Από την Τρίτη, 19 Μαρτίου, όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, ευελπιστώντας να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, μέσω των πλειστηριασμών.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «την Τρίτη 19 Μαρτίου απολυθήκαμε και πλέον είμαστε εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πτωχεύσεων, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί της περιουσίας της εταιρείας, από τους οποίους ευελπιστούμε ότι αν υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταφέρουμε να πληρωθούμε ένας μέρος των οφειλών».
Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΚΗ ΑΕ προσθέτει ότι «παράλληλα θα καταθέσουμε τα δικαιολογητικά μας για το επίδομα αφερεγγυότητας του ΟΑΕΔ για τους 3 μηνιαίους μισθούς, όπως ορίζει ο νόμος. Από δω και στο εξής στόχος μας παραμένει η επανένταξη στην αγορά εργασίας. Επειτα από 3 μήνες εργασίες εκ περιτροπής και 10 περίπου μήνες σε επίσχεση εργασίας, τα περιθώρια επιβίωσης έχουν στενέψει. Είναι τραγικό μετά από δεκαετίες προσφοράς σαν εργαζόμενοι να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Πρωτοδικείο Αρτας.
Το χρονικό του «λουκέτου» στη Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙΚΗ)
Τα οικονομικά προβλήματα της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ είχαν ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2017.
Τότε, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ξεκίνησαν τα προβλήματα στη μισθοδοσία.
Ακολούθησε η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, κατά την οποία το μόνο εισόδημα των εργαζομένων προερχόταν από το σχετικό επίδομα (επίσχεσης) του ΟΑΕΔ.
Στα τέλη του 2018 οι εργαζόμενοι είχαν εκδώσει μια ανακοίνωση, με την οποία απηύθυναν έκκληση για να μπορέσουν να δουλέψουν ξανά και να παράγουν.
Παρά ταύτα, τα προβλήματα της εταιρείας δεν λύθηκαν και οι 120 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία.
46 χρόνια ιστορίας
Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1973 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ.
Το 1974, με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια η ΒΙΚΗ πέρασε στην αγορά των προψημένων – κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων.
«Λουκέτο» στα αλλαντικά ΒΙΚΗ -Απολύθηκαν οι 120 εργαζόμενοι
Πηγή: iefimerida.gr