούμενων εκλογών, όταν στην κάλπη μπήκε Μίχος κι απ` το καπέλο βγήκε Ζουμπάς. Και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν το ίδιο έργο, με άλλα πρόσωπα σ` αυτές τις εκλογές, υποτιμούν και τον τόπο και τους ανθρώπους του! Υποτιμούν και την αξία και τη νοημοσύνη όλων μας.
Προσέξτε: Δεν τους γυρνάμε την πλάτη. Τους απλώνουμε το χέρι. Τους καλούμε να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση μιας ουσιαστικής ενότητας. Προσφέρουμε την προοπτική μιας αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Όμως μπορούμε μόνο να δίνουμε ευκαιρίες. Δεν μπορούμε σε κανέναν να επιβάλλουμε να τις αξιοποιήσει.»
Ο κ. Βαλιάνος πρόσθεσε ότι το πραγματικό δίλλημα αυτών των εκλογών για τον Δήμο Αριστοτέλη είναι ένα: ποιος είναι υπέρ ή κατά της κοινωνίας.
Υπέρ της κοινωνίας, είναι όσοι νοιάζονται και θέλουν να μπορεί ο τόπος αυτός να σταθεί στα πόδια του ενωμένος, να δημιουργήσει πλούτο, να κοιτάξει μπροστά και να προκόψει, σε πολλούς τομείς παράλληλα. Και με την επένδυση στο κάδρο και χωρίς την επένδυση στο κάδρο. Γιατί όπως έχει αποδειχτεί οι εταιρείες μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται. Ο τόπος όμως, και οι άνθρωποι, εμείς, όλοι, ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ και αύριο. Γείτονες! Συγγενείς! Συντοπίτες! Συνεργάτες! Εργαζόμενοι και άνεργοι! Εύποροι ή οικονομικά ασθενέστεροι. Να συμφωνούμε, ή να διαφωνούμε. Αλλά να συζητάμε και να προχωράμε μαζί. Να βοηθάμε ο ένας τον άλλον! Όχι να πολεμάμε μεταξύ μας και να βουλιάζουμε στη στασιμότητα.
Κι αυτή είναι η δουλειά ενός Δημάρχου. Όχι να πολεμάει ή να υποστηρίζει μια Εταιρεία. Αλλά χωρίς εκπτώσεις και χωρίς προκατάληψη, να αναζητά εξίσου τις απαντήσεις για τους συμπολίτες μας που φοβούνται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για τους συμπολίτες που βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία,.
Ακόμα περισσότερο, ευθύνη του Δημάρχου είναι να φροντίζει για την κοινωνική ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων. Ο ρόλος του δημάρχου δεν είναι να «θέλει ή να μη θέλει» μια εταιρεία και να μετατρέπει την προσωπική του επιμονή σε δημοτική πολιτική, διαχωρίζοντας τους δημότες του σε φίλους και εχθρούς. Δουλειά του δημάρχου είναι να υπερβαίνει, όταν χρειάζεται, τις προσωπικές του εκτιμήσεις, για να ενώσει τους συμπολίτες του.»