Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία και φέρουν το Συλλογικό Σήμα «MACEDONIA THE GREAT».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) με στόχο να προστατέψει τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στη Μακεδονία, και να αναδείξει μέσα από την αυθεντικότητα, τη γνησιότητα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών των μελών του, την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου.

Το κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα «MACEDONIA THE GREAT» μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική Περιφέρεια της Μακεδονίας και είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ.

Έως τώρα περίπου 100 επιχειρήσεις της Μακεδονίας έχουν αποδεχθεί και έχουν αξιοποιήσει εμπορικά το συλλογικό σήμα «Macedonia The Great».

Στέλιος Χούτας – ΧΟΥΤΑΣ-ΜΑΡΔΑΣ ΑΕ “ATHOS OLIVE”: «Έξυπνη λύση του ΣΕΒΕ για να προστατέψει τα μέλη του»

Ως μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, χαρακτήρισε το εν λόγω εγχείρημα ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γεωπόνος, Μεταποιητής και Επίτιμο Μέλος του ΣΕΒΕ, Στέλιος Χούτας.

«”Έτρεχε” ήδη από τον προηγούμενο πρόεδρο του ΣΕΒΕ και πριν από δύο χρόνια έγινε η καταχώρηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) Συλλογικού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει αρχικά ο ίδιος, εξηγώντας πως το Μακεδονικό σήμα στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου διακριτικού μέσου αναγνώρισης προβολής και διαφήμισης τοπικών προϊόντων, προκειμένου η επιχείρηση να έχει την αναγνωρισιμότητα με σκοπό την ασφάλεια του δικαίου ανταγωνισμού.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, δεν ήταν μία εύκολη προσπάθεια, καθώς υπήρξαν ενστάσεις από τη γείτονα χώρα, Βόρεια Μακεδονία.

«Στις εκθέσεις όπου πηγαίνουμε μας λένε ότι έχουν προϊόντα από τη Μακεδονία και ουσιαστικά πρόκειται για προϊόντα της γειτονικής χώρας, τα οποία καπηλεύονται την περιοχή. Είναι μια έξυπνη κίνηση του συνδέσμου για να προστατέψει τα μέλη του. Επιπλέον, ιδιαίτερα εύστοχο είναι ευκρινών πιο έντονο GR στο σήμα, καθότι είναι αναγνωρίσιμο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τονίζει πως υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για την απόκτηση του σήματος, αλλά και η πιθανότητα ανάκλησής του σε περίπτωση που κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει.

«Η επιχείρηση θα πρέπει να είναι μέλος του ΣΕΒΕ και η υπηρεσία ή το προϊόν που προσφέρει να προέρχεται από τη Μακεδονία. Επιπλέον, όσον αφορά τα φυσικά προϊόντα, αυτά θα πρέπει να παράγονται ή να εκτρέφονται σε ποσοστό άνω του 50% στη Μακεδονία», δηλώνει και εξηγεί πως έχουν δημιουργηθεί πολλές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου το σήμα να μην «πέσει» σε «λάθος» χέρια.

Όπως αναφέρει, το εν λόγω εγχείρημα τυγχάνει της αποδοχής επιχειρηματιών μελών του ΣΕΒΕ, αλλά και άλλων οι οποίοι έσπευσαν να γίνουν μέλη προκειμένου να λάβουν το σήμα και τα οφέλη.

Σάββας Λιναρδής – ΛΙΝΑΡΔΗΣ Σ.-Δ. ΜΟΥΤΑΦΗ & ΣΙΑ ΟΕ “ΠΕΡΙΑΠΤΟΝ”: «Πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα»

Από την πλευρά του ο Σάββας Λιναρδής, παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Περίαπτον» που δραστηριοποιείται στη Νέα Όλυνθο, μιλά για τη σημαντικότητα της απόκτησης ταυτότητας για τα προϊόντα της μακεδονικής γης.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί θεωρούμε πως πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα. Μόλις μας ειδοποίησαν από το ΣΕΒΕ, ακολουθήσαμε την απαραίτητη διαδικασία για να πάρουμε το σήμα», δηλώνει αρχικά και προσθέτει πως «ακόμα δεν κάνουμε πολλές εξαγωγές και δεν έχουμε δει πρόσθετα οφέλη, αλλά θεωρούμε ότι είναι κάτι καλό. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα να έχουμε μια πιστοποίηση, μια ταυτότητα. Το συγκεκριμένο σήμα είναι ίσως και ανώτερο από το Π.Ο.Π. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όλοι. Απευθύνεται σε όλων των ειδών τα προϊόντα και σε ολόκληρη τη Μακεδονία».

Κωνσταντίνος Κατσαούνης – ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ- ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΑΕ: «Μία καλή προσπάθεια που πρέπει να αξιοποιηθεί»

Ο Κωνσταντίνος Κατσαούνης δραστηριοποιείται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, στο χώρο των τυπωμένων υπηρεσιών συσκευασίας και η εταιρεία του, Katsaounis Bros, έχει λάβει έγκριση για χρήση του σήματος, προκειμένου να διατεθεί μέσω των υπηρεσιών της στους πελάτες που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία και πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτησή του.

«Ως επιχείρηση δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει», δηλώνει αρχικά και τονίζει πως «το όλο εγχείρημα πρέπει να επεκταθεί, γιατί είναι μια καλή προσπάθεια που πρέπει να αξιοποιηθεί».