Ώρες αγωνίας για Χαλκιδικιώτη ναυτικό εγκλωβισμένο σε πλοίο στο Τζιμπουτί

    Κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες μένουν ακόμη στο Τζιμπουτί οι Έλληνες και ξένοι ναυτικοί που βρίσκονται πάνω στα κατασχεθέντα πλοία Έλληνα εφοπλιστή ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα και με το προηγούμενο ρεπορτάζ, ο πλοιοκτήτης είχε οφειλές με αποτέλεσμα να γίνει κατάσχεση των πλοίων από τις 4 Σεπτεμβρίου.
    Ώρες αγωνίας, περνάει ανάμεσα στους 15 ναυτικούς του ενός πλοίου, του “Πτολεμαίος”, ο 68χρονος Δημήτρης Φάλκος από τη Συκιά της Χαλκιδικής. Σε επικοινωνία που είχαμε με την κόρη του μας περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα και πλέον τους έχουν φέρει σε απόγνωση. “Στο Πτολεμαίος βρίσκονται 2 Έλληνες και αρχικά η επικοινωνία γινόταν μέσω του ενός που κατάφερε να προμηθευτεί κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Όταν όμως τελείωσαν, τότε κινητοποιήθηκε προς τιμή της η Ελληνίδα Πρόξενος και έστειλε κάποιες κάρτες για διαδικτυακή επικοινωνία ώστε να μαθαίνουμε τα νέα του, να ξέρουμε αν είναι καλά και αν ζει”, μας λέει η κ. Γωγώ Φάλκου, κόρη του 68χρονου.
    Υπάρχουν σύμφωνα με την κ. Φάλκου ναυτικοί που χρήζουν ακόμη και ιατρικής περίθαλψης λόγω χρόνιων νοσημάτων, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων. Τα πλοία βρίσκονται ανοιχτά του λιμανιού στα 3 ναυτικά μίλια, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να κατέβουν από το σκάφος, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητο. Η τυπική απάντηση που έχουν πάρει, σύμφωνα με την κ. Φάλκου, είναι ότι τα σκάφη δεν χωρούν στο λιμάνι που είναι γεμάτο, και συνεπώς παραμένουν στα ανοιχτά, μαζί με αυτά και οι ναυτικοί τους.
    Ο δικηγόρος από την Αθήνα που έχει αναλάβει την υπόθεση εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι η υπόθεση είναι σε καλό δρόμο, αλλά μέχρι σήμερα δεν τους ανακοινώνουν την επιστροφή των συγγενών τους. Το υπουργείο Ναυτιλίας καθώς και το Εξωτερικών έχουν ενημερωθεί, προς το παρόν όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Το γεγονός ότι πρόκειται για αφρικανική χώρα με διαφορετικό δίκαιο από αυτό της Ευρώπης αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκεί ελληνική πρεσβεία, δυσχεραίνει την επίλυση του προβλήματος.