Μία νέα ψηφιακή τρισδιάστατη χειρουργική τεχνική, η οποία έχει άριστα αποτελέσματα, εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση των οπών και των μεμβρανών στην ωχρά κηλίδα, αλλά και των αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς και των τραυμάτων, που έχουν ως συνέπεια την μείωση της όρασης. Ανάλογα με την περίπτωση, η επέμβαση διαρκεί από 15 λεπτά έως δύο ώρες και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Η τεχνική αυτή παρέχει στον χειρουργό οφθαλμίατρο τη δυνατότητα θα κάνει την επέμβαση χωρίς μικροσκόπιο, αλλά με μεγαλύτερη ευκρίνεια χάρη στη χρήση ενός μηχανήματος που δίνει τρισδιάστατη ψηφιακή εικόνα σε μεγάλη μεγέθυνση και με πολλές λεπτομέρειες. Προς το παρόν η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη μόνο σε ένα ιδιωτικό οφθαλμολογικό κέντρο ημερήσιας νοσηλείας και είναι υψηλού κόστους, καθώς δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ το σύνολο του κόστους των υλικών και η αμοιβή του ιατρού.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Μεσογειακής Εταιρείας Αμφιβληστροειδούς, χειρουργός οφθαλμίατρος Αθανάσιος Νικολακόπουλος με αφορμή εκπαίδευση οφθαλμιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω σε αυτή την τεχνική στο 7ο Thessaloniki International Vitreo-Retinal Summer School στο πλαίσιο του οποίου έχουν στηθεί 15 χειρουργεία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικό σκοπό.
“Φέτος, στο πλαίσιο του 7ου Thessaloniki International Vitreo-Retinal Summer School για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάζουμε την καινούργια τεχνική για χειρουργική της ωχράς και του αμφιβληστροειδή που γίνεται όχι μέσω μικροσκοπίου, αλλά μέσω τρισδιάστατης ψηφιακής εικόνας. Αυτή τη στιγμή είναι η πιο εξελιγμένη μορφή χειρουργείου στον κόσμο. Έχουν έρθει 60 οφθαλμίατροι απ΄ όλο τον κόσμο και εκπαιδεύονται σε αυτή την καινούργια τεχνική που λέγεται ψηφιακή τρισδιάστατη χειρουργική οφθαλμολογία” ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ