«Παζλ» για δυνατούς λύτες αποτελεί το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, καθώς όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται τις τελευταίες ημέρες.

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι, μέχρι προ ημερών, είχαν ξεκινήσει να συζητούν το ενδεχόμενο να επιτραπούν εκ νέου οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Βασικό κριτήριο για να δοθεί το «πράσινο φως» για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα είναι ο δραστικός περιορισμός των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική, απ’ όπου γίνεται η μεγαλύτερη έξοδος προς τα χωριά.

Ωστόσο, οι αριθμοί των νέων μολύνσεων στο Λεκανοπέδιο δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, ένα τέτοιο άνοιγμα στις μετακινήσεις, με τις όποιες συζητήσεις να αφορούν στην περίοδο του Πάσχα.

 

Κοτανίδου: Ισως να περάσουμε το Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας

 

Κατά την τακτική χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, η καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδουεξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να μπορούμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα της μετακίνησης εκτός νομού.

 

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε» υπογράμμισε η κ. Κοτανίδου, Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κοινωνία έχει κουραστεί από το lockdown και υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης για την παράταση της καραντίνας.

 

«Όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown», είπε χαρακτηριστικά η Αναστασία Κοτανίδου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αλλά ζήτησε ο κόσμος να κάνει υπομονή.

 

Εξαδάκτυλος: Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ανοσία

 

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ανοσία που θα επιτρέψει τις ασφαλείς μετακινήσεις.

 

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό»ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Σχετικά με το Πάσχα, σημείωσε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι. «Δε θα είναι όπως πέρσι, που δε χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα».

 

Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν πως έως το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού,δηλαδή οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες.

 

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

 

Για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού υπάρχουν έξι εξαιρέσεις:

 

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν

Πηγή: lifo.gr