Ένα ακόμα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο από την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά αποκαλύπτεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ισοζύγιο πληρωμών εννεαμήνου (Ιανουάριος-Σεπτέμβριο 2017), οι εισπράξεις του Σεπτεμβρίου έχουν εκτοξευτεί στα 2,470 δισ. ευρώ, δηλαδή 332 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2016 και 288 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ετσι συνολικά στο εννεάμηνο καταγράφονται ταξιδιωτικές εισπράξεις που βρίσκονται μια ανάσα από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ (12,994 δισ.) ή 1,2 δισ. ευρώ υψηλότερα από το 2016 και 206 εκατ. ευρώ περισσότερα από το πρώτο εννέαμηνο του 2015.

Το ισοζύγιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ -1,44%, τον Σεπτέμβριο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 348 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα πρωτίστως της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 5,7% σε τρέχουσες τιμές και κατά 2,3% σε σταθερές τιμές.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,8% και 15,5% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε αύξηση αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, διπλάσιο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 8,7% και 5,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, τόσο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών όσο και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,3%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 17,1%.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο ισοζύγιο κεφαλαίων, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 353 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 613 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Σεπτέμβριο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, κατά 353 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2016, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 παρουσίασε πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ, κατά 423 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Σεπτέμβριο του 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 135 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την εξαγορά της ολλανδικής εταιρίας Stone Works Holdings Coöperatief U.A. από την εταιρία Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα-Γρανίτες. Οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ A.E. στην ιταλική εταιρία Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 340 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 1,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων κυρίως σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, παρατηρήθηκε μείωση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων των κατοίκων. Η τελευταία αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση (κατά 2,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 381 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις κατά 3,0 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 8,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό (κατά 2,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση (κατά 2,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πτώση (κατά 16,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET) των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση (κατά 4,6 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,6 δισ. ευρώ, έναντι 6,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πηγή:euro2day.gr