Δώδεκα χρόνια στην Πολεδομία Μουδανιών, τοπογράφος μηχανικός στο επάγγελμα, ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Θωμάς Κοντός καταθέτει την αυτοδιοικητική του εμπειρία και το όραμά του για την επόμενη μέρα του δήμου ως υποψήφιος και πάλι με την Ανανεωτική Προοπτική Κασσάνδρας του Βασίλη Κυρίτση. Μιλώντας σε συνέντευξη στη Σουζάνα Καζάκα αναφέρει ότι η εργασιακή του ιδιότητα και εμπειρία έχει συμβάλλει στο να εξετάσει τα προβλήματα του δήμου υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.
Ο κ. Κοντός άμεσα αναγνώρισε το πρόβλημα του ελάχιστου προσωπικού στον δήμο σε σχέση με τον όγκο των θερινών επισκεπτών. Στο αντικείμενο της αντιδημαρχίας του προσπάθησε από πολύ νωρίς να βελτιώσει το εσωτερικό οδικό δίκτυο και μάλιστα με κάποια πρόσφατη δημοπράτηση να γίνουν παρεμβάσεις μέσα στους οικισμούς. Στη Χανιώτη πιο συγκεκριμένα συντάχτηκε μελέτη για τον κόμβο της εισόδου της Χανιώτη ώστε να λυθεί το θέμα της επικινδυνότητας. Σε συνεργασία με την ΠΚΜ θα δημοπρατηθεί το έργο άμεσα.
Μεγάλη έμφαση έδωσε η δημοτική αρχή στη σχολική στέγη όπως τόνισε ο κ. Κοντός. «Νέες αίθουσες χρειάστηκε να προσθέσουμε στην Καλλιθέα, Καλάνδρα, Φούρκα, και φυσικά η επέκταση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κασσάνδρας. Επίσης επισκευαστικές εργασίες και συντήρηση σε πολλά σχολεία, όλα αυτά από ιδίους πόρους», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Εξίσου επιτακτική ήταν η παρέμβαση του δήμου στα λιμενικά έργα. «Πολλά προβλήματα και αυθαίρετες κατασκευές που νομιμοποιήσαμε στο παραλιακό μέτωπο. Π.χ. λιμενικοί βραχίονες και πεζόδρομοι σε αιγιαλούς. Σε Φούρκα, Ποσείδι και Ν. Σκιώνη κάναμε μελέτες για τη διάβρωση των ακτών, ενώ προχωρήσαμε τις ακτομηχανικές μελέτες σε Σίβηρη, Ν. Φώκαια και Πευκοχώρι για τουριστικά καταφύγια», ανέφερε ο κ. Κοντός.
Πρόσθετα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο δήμος έφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την τελευταία 5ετία ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε φορές. Η δημοτική αρχή κλήθηκε να παρέμβει σε πολλά σημεία με δικούς της πόρους.
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι έχει γίνει πλήρης καταγραφή της δημοτικής περιουσίας σε όλη την έκταση του δήμου. Παράλληλα όμως έχει δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πύλη γεωχωρικών δεδομένων, που είναι σημαντικό εργαλείο καθώς οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε έναν διαδραστικό χάρτη. Ο κάθε δημότης θα μπορεί να δει πληροφορίες όπως οι χρήσεις γης, το ρυμοτομικό των οικισμών, τους δασικούς χάρτες και τους όρους δόμησης.
Ο κ. Κοντός μίλησε για το πρωτόκολλο κατεδάφισης στη Χανιώτη και τις επόμενες ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή για να ξεκινήσει να μπαίνει φρένο στην αυθαιρεσία. «Καταγράψαμε τις περιοχές με κλειστά σημεία πρόσβαση. Από το Γλαρόκαβο ως το Πευκοχώρι και από τη Φούρκα ως τη Μόλα Καλύβα, καταγράψαμε τα σημεία που δεν έχουν διόδους και στη συνέχεια κάναμε τη χάραξη νέων διόδων», τόνισε.
Στο μήνυμά του προς τους δημότες ο κ. Κοντός ζητά εκ νέου την ψήφο των πολιτών, καθώς όπως λέει πρέπει να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις και έργα που ξεκίνησαν αλλά δεν τελείωσαν, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία. «Ενδεικτικά αναφέρομαι στη δράση Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 70 τοις εκατό. Θα συνεχίσουμε τα λιμενικά έργα, και κατά προτεραιότητα τα προγράμματα που αφορούν τη διάβρωση ακτών και έπειτα τα τουριστικά καταφύγια. Τέλος πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο μας στη σχολική στέγη», ανέφερε συνοπτικά ο κ. Κοντός.