Μία νέα στήλη θα φιλοξενεί κάθε εβδομάδα και για όλη τη χρονιά το HalkidikiPolitiki.
O τίτλος αυτής «Ιστορίες από την Παλιά και Νέα Τρίγλια» την οποία θα επιμελείται ο Αλέξανδρος Κοκκαλάς.
Ο κ. Κοκκαλάς έχει καταγωγή από την Νέα Τρίγλια και λόγω της μεγάλης του αγάπης για την περιοχή έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο αρχείο φωτογραφιών και έντυπου υλικού.
Η έναρξη των δημοσιεύσεων της νέας στήλης του HalkidikiPolitiki γίνεται με το «Αγροτικό νοσοκομείο που στεγαζόταν στο ρωσικό μετόχι».
Αναλυτικά:
«Μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την εγκατάσταση μας στο νομό Χαλκιδικής κατά το 1924, όταν πλέον απαλλοτριώθηκαν όλα τα καλογηρικά μετόχια και εγκαταστάθηκαν παντού πρόσφυγες, όπως έχω γράψει και σε προηγούμενα άρθρα, μάστιζε τον κόσμο η ελονοσία, που στη συνέχεια εξελισσόταν σε αιματουρία, οπού ο άρρωστος ήταν αδύνατον πλέον να ζήσει.
Γι’ αυτό και ο τότε Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός πήρε ένα από τα απαλλοτριωμένα καλογηρικά μετόχια και δη το ρωσικό και δημιούργησε ένα ωραίο αγροτικό νοσοκομείο στην περιοχή των σημερινών Νέων Φλογητών. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου αποτελούνταν από Αμερικανούς.
Το 1925 ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε το νοσοκομείο στο ελληνικό Δημόσιο, όπου διόρισε το κράτος ως διευθυντή τον αλησμόνητο γιατρό Νικητίδη. Για τη διαχείριση δε του νοσοκομείου διορίστηκε μια τριμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον αείμνηστο μητροπολίτη Κασσανδρείας Ειρηναίο.
Ο γιατρός Νικητίδης ως άνθρωπος και ως επιστήμων, ήταν μια από τις σπάνιες προσωπικότητες. Έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο. Εργάστηκε από το 1925 μέχρι το 1935
Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση του νοσοκομείου κάποιος γιατρός ονόματι Κυπαρίσσης, από τη Μυτιλήνη, μέχρι το 1938. Παραιτήθηκε κι αυτός και ανέλαβε πλέον τη διεύθυνση ο Καλύμνιος γιατρός Κόκκινος. Ο γιατρός Κόκκινος εργάστηκε πράγματι ευσυνείδητα, διότι στο νοσοκομείο επί των ήμερων του έγιναν πολλές επανορθώσεις. Επίσης στο νοσοκομείο παντού κυριαρχούσε τάξης και καθαριότητα. Ο γιατρός Κόκκινος ήταν και ο τελευταίος.
Στο νοσοκομείο φαρμακοποιός ήταν ο καταγόμενος από το νομό Σερρών Βασίλειος Παπίστας, που παραιτήθηκε το 1939 και εγκαταστάθηκε στα Νέα Μουδανιά, όπου δημιούργησε δικό του φαρμακείο. Στη συνέχεια ανέλαβε φαρμακοποιός ο συμπατριώτης μας κ. Δημήτριος Δημόπουλος.
Ο γιατρός Κόκκινος και ο φαρμακοποιός Δημόπουλος ήταν οι τελευταίοι πού εγκατέλειψαν το νοσοκομείο το 1943, όταν πια είχε καταλάβει το Ίδρυμα ο βουλγαρικός στρατός κατοχής.
Από το 1943 και εντεύθεν το αγροτικό νοσοκομείο Χαλκιδικής πλέον δεν λειτούργησε.
Έπειτα από την εγκατάλειψη του νοσοκομείου ο Καλύμνιος γιατρός Κόκκινος εγκαταστάθηκε στα Νέα Μουδανιά, οπού εργαζότανε ως κρατικός γιατρός. Επίσης δε ο συμπατριώτης μας φαρμακοποιός κ. Δημήτριος Δημόπουλος εγκαταστάθηκε κι αυτός στη Θεσσαλονίκη και εργαζότανε ως υπάλληλος σε διάφορα φαρμακεία, οπού σήμερα τυγχάνει συνταξιούχος.
Από το Αρχείο του Μαργαρίτη Σταύρου
Κοκκαλάς Αλέκος»