Μια είδηση που πρωτοκυκλοφόρησε το καλοκαίρι, όταν ο ιός ήταν σε ύφεση στην Ευρώπη και ειδικά στη χώρα μας και ενδέχεται να αφορά τη Δυτική Μακεδονία άμεσα, μετέδωσε πριν λίγο ο βρετανικός “Guardian”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση της Δανίας, του μεγαλύτερου εκτροφέα μινκ για την παραγωγή γούνας στον κόσμο, έδωσε επίσημα το “πράσινο φως” να θανατωθούν περί τα 15 εκατομμύρια ζώα στις εκατοντάδες φάρμες ανά τη χώρα, καθώς μετά και τη μόλυνση 12 πολιτών που ήρθαν σε επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα, με μεταλλαγμένη μορφή του Covid-19, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί έγκαιρα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τα εμβόλια όταν κυκλοφορήσουν.

Η είδηση πως υπάρχει πρόβλημα με τα μινκ δεν είναι καινούρια, καθώς τον Ιούλιο Ολλανδία, Δανία και Ισπανία θανάτωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα στις φάρμες εκτροφής, όμως οι νέες μολύνσεις με τον μεταλλαγμένο Covid-19 προκαλούν πανικό. Κι όλα αυτά, ενώ η Καστοριά, ο νομός των γουναράδων όπου εκτρέφονται πολλά μινκ, από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε την πόρτα και της Ελλάδας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, ενώ μπήκε και πρώτη μαζί με την Κοζάνη σε lockdown.

Οι εκτροφείς μινκ και οι γουνοποιοί, πάντως, της Δανίας αντιδρούν έντονα στην απόφαση η οποία θα κοστίσει στη βιομηχανία της χώρας περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ, λέγοντας πως οι περιπτώσεις όπου μινκ μόλυναν ανθρώπους είναι ελάχιστες και πώς Ισπανία και Ολλανδία κατάφεραν να θέσουν τη μίνι επιδημία υπό έλεγχο χωρίς να χρειαστεί να εξοντώσουν τον πλήρη πληθυσμό των μικρών ζώων.

Αυτή τη στιγμή στην Καστοριά υπάρχουν μερικές δεκάδες φάρμες εκτροφής μινκ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα καθώς αρκετά το έχουν σκάσει, προκαλώντας καταστροφές. Μάλιστα, τοπικά και όχι μόνο μέσα της Δυτικής Μακεδονίας εδώ και καιρό -και πριν το δεύτερο lockdown- προσπαθούσαν να βρουν εάν η έξαρση στο νομό στις αρχές της άνοιξης που έφερε και πολλούς θανάτους δεν οφειλόταν στους γουνοποιούς που είχαν ταξιδέψει εκείνες τις μέρες στην Ιταλία, αλλά στα μινκ.

Το μινκ είναι ένα αμερικανικό είδος, μη ενδημικό, που συγγενεύει με το κουνάβι. Δεν ξεπερνάει σε μήκος τα 70 εκατοστά, αναπαράγεται μία φορά το χρόνο και είναι δεινός θηρευτής, καθώς κολυμπάει και σκαρφαλώνει με άνεση. Όμως το πιο απειλητικό για το οικοσύστημα χαρακτηριστικό του είναι το ότι αποθηκεύει τροφή – σκοτώνει δηλαδή περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται.

 

Πηγή: Guardian