Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.
Πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.
Στη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται πλέον σε καθεστώς αυστηρότερων περιορισμός σε μια προσπάθεια περιορισμού της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Επικοινωνία Παρισιού, Βερολίνου και ΕΕ για τη νέα μετάλλαξη
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γαλλία διακόπτει κάθε μετακίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες
Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η 48ωρη διακοπή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους νέο καθεστώς διαγνωστικών ελέγχων πριν από το άνοιγμα των συνόρων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία αναστέλλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία
Η Ιταλία σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία λόγω των φόβων που προκαλεί η ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.
«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο.
«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».
Βέλγιο: Κλείνει προληπτικά τα σύνορα με τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες
Το Βέλγιο θα κλείσει από τα μεσάνυχτα σύνορά του σε ταξιδιώτες που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για 24 ώρες, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόου, μιλώντας στην εκπομπή De Zevende Dag.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγω για “προληπτικό μέτρο” ως απάντηση στην απαγόρευση πτήσεων που επέβαλαν οι Κάτω Χώρες, για να αποφευχθεί η εξάπλωση μιας πιο μολυσματικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Προς το παρόν, το μέτρο ισχύει μόνο για 24 ώρες, “ωστόσο, θα μπορούσε να επεκταθεί, εάν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Γερμανία: Ενδεχόμενο αναστολής πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο – Νότια Αφρική μετά την μετάλλαξη του ιού
Η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις χώρες, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.
«Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.
Η Ολλανδία αναστέλλει τις πτήσεις από Βρετανία
Η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Και η Βουλγαρία διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις
Η Βουλγαρία διακόπτει απο τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σέσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.
Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», λέει ο Βρετανός υπουργός Υγείας
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.
«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος.
Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.
Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία.
Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.
«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Ματ Χάνκοκ.
Η Βρετανία ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, «έως και 70%», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, δήλωσε ότι αν και στηρίζει τα νέα μέτρα:
«Ο κώδωνας του κινδύνου αντηχούσε για εβδομάδες, όμως ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον) επέλεξε να τον αγνοεί… Είπε στη χώρα να προχωρήσει και να γιορτάσει έστω και περιορισμένα τα Χριστούγεννα… κι όμως τρεις ημέρες αργότερα λέει σε εκατομμύρια οικογένειες να εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια».
Υπουργοί λένε ότι το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
Λίγο αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στους Βρετανούς πολίτες τις αλλαγές, ορισμένοι στο Λονδίνο έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας επιχειρώντας να ταξιδέψουν για να δουν τους συγγενείς τους ενόψει των Χριστουγέννων και καταγράφηκαν σκηνές συνωστισμού, κάτι που ο Χάνκον χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνο».
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα είναι «σοβαρός». Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ένα νέο πανεθνικό λοκντάουν δεν είναι «απαραίτητα» αναπόφευκτο για να αναχαιτιστεί η αύξηση των μολύνσεων.
«Ένας από τους λόγους που επιβάλαμε τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο επίπεδο 4… είναι να επιχειρήσουμε να σταματήσουμε τη διασπορά της νέας μετάλλαξης», απάντησε στο “Andrew Marr Show”.
Απίστευτες εικόνες μαζικής φυγής από το Λονδίνο
Οι Λονδρέζοι κατέκλυσαν αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή πήραν τα αυτοκίνητά τους και όπου φύγει – φύγει ενόψει του αυστηρού lockdown επιπέδου 4. O Έντμουντ Κινγκ, πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινήτων, δήλωσε πως μέσα σε 90 λεπτά από την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον, υπήρξαν αναφορές πως οι άνθρωποι πήραν όποιο μεταφορικό μέσο είχαν για να αποδράσουν από το Λονδίνο, προτού επιβληθούν τα δρακόντεια μέτρα κατά του κορωνοϊού, των οποίων η ισχύ ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα.
“Άκουσα για ανθρώπους που νοίκιασαν ακόμη και αυτοκίνητα για να φύγουν από το Λονδίνο και να πάνε στο Λίβερπουλ καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε τρένα. Ακούσαμε ακόμη και για οδηγούς ταξί που μετέφεραν ανθρώπους σε πολύ πιο μακρινές αποστάσεις. Πολίτες κάλεσαν οδηγούς ταξί κα τους είπαν ότι θέλουν για παράδειγμα να πάνε στο Νότινγκχαμ. Είναι σαν να πέφτει τείχος γύρω από το Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία και κάποιοι άνθρωποι παλεύουν να φύγουν να σώσουν τα Χριστούγεννά τους πριν από τα μεσάνυχτα”, δήλωσε ο ίδιος στην Daily Mail.
Στο μεταξύ, εικόνες συνωστισμού σε σιδηροδρομικούς σταθμούς ή αεροδρόμιο όπως και μποτιλιαρίσματος στους αυτοκινητοδρόμους έρχονται στη δημοσιότητα από ανθρώπους από το Λονδίνο ή τα νοτιοανατολικά της χώρας που προσπαθούν να φύγουν όσο το γρηγορότερο.
Υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι οι επιβάτες δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις στα τρένα, λόγω του συνωστισμού στις αποβάθρες,
Η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού γκρέμισε τα σχέδια των Λονδρέζων όπως και των κατοίκων περιοχών της νοτιοανατολικής Αγγλίας που επεδίωκαν να περάσουν τα παραδοσιακά Χριστούγεννά τους επισκεπτόμενοι συγγενείς και φίλους. Ο κ. Κινγκ είπε στην Daily Mail ότι ενώ πέρυσι 17 εκατ. άνθρωποι μετακινήθηκαν με τα αυτοκίνητά τους από τις 22-28 Δεκεμβρίου στη χριστουγεννιάτικη έξοδο, τώρα αυτό το νούμερο θα πέσει στα περίπου 2 εκατ. πολιτών.
Πηγή: real.gr