Για άλλη μια χρονιά ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία στο λόφο της Σάνης, όπως πάντα με αποκλειστικές μετακλήσεις από τη διεθνή μουσική σκηνή και σημαντικές νέες, αλλά και καταξιωμένες από την ελληνική μουσική σκηνή.

Στην ενότητα Jazz on the Hill, το Σάββατο 7 Ιουλίου έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα o πολυβραβευμένος Γερμανός τρομπετίστας, τραγουδιστής και συνθέτης Till Brönner, με το σχήμα Till Brönner Septet και θα ερμηνεύσει τις συνθέσεις του από την διεθνώς επιτυχημένη δουλειά του “The Good Life”.

Στην ίδια ενότητα, την Παρασκευή 13 Ιουλίου θα υπάρξει μια άλλη “επίσημη πρώτη”, η εμφάνιση της σπουδαίας Αμερικανίδας τραγουδίστριας της jazz Cécile McLorin Salvant, κατόχου του πρώτου βραβείου στο Thelonious Monk International Jazz Competition, καθώς και δύο Grammy Awards.

Ο κύκλος Sounds of the World ανοίγει την Κυριακή 22 Ιουλίου με τη μοναδική εμφάνιση της ντίβας από την Αφρική και Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNICEF, Angelique Kidjo. Mια αισθαντική τραγουδίστρια με ποικίλες μουσικές επιρροές, βραβευμένη πολλάκοις με Grammy, αλλά και σημαντικότατες διακρίσεις και συνεργασίες στο μουσικό χώρο. Στη δεύτερη  φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας θα παρουσιάσει ένα θέαμα γεμάτο δύναμη, ενέργεια, χρώμα και ρυθμό, όπως μόνον η ίδια γνωρίζει τόσο καλά να κάνει.

Μια μεγάλη έκπληξη περιμένει το κοινό το Σάββατο 28 Ιουλίου. Πρόκειται για το Vivaldianno, μια αφηγηματική συναυλία – πολυθέαμα πάνω στη ζωή και την τέχνη του διάσημου κλασικού συνθέτη Βιβάλντι, που συνδυάζει τα κλασικά έργα του συνθέτη με αφηγηματικά βίντεο και χορό, προσφέροντας ένα θέαμα που δε μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχουμε κατά καιρούς παρακολουθήσει, με τίτλο “City of Mirrors”.

Στο Sani Festival έχουν πάντα τη δική τους θέση οι Έλληνες καλλιτέχνες. Στην ενότητα Greek Variations, το Σάββατο 4 Αυγούστου, η συνθέτρια και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα “Αγάπη, Love, Amor”, ενώ o Σταύρος Ξαρχάκος θα συναντήσει την Άλκηστη Πρωτοψάλτη την Κυριακή 12 Αυγούστου, σε μια συναυλία με τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα με τη διακριτική και «ακριβή» ερμηνεία της τραγουδίστριας.

Τέλος, στην ενότητα Classical Waves, που αφορά στην κλασική μουσική, θα παρoυσιαστεί το Σάββατο 18 Αυγούστου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ σε μια συναυλία με τίτλο “Cinema Symphony”, μια ανθολογία με πασίγνωστα και πολυαγαπημένα μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο, συνθετών όπως οι Ένιο Μορικόνε, Νίνο Ρότα, Ζαν Μισέλ Ζαρ, Έλμερ Μπέρνσταϊν, Αλεξάντρ Ντεπλά.

Το πρόγραμμα υπογράφει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Sani Festival, κα Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ 2018

JAZZ ON THE HILL

07.07 ΣΑΒΒΑΤΟ

Till Brönner Septet | «The Good Life»

Ο πιο επιτυχημένος σύγχρονος Γερμανός τζαζίστας.

Ο Till Brönner είναι ένας εκρηκτικός τρομπετίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και παραγωγός, η μουσική του οποίου είναι έντονα επηρεασμένη από το μπιμπόπ, το φιούζιον, καθώς και από τη σύγχρονη ποπ και την κινηματογραφική μουσική. Το 1994 έκανε το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσε να έχει ένας νέος καλλιτέχνης, αφού στο πρώτο του άλμπουμ, «Generations of Jazz», συνεργάστηκε με τον βετεράνο μπασίστα Ray Brown και τον ντράμερ Jeff Hamilton. Από τότε, ο Brönner έχει πειραματιστεί με πολλά μουσικά είδη, έχοντας ταυτόχρονα περάσει από τη θέση του παραγωγού, βάζοντας την υπογραφή του σε δισκογραφικές δουλειές πολύ γνωστών καλλιτεχνών. Έχει συνθέσει το μουσικό θέμα του «Jazz Seen», ενός ντοκιμαντέρ για τον φωτογράφο William Claxton, ενώ συνέθεσε και το soundtrack για τη «Höllentour», ταινία για τον ποδηλατικό αγώνα Tour de France. Το 2016 συνεργάστηκε με τη Sony Masterworks /OKeh στο άλμπουμ «The Good Life», ένα ακουστικό μείγμα ευρείας τζαζ και πολλών προτύπων. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον μπασίστα Dieter Ilg, ηχογραφώντας το άλμπουμ «Nightfall», στο οποίο περιλαμβάνονται εξαιρετικές παραλλαγές, όπως το «A Thousand Kisses Deep» του Leonard Cohen, το «Eleanor Rigby» των Beatles, το «Scream & Shout» των Will.I.Am και Britney Spears, καθώς και πρωτότυπα έργα των δύο καλλιτεχνών.
Η φήμη του έχει εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Κατά τη Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, το 2016, ο Λευκός Οίκος του έστειλε προσωπική πρόσκληση, ενώ στην τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα ως Προέδρου των ΗΠΑ, ο Brönner προσκλήθηκε από την Καγκελάριο να τους ψυχαγωγήσει. Επίσης, συμμετείχε και φέτος στην επίσημη συναυλία της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ, στην Αγία Πετρούπολη.

JAZZ ON THE HILL

13.07 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Cécile McLorin Salvant

Μια αυθεντική ερμηνεύτρια, με συγκλονιστικό ηχόχρωμα και μοναδική σκηνική παρουσία.

Η σύγχρονη «πρωθιέρεια» του κλασικού τζαζ τραγουδιού, Cécile McLorin Salvant, θα απογειώσει ακόμα μια φορά το είδος που υπηρετεί, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους πιστούς θαυμαστές της. Πρωτοεμφανίστηκε το 2010 και από τότε η πορεία της ήταν ανοδική, αφού κέρδισε σε σύντομο χρονικό διάστημα 4 Downbeat Critics Poll, 1 υποψηφιότητα και 3 Grammy και πολλές άλλες διακρίσεις τη μία μετά την άλλη. Γεννημένη στη Φλόριντα, ξεκίνησε κλασικές σπουδές πιάνου στα πέντε της χρόνια, ενώ άρχισε να τραγουδάει στο Miami Choral Society από τα οκτώ. Νικήτρια του πρώτου βραβείου στο διεθνή διαγωνισμό τζαζ «Thelonious Monk», το 2010, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, «Cécile & the Jean-François Bonnel Paris Quintet», την ίδια χρονιά. Το δεύτερο άλμπουμ της, «Woman Child», κυκλοφόρησε το 2013 από τη Mack Avenue Records, λαμβάνοντας μια υποψηφιότητα Grammy το 2014 για το Best Jazz Vocal Album. Ένα χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσει το τρίτο της άλμπουμ, «For One to Love», αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους New York Times, The Guardian και Los Angeles Times. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο άλμπουμ το 2016 κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Jazz Vocal Album, κατηγορία στην οποία διακρίθηκε και φέτος, με το βραβείο Grammy 2018 για το άλμπουμ «Dreams and Daggers». Το 2017 το New Yorker ανέφερε σε άρθρο του για εκείνη ότι «Τέτοιος καλλιτέχνης βγαίνει μία ή δύο φορές σε κάθε γενιά».

SOUNDS OF THE WORLD

22.07 ΚΥΡΙΑΚΗ

Angélique Kidjo

Μία από τις μεγαλύτερες φωνές της Αφρικής στο Λόφο της Σάνης

Η Angelique Kidjo εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη αφρικανική φωνή της γενιάς της. Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και κάτοχος τριών Grammy, η τραγουδίστρια, στιχουργός, ηθοποιός και ακτιβίστρια με την εντυπωσιακή σκηνική παρουσία έχει κερδίσει επίσης το σεβασμό της διεθνούς μουσικής σκηνής, με το περιοδικό Time να της έχει αποδώσει τον τίτλο «Africa’s Premier Diva», ενώ ο Guardian τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες στον κόσμο. Βαθιά επηρεασμένη από την Afropop, την Caribbean zouk, την κονγκολέζικη ρούμπα, την jazz, το gospel και το λάτιν style, και με πρότυπα την Bella Bellow, τον James Brown, τη Nina Simone, την Aretha Franklin, τον Jimi Hendrix, τη Miriam Makeba και τον Carlos Santana, η Kidjo απέδειξε από την αρχή της καριέρας της ότι η μουσική της δε γνωρίζει σύνορα. Με τη φωνή της προσπαθεί να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών, κάτι που εκδηλώθηκε έντονα το 2017 στη συναυλία της «Remain In Light», στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Στη sold out βραδιά κατάφερε να συστήσει ξανά στο κοινό το ομότιτλο άλμπουμ των Talking Heads, με special guests τους Nona Hendryx, Lionel Loueke, Antibalas, Jason Lindner και ένα απρογραμμάτιστο ντουέτο με τον David Byrne στο τραγούδι «Once In A Lifetime». Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, έχει δημιουργήσει το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυμα, Batonga, μέσω του οποίου στηρίζει την εκπαίδευση νέων κοριτσιών στην Αφρική. Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Alicia Keys, Branford Marsalis, Philip Glass, Peter Gabriel, Bono, Carlos Santana, John Legend, Herbie Hancock, Dr John, the Kronos Quartet και Cassandra Wilson.

CLASSICAL WAVES

28.07 ΣΑΒΒΑΤΟ

VIVALDIANNO | City of Mirrors
Multiperformance

Ο Βιβάλντι μέσα από ένα υπερθέαμα που συνδυάζει την κλασική μουσική με τη 3D τεχνολογία.

Μέσα από μια απίστευτη ιστορία «τρισδιάστατων» αφηγηματικών συναυλιών, το Vivaldianno παντρεύει τα κλασικά έργα του Βιβάλντι με τη 3D τεχνολογία. Σ’ αυτήν την εντυπωσιακή εμπειρία πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με την ιστορία της ζωής του μεγάλου συνθέτη μέσω της μουσικής του, η οποία εκτελείται από μουσικούς από τρεις ηπείρους. Η μουσική, ο σύγχρονος χορός και η εικόνα συνδυάζονται αρμονικά πάνω στη σκηνή, προσφέροντας ένα θέαμα που δε μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχουμε κατά καιρούς παρακολουθήσει. Σ’ αυτό το πρότζεκτ, το Vivaldianno παρουσιάζει μια μεγάλη διεθνή συναυλία με δεξιοτέχνες της παγκόσμιας μουσικής ελίτ, μοντέρνο κινούμενο σχέδιο, κινηματογραφική προβολή, χορό και λόγια, που όλα συνδυάζονται σε μια ιστορία γύρω από τις ελπίδες και τις απώλειες του Αντόνιο Βιβάλντι. Συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Michal Caban (σκηνοθέτης), ο Šimon Caban (σκηνογράφος), ο Tomáš Belko (λιμπρέτο), το στούντιο κινηματογράφου και κινούμενων σχεδίων Eallin Animation κ.α.

GREEK VARIATIONS

04.08 ΣΑΒΒΑΤΟ

Κατερίνα Πολέμη Katerina Polemi
“Aγάπη, love, amor” | Summer 2018

Με μια παράσταση γεμάτη αγάπη, μια σπάνια παρουσία στην ελληνική μουσική σκηνή, με διεθνείς περγαμηνές, θα μας συγκινήσει.

Μουσικός, συνθέτης, εκφραστική ερμηνεύτρια. Αυτά είναι λίγα από τα επίθετα που περιγράψουν την πολυτάλαντη Κατερίνα Πολέμη, η οποία με εξαιρετική αγάπη για ό,τι κάνει δημιουργεί μουσική που αγγίζει κατευθείαν την ψυχή.
Γεννημένη στο Λονδίνο και μεγαλωμένη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βραζιλία, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα τραγούδια της δεκαετίας του ’50, τη βραζιλιάνικη μουσική της δεκαετίας του ’60, το γκόσπελ, ακόμα και τα τραγούδια του Stevie Wonder και της Dinah Washington. Παίζει πιάνο και κιθάρα και τραγουδάει στα ελληνικά, πορτογαλικά, αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά. Αφού κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο «Spread the Music Not the Name», συνέχισε με τη «Μεγάλη Χίμαιρα», πριν μας προσφέρει το soundtrack για την ταινία «Μικρά Αγγλία», του Παντελή Βούλγαρη και συνεχίσει με πολλά ακόμα. Εκτός από την προσωπική της δισκογραφία, η νεαρή τραγουδοποιός έχει επίσης ξεχωρίσει και βραβευτεί για τις θεατρικές συνθέσεις που έχει παρουσιάσει, ενώ τον τελευταίο καιρό την απολαύσαμε στο πλάι του Διονύση Σαββόπουλου, με τον οποίο συνεχίζει τη συνεργασία της. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, τη Βραζιλία και την Ελλάδα, από τζαζ κλαμπ μέχρι μουσικά φεστιβάλ και από το Carnegie Hall, το Boston Symphony Hall και το Αμφιθέατρο Στραβίνσκι στην Ελβετία μέχρι τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο λόφο της Σάνης θα παρουσιάσει την παράσταση «Αγάπη, Love, Amor», που περιλαμβάνει τραγούδια κυρίως ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου για την αγάπη -όχι μόνο την ερωτική- δοσμένα με αγνό, απλό και δυνατό τρόπο.

GREEK VARIATIONS

12.08 ΚΥΡΙΑΚΗ

Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Stavros Xarchakos – Alkistis Protopsalti
Συνάντηση – This is Greece

Μια σπουδαία συνάντηση δύο καλλιτεχνών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική μουσική.

Από τη μια πλευρά οι λαϊκές μουσικές του Σταύρου Ξαρχάκου που μας αγγίζουν όλους και από την άλλη η φωνή και η ερμηνεία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, που θυμίζουν κάτι από Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο που τους πρώτους έξι μήνες παρακολούθησαν την παράστασή τους 60.000 θεατές! Ο σπουδαίος συνθέτης συναντά τη μοναδική ερμηνεύτρια σ’ ένα πρόγραμμα που διευθύνει ο ίδιος και στο οποίο ακούγονται τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα με τη διακριτική και «ακριβή» ερμηνεία της. Το κοινό τους αποθέωσε όπου κι αν εμφανίστηκαν και ήδη από τις πρώτες παραστάσεις φάνηκε πως αυτή η καλλιτεχνική σύμπραξη θα γινόταν η «συνάντηση του καλοκαιριού» και ολόκληρης της σεζόν. Οι sold out θριαμβευτικές εμφανίσεις τους στο Ηρώδειο, εξάλλου, επιβεβαίωσαν και τους πιο επιφυλακτικούς. Μαζί τους θα συμπράξει δεκαμελής ορχήστρα, αποτελούμενη από εκλεκτούς μουσικούς, οι οποίοι θα αφήσουν το δικό τους μοναδικό στίγμα στη μουσική αυτή βραδιά κάτω από τον ουρανό της Σάνης. Μια βραδιά απ’ αυτές που είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στη μνήμη και στην καρδιά μας, ένα μαγνητικό πεδίο γεμάτο μουσική, δύναμη και συναίσθημα.

CLASSICAL WAVES

18.08 ΣΑΒΒΑΤΟ SATURDAY

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Thessaloniki State Symphony Orchestra
Cinema Symphony
Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξανδρος Μυράτ Conductor: Alexandre Myrat

Μια πανδαισία ήχων που παντρεύει τον κλασικό ήχο με την εικόνα.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), μια από τις πιο σημαντικές της χώρας μας, αλλά και των Βαλκανίων παρουσιάζει το « Cinema Symphony», ένα μουσικό αφιέρωμα σε soundtracks ταινιών, οι οποίες άφησαν, ανεξίτηλα, το δικό τους στίγμα στην 7η τέχνη. Αγαπημένη μουσική και ατόφιοι ήχοι, οι οποίοι έντυσαν μοναδικά τις σημαντικότερες σκηνές του κλασικού αλλά και σύγχρονου κινηματογράφου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Μυράτ, ο οποίος διεύθυνε την πρώτη του συναυλία στη Διεθνή Αγορά των Δίσκων και των Μουσικών Εκδόδεσων στις Κάννες στα 20 του χρόνια με την Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο και σολίστα τον Χ. Σέρινκ.

Το 1976 βραβεύτηκε στο διαγωνισμό «Τζίνο Μαρινούτσι» του Σαν Ρέμο ενώ το 1977 ο Αλέξανδρος Μυράτ θα λάβει τη γαλλική υπηκοότητα και θα συνεργαστεί τακτικά με τη Γαλλικη Ραδιοφωνία, πραγματοποιώντας ηχογραφήσεις, συναυλίες και πολλές παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις. Το 1984 θα ιδρύσει τη Sinfonietta, την περιφερειακή Ορχήστρα της Πικαρδίας. Ήταν τότε που εδραιώθηκε η φήμη του για τις ερμηνείες του στα έργα του Μότσαρτ όσο παράλληλα συνεργάστηκε ως αρχιμουσικός με πολλούς άλλους φορείς, από την Εθνική Ορχήστρα του Βελγιου, μέχρι την Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου και από την Συμφωνική Ορχήστρα της Λιέγης στην Ορχήστρα Δωματίου της Νορβηγίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Αλέξανδρος Μυράτ ίδρυσε την Καμεράτα των Αθηνών, την πρώτη ελληνική ορχήστρα, η οποία υπό την καθοδήγηση του, ακτινοβολεί διεθνώς έχοντας αξιοσημείωτες ηχογραφήσεις για την EMI, την ARTION RECORD, την BLUE NOTE και την AGORA.

Ο Αλέξανδρος Μυράτ από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ρεπερτόριο της οποίας καλύπτει ήδη από το 1959 σύνολο μουσικών εξελίξεων, από τη μουσική μπαρόκ ως και τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πλαίσιο μουσικών ειδών, όπως παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου, αλλά και συναυλίες συμφωνικού ροκ. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει μια έντονη δισκογραφική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες.

Πρόγραμμα

I. Part

Newman:
20th Century Fox Fanfare
Steiner:
«Gone with the Wind»
Rota:
«La Strada» – Gelsomina
J. Williams:
«Indiana Jones» – Raiders March
«Schindler’s List»
«1941»
«The Terminal»
«Jurassic Park»
Morricone:
«The Mission» – Gabriel’s oboe
«Once Upon a Time in America» – Deborah’s theme
Jarre:
«Witness» – Building the Barn

II. Part

Elmer Bernstein: «The Magnificent Seven»
Horner: «Legends of the Fall» – The Ludlows
Jarre: «Topaz» – March
Delerue: «Conte à Rebours»
Delerue: «Le Mépris» – Credits and Camille’s theme
Desplat: «The Imitation Game»
Klaus Badelt (arr. Ted Ricketts): «Pirates of the Caribbean»

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Λόφο της Σάνης στις 21:30
All events take place at Sani Hill starting at 21:30