Με χορηγίες, δωρεές, κοινοτικά και ελληνικά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία επιτυγχάνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναστήλωσης των Μονών του Αγίου Όρους τα τελευταία χρόνια.
«Το Άγιο Όρος είναι ένα μνημείο ολόκληρο», αναφέρει ο Ηλίας Περτζινίδης που είναι ο νέος Διευθυντής του ΚΕΔΑΚ και παρακολουθεί τα έργα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και χρηματοδοτικά προγραμματικά μέσω ΕΣΠΑ, και έργα που γίνονται με ιδία κεφάλαια των Μονών και εκτελούν σοβαρά έργα αναστήλωσης. Οι Ιερές Μονές κάνουν εκ των προτέρων τις μελέτες και υλοποιούν τα έργα μόλις βγουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Είναι ένας σχεδιασμός που μπορεί να έχει ως πρότυπο και η Ελληνική πολιτεία», τόνισε ο ίδιος.
Όπως είπε ο κ. Περτζινίδης οι μελέτες είναι πλήρεις με στατική μελέτη. «Διαβάζουμε το κτίριο και αποκαθιστούμε τη σεισμική απόκριση που είχε ήδη. Δεν θέλουμε να κάνουμε το κτίριο φρούριο γιατί τότε θα προκαλέσουμε ζημιά. Ενισχύσουμε το κτίσμα εκεί που έχει πρόβλημα, οτιδήποτε άλλο έχει παρενέργειες», αναφέρει. Άλλωστε δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα ακόμη και στις τελευταίες σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιερές Μονές διαφέρουν από τα σύγχρονα κτίσματα των ανθρώπων εξαιτίας των φυσικών υλικών με τα οποία χτίστηκαν, όπως η πέτρα. Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ΚΕΔΑΚ, και Μηχανικός του ΤΕΕ/ΚΜ, το μπετόν αντέχει στον χρόνο πολύ λιγότερο από την πέτρα που είναι στοιχείο της φύσης. «Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αγάπη των μοναχών για το σπίτι τους, που στην καθημερινότητά μας δεν το βλέπουμε συχνά σε ιδιοκτήτες σπιτιών ή άλλων κτισμάτων», επισημαίνει με έμφαση.