Όπως δήλωσε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια θα έχουν λάβει τη σχετική άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.
Συνάντηση Κικίλια με τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα εμβόλια
Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των κομμάτων με θέμα τον εμβολιασμό για την COVID-19.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσει για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια.
Θα παρουσιαστεί επίσης και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού.
Η μάχη για το εμβόλιο
Ποιος έχει όμως κεφάλι;
Πριν από μία βδομάδα, ήταν η αμερικανική Pfizer με τον γερμανό συνεργάτη της, την εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech, που ανακοίνωναν ότι το δικό τους εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα στο 90%.
Μέσα σε όλα, υπάρχει και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, για το οποίο οι δοκιμές του Gamaleya Institute έδειξαν στις 11 Νοεμβρίου ότι είναι κατά 92% αποτελεσματικό.
Τώρα ο πλανήτης περιμένει και τα δεδομένα αποτελεσματικότητας της AstraZeneca, η συνεργασία της οποίας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε χαρακτηριστεί εδώ και καιρό ελπιδοφόρα. Η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Και βέβαια υπάρχει πάντα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η οποία έχει δηλώσει πως θα ανακοινώσει ποσοστό αποτελεσματικότητας μέσα στη χρονιά.
Η Moderna είναι η δεύτερη αμερικανική εταιρία που έδωσε μόλις στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου, κάνοντας λόγο για 94,5% αποτελεσματικότητα.
Τι γίνεται όμως σε αυτές τις δοκιμές που κρίνουν την αποδοτικότητα ενός σκευάσματος;
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το εμβόλιο ελέγχεται απέναντι σε ένα placebo σκεύασμα, συνήθως ένα αλατούχο διάλυμα, σε υγιείς εθελοντές, ώστε να κριθεί αν ο δείκτης μόλυνσης του κορονοϊού μειώνεται σημαντικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (του placebo).
Οι δοκιμές βασίζονται σε ανθρώπους που έχουν κολλήσει «φυσικά» τον ιό, κι έτσι ο χρόνος στον οποίο αποδίδουν αποτελέσματα ποικίλει σημαντικά.
Στο εμβόλιο της Moderna, για παράδειγμα, η ανάλυση έγινε σε 95 ανθρώπους που εμφάνισαν κορονοϊό. Το σκεύασμα της Pfizer βασίστηκε σε 94 κρούσματα, ενώ το εμβόλιο της Ρωσίας έγινε σε 20 ανθρώπους.
Πόσο καλά όμως πρέπει να δουλεύει ένα εμβόλιο για να πάρει έγκριση; Κι εδώ οι εκτιμήσεις ποικίλουν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιώνει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 70%, ο αμερικανικός FDA μιλά για «τουλάχιστον 50%», ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να δεχτεί ακόμα και χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας.
Μόσιαλος για εμβόλιο Moderna: Οι διαφορές με εκείνο της Pfizer
«Ελπιδοφόρα» χαρακτηρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος τα νέα ευρήματα που ανακοινώθηκαν σχετικά με το πειραματικό εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για «σημαντικά» και «ενθαρρυντικά» νέα.
Οκαθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντή του LSE, αναλύει τα έως τώρα στοιχεία σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, που σήμερα ανακοινώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ προχωρά και σε μία σύγκριση με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
“Νεότερα για το εμβόλιο της Moderna – αποτελεσματικότητα 94,5%. Τα νέα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά.
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή φάσης 3 του υποψηφίου εμβολίου Covid-19 από την αμερικανική εταιρεία Moderna. Τα νέα ευρήματα είναι όπως και στην περίπτωση της Pfizer ελπιδοφόρα. Στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με μια ομάδα να έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου και η άλλη ομάδα να έχει λάβει ένα εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρουσιάσουν συμπτώματα και να διαγνωστούν θετικοί μετά από τεστ για να θεωρηθούν «επιβεβαιωμένη περίπτωση».
Μετά από ανάλυση δεδομένων από 95 συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.
Δηλαδή, μόνο πέντε περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν ενώ τα άλλα 90 από τα περιστατικά Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, όταν ανέλυσαν τις 11 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όλες είχαν συμβεί μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο δεν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι κύριες παρενέργειες ήταν μικρής διάρκειας και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης κατά την πρώτη δόση και πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες μετά τη δεύτερη.
Τα 2 εμβόλια των Moderna και Pfizer / BioNTech περιλαμβάνουν δύο δόσεις, που λαμβάνονται σε απόσταση μερικών εβδομάδων μεταξύ τους. Η υψηλή αποτελεσματικότητα που αναδείχθηκε από αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντική και υποστηρίζει
– Πως τα εμβόλια mRNA φαίνεται λειτουργούν καλά κατά του Covid-19.
– Πως τα εμβόλια που στοχοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα προκαλούν ανοσοαπόκριση και αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλά άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται βασίζονται επίσης σε αυτήν τη στρατηγική.Ό
πως και με το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, η Moderna επισημαίνει ότι οι περιπτώσεις Covid-19 ήταν μεταξύ συμμετεχόντων διαφορετικών ηλικιών και εθνών. Αυτό έχει σημασία επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή συγκεκριμένα έθνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια. Να θυμίσω πως υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των 2 εμβολίων. Συγκεκριμένα, ενώ το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πρέπει να φυλάσσεται στους -80C, μια απαίτηση που συνεπάγεται σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις – οι ερευνητές λένε ότι η σύνθεση του εμβολίου Moderna επιτρέπει τη φύλαξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες.
Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
Η Moderna αναφέρει ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμο να αποσταλεί στις Η.Π.Α. Η Moderna έχει ήδη ξεκινήσει την υποβολή δεδομένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετία.
Τα νέα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά.
Να υπενθυμίσω ξανά πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κορωνοϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19”.
Στ. Κυριακίδου: Ενθαρρυντικά νέα
Για “περισσότερα ενθαρρυντικά νέα μετά τη δημοσίευση επιτυχημένων αποτελεσμάτων των δοκιμών σήμερα”, έκανε λόγο η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δοκιμών του εμβολίου της αμερικάνικης εταιρείας Moderna για τον COVID19. Η Επίτροπος τόνισε ότι “κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια”. Σημείωσε δε την υπογραφή τελικών συμβολαίων αγοράς με τη Pfizer BioNTech, “αργότερα μέσα στην εβδομάδα”.
Ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Ορνανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκινά κυλιόμενη αξιολόγηση των δεδομένων του εμβολίου της Moderna. Oι ανακοινώσεις της εταιρείας κάνουν λόγο για 94,5% αποτελεσματικότητα, ακόμα και στην πρόληψη των πολύ σοβαρών μολύνσεων με COVID19.
Στις 24 Αυγούστου, η Κομισιόν ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη Moderna για την αγορά πιθανού εμβολίου COVID-19.
Η σχεδιαζόμενη σύμβαση με τη Moderna θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η Moderna είναι μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ και είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA). Το mRNA διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία, μεταφέροντας τις οδηγίες που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα να συνθέσουν πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών που μπορούν να προλαμβάνουν ή να καταπολεμούν
νόσους.Οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία προαγοράς που θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, το οποίο διαθέτει κονδύλια που προορίζονται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.
Με αυτό τον τρόπο, η Koμισιόν θα διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συν τη δυνατότητα αγοράς έως 80 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19. Η Κομισιόν συνεχίζει εντατικές συζητήσεις και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.
Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου είχε δηλώσει τότε ότι “τα σημερινά αποτελέσματα των συνομιλιών μας με τη Moderna δείχνουν ότι υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Με χαρά διαπιστώνω ότι συνεχίζουμε την εκπλήρωση του στόχου μας για ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, γεγονός αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η τελική επιτυχία και προστασία των πολιτών μας από τον κορωνοϊό”.
Πηγή: real.gr