Ουραγός στις υψηλές ταχύτητες συνδέσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. παραμένει η χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των IHS Markit και Point Topic Broadband Coverage, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την έρευνα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημειώνουν μεγάλη πρόοδο όσον αφορά στο γρήγορο Ίντερνετ, ωστόσο η ψαλίδα μεταξύ τους παραμένει μεγάλη. Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-28) είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας έως τα τέλη Ιουνίου 2017. Για την ακρίβεια, μέχρι τα μέσα του 2017, οι σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 30 Mbps ήταν διαθέσιμες στο 79% των νοικοκυριών της Ε.Ε. χωρίς όμως αυτό να ισχύει στην περίπτωση της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα, που κατέγραψε πλήρη κάλυψη για την κατηγορία τεχνολογίας NGA, ενώ η Ελβετία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Ισλανδία και η Πορτογαλία κινήθηκαν σε επίπεδα άνω του 95%. Η Ελλάδα, από την άλλη, ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη όσον αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών που καλύπτονται από δίκτυα NGA. Στο μεταξύ, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Πολωνία και τη Γαλλία, τα δίκτυα NGA κάλυπταν λιγότερο από το 75% των νοικοκυριών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του Fibre-to-the-home, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ισπανία οδήγησαν την ΕΕ-28, όπου τα εν λόγω δίκτυα έφτασαν το 70% των νοικοκυριών. Αντίθετα, λιγότερα από το 3% των νοικοκυριών στο Βέλγιο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν πρόσβαση στα δίκτυα Fibre-to-the-home στα τέλη Ιουνίου 2017.
Αγροτικές περιοχές
Η μελέτη διαπιστώνει ότι, έως τα τέλη Ιουνίου 2017, περίπου 176 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ΕΕ είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω δικτύων επόμενης γενιάς, όπως VDSL, DOCSIS 3.0 και FTTP, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 9,9 εκατομμύρια νοικοκυριά σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συνολικά, το 92,4% των νοικοκυριών σε αστικές περιοχές είχε πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω NGA, σε σύγκριση με 46,9% στις αγροτικές περιοχές. Η διαφορά αυτή είναι μεν 3,5 μονάδες χαμηλότερη απ’ ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, με τη διαφορά, πάντως, να παραμένει σημαντική.
Όσον αφορά στις τεχνολογίες, το VDSL παρέμεινε η πιο διαδεδομένη τεχνολογία NGA στην ΕΕ-28, καλύπτοντας το 53,4% των νοικοκυριών. Στο μεταξύ, τα δίκτυα DOCSIS 3.0 κάλυπταν το 44,7% των νοικοκυριών της ΕΕ-28, με τη διαθεσιμότητα του FTTP να φτάνει το 26,8% μέχρι τα μέσα του 2017.
«Το VSDL ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία για έκτη συνεχή χρονιά, υποστηριζόμενη από την ραγδαία ανάπτυξη των δικτύων VDSL στην Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία. Και οι δύο χώρες κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης των συνδέσεων VDSL σε σχέση με το προηγούμενο έτος»,σημειώνουν οι αναλυτές της IHS Markit. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική έκθεση, η κάλυψη του FTTP αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι το περασμένο έτος, κυρίως, χάρη στην έντονα ανοδική πορεία των εγκαταστάσεων στη Γαλλία και την Ισπανία. «Ωστόσο, η ανάπτυξη των δικτύων DOCSIS 3.0 έχει επιβραδυνθεί, καθώς στις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές έχει ήδη γίνει πραγματικότητα», τονίζει η σχετική ανάλυση.