«Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στο πεδίο. Η εντολή ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν πια αποκατασταθεί. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν. Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ.
«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης σημαντική ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.
Ακολουθεί η πλήρης εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
Καλή σας μέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Bλέπετε ότι παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να έχουμε τακτικές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι που η πανδημία θα μας επιτρέψει να μπορούμε να συναντιόμαστε με τον παραδοσιακό τρόπο. Επιτρέψτε μου κάποιες πολύ σύντομες παρατηρήσεις σχετικά με αυτά τα οποία έγιναν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Η πρόσφατη επίθεση του καιρού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήταν μία από τις σφοδρότερες των τελευταίων 40 ετών. Ειδικά εδώ στην Αττική χιόνιζε επί 36 ώρες, είχαμε ταυτόχρονα και εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους που ξεπέρασαν πολλές στιγμές τα 10 μποφόρ. Καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες υπήρξαν πολλές και διαφορετικές. Πρώτη προτεραιότητα να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται, φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάση ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Νομίζω ότι με το που έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, το κράτος ανταποκρίθηκε συντονίζοντας τις δυνάμεις του. Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, κατέβαλαν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ειδικά στο μέτωπο της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στο πεδίο. Η εντολή ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν πια αποκατασταθεί. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν.
Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης. Θεωρώ ότι μία τέτοια κίνηση στην παρούσα συγκυρία είναι ενδεδειγμένη.
Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφαση μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο.
Ταυτόχρονα θέλω επίσης να επισημάνω ότι η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75% και πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση- από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική επιχείρηση τη ΔΕΗ -ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το ‘21 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις τις οποίες κάνει στο δίκτυο του, στα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά προσθέτοντας και νέες ψηφιακές δυνατότητες που τόσο σημαντικές θα είναι για την επόμενη μέρα. Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης. Δεν χρειάζεται να πω αυτά τα οποία ήδη έχουν γίνει σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, το γεγονός ότι έχουμε πια γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην Πολιτική Προστασία, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται ως προς τη δυνατότητά μας να προβλέπουμε καιρικά φαινόμενα. Κατασκευάζουμε ένα δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και σε τοπικό επίπεδο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Να πω και κάτι ακόμα όμως. Κρίσιμες τέτοιες στιγμές όπου η οργή του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη και μικρές λεπτομέρειες αποκτούν την ξεχωριστή τους σημασία οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας, οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν -όπως πιστεύω ότι από ένα σημείο και πέρα έγινε- να ενημερώνουν να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες, να αποδεικνύουν δηλαδή ότι αυτοί οι οργανισμοί που διαχειρίζονται κρίσιμες δημόσιες υποδομές, βρίσκονται τελικά στην υπηρεσία του πολίτη.
Θα έχουμε την ευκαιρία στη συζήτησή μας να ακούσω τις σκέψεις σας και τις παρατηρήσεις σας. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον ενεργό τρόπο με τον οποίο συμμετέχετε στην Κοινοβουλευτική διαδικασία πολύ σημαντικής σημαντική της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδος στο σημαντικό Νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε για την Ανώτατη Εκπαίδευση την προηγούμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας έργο και να αντιπαρερχόμαστε την κριτική μιας αντιπολίτευσης η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων, με τα έργα μας και όχι με τα λόγια μας. Έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία περίπου μας ζητά να βάλουμε το Κοινοβούλιο σε καραντίνα. Το Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Έχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας και ένα πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έως τις 30/6 του 2021. Άρα θα έχουμε πολλή δουλειά στη Βουλή και εύχομαι και ελπίζω αυτή η βελτίωση που βλέπουμε στους δείκτες της πανδημίας να έχουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όταν πια μας το επιτρέψουν οι ειδικοί μία αντανάκλαση και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ώστε να μπορούμε πια να λειτουργούμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Ευχαριστώ πάρα πολύ επιστρέφω το λόγο στον Γιάννη για να συντονίσει τη συζήτηση. Και βέβαια το γνωρίζετε όλοι ότι είμαι και εγώ πάντα προσωπικά διαθέσιμος για συναντήσεις με συναδέλφους βουλευτές όποτε αυτοί το ζητήσουν και το επιθυμούν.
Πηγή: Γ.Τ Πρωθυπουργού