Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης και διαμόρφωσης των προτάσεων για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Σιθωνίας.
Το απόγευμα της Τρίτης (23/6) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Νικήτη, διεξήχθη η 2η Θεματική Διαβούλευση με τη συμμετοχή της Ομάδας Έργου που έχει συγκροτήσει ο Δήμος για το ΣΒΑΚ, εκπροσώπων της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων, της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ του νομού, στελεχών της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ Α.Ε.) καθώς και της εταιρείας Συμβούλων Ανάπτυξης που θα καταρτίσει το τελικό σχέδιο.
Μέσω του ΣΒΑΚ επιχειρείται η προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης (πεζή μετακίνηση και ποδήλατο) και αναβάθμιση των υποδομών τους εντός των οικισμών, με την ταυτόχρονη ενοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος. Εξάλλου, η μικρή έκταση των οικισμών σε συνδυασμό με το γεγονός της συγκέντρωσης -κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- τουριστικής δραστηριότητας και της ανάγκης ανάδειξης των σημείων ενδιαφέροντος και των παραλιακών μετώπων, αποτελούν παράγοντες που υπαγορεύουν τις παραπάνω μορφές μετακίνησης.
Τα προτεινόμενα μέτρα
Ανάμεσα στα ενδεικτικά μέτρα που προτείνονται είναι:
- η εκτεταμένη εισαγωγή ζωνών 30 Km/h και προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και της μετακίνησης πεζών σε οδούς μικτής κυκλοφορίας.
- Πεζοδρόμηση οδών.
- Αναπλάσεις οδών και δημιουργία διαδρόμων προσβάσιμων σε όλους για τη διασύνδεση σημείων ενδιαφέροντος.
- Δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας στα παραλιακά μέτωπα των οικισμών.
- Διάνοιξη οδών σε οικισμούς με διαμπερή κυκλοφορία και σύνδεση αυτών με την περιμετρική οδό της Σιθωνίας για αποσυμφόρησή τους.
- Συστήματα πληροφόρησης (ενημέρωση διαθέσιμων διαδρομών, χρόνων μετάβασης, χρήσεων, κατάσταση κυκλοφορίας).
- Δημιουργία θέσεων στάθμευσης.
- Θέσπιση κανονισμού φορτοεκφορτώσεων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπόνησης του ΣΒΑΚ, εξετάζεται η περίπτωση ανάπτυξης συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον για την εξυπηρέτηση του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών.
“Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί μία φιλόδοξη παρέμβαση, η οποία ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία και βρίσκει την αποδοχή των κατοίκων μεγάλων και μικρότερων ελληνικών αστικών κέντρων. Καταγράφουμε τις απόψεις των φορέων και των κοινωνικών ομάδων προκειμένου να οδηγηθούμε στη βέλτιστη δυνατή λύση, η οποία θα αποτελέσει τον κορμό του ΣΒΑΚ, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας στους κοινόχρηστους χώρους και εξασφάλιση ίσων ευκαιριών μετακίνησης για όλους. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση για την έγκριση της απαιτούμενης χρηματοδότησης ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το ΣΒΑΚ”, δήλωσε ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.
Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διεξαχθεί η 3η θεματική διαβούλευση και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.