Πάρα πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το ίδιο πλαστικό μπουκάλι για να φυλάσσουμε νερό για περισσότερες από μία ημέρες – πιθανότατα και εβδομάδες τώρα το καλοκαίρι.
Ωστόσο, η συνεχής χρήση του ίδιου μπουκαλιού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους ειδικούς, είναι αρκετά επικίνδυνη και αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να νοσήσουμε από κάποιο γαστρεντερολογικό νόσημα και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τον «Independent», πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα πλαστικά μπουκάλια συγκεντρώνουν μέσα σε μια μόλις εβδομάδα 900.000 αποικίες βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο – η τουαλέτα σας είναι πιθανότατα πολύ πιο καθαρή.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως το 60% των μικροβίων που εντοπίστηκαν στα επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια είναι παθογόνα, δηλαδή ικανά να μας κάνουν να αρρωστήσουμε.
Γι’ αυτό τον λόγο συνίσταται όσο μπορούμε να μην τα επαναχρησιμοποιούμε και να προτιμούμε τα γυάλινα μπουκάλια ή εκείνα από ανοξείδωτο ατσάλι.
Εκτός όμως από τα μικρόβια, τα πλαστικά μπουκάλια κρύβουν όμως και έναν άλλο κίνδυνο, την δισφαινόλη Α -BPA- , μια οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC).
Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα.
Η ουσία χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια. Η μεταφορά της ουσίας στα τρόφιμα εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα, ακόμα και καρκίνο του μαστού, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να το αποδεικνύουν ακόμα.