Αναλυτικά:
“Στο περιβόητο σχέδιο Πισσαρίδη που το κουνάτε σαν ευαγγέλιο δεν έχετε ούτε μία πρόβλεψη για τη χωρική διάσταση της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς, στο δικό μας εναλλακτικό σχέδιο προτείνουμε ειδικό αναπτυξιακό κονδύλιο για τη Βόρεια Ελλάδα, μέσω του Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ύψους 200 εκατομμυρίων, από τους πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης. Στόχος αυτών των χρημάτων είναι να προχωρήσει σε κάθε Νομό από τους 12 της Μακεδονίας και της Θράκης από ένα μεγάλο πρότζεκτ ανάπτυξης κι επενδύσεων, με έμφαση στον πολιτισμό και τον τουρισμό και με συντελεστές αποκλειστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.”
Ομιλία στην συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021. Ολομέλεια Βουλής 13.12.2020
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα ήθελα ξεκινώντας την ομιλία μου για τον προϋπολογισμό του 2021 να σταθώ σε ένα παράδοξο του κειμένου που μας κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών. Την ώρα που έχουμε 3000 νεκρούς από την πανδημία, την ώρα που τον τελευταίο μήνα πέθαναν πάνω από 1500 άνθρωποι, την ώρα που χάνουν τη μάχη με τη ζωή 100 άνθρωποι την ημέρα, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται του ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού θα διαρκέσουν μόλις ένα τρίμηνο μέσα στο επόμενο έτος και μετά τον Μάρτιο του 2021 όλα θα γυρίσουν, ως δια μαγείας, στην ανάπτυξη. Βρισκόμαστε μερικές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με την αγορά κλειστή, με το λιανεμπόριο στην ουσία κλειστό, με την εστίαση ερμητικά κλειστή μέχρι νεοτέρας και το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει ένα κείμενο που δεν λαμβάνει υπόψη του τίποτα από όλα αυτά. Καταθέτει ένα κείμενο φιλολογικό, με ευχές για ταχεία ανάρρωση της οικονομίας, αλλά καθόλου ρεαλιστικό για το τι πρέπει να περιμένουμε πραγματικά για τη νέα χρονιά.
Η υγεία παραμένει και σε αυτό τον προϋπολογισμό ο μεγάλος ασθενής της χώρας. Μας είπε ο Υπουργός Οικονομικών ότι ναι μεν δεν αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του Κράτους, αλλά αυξάνονται μέσα από τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό για να καταλάβει κι ο κόσμος. Ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ενισχύσει με μόνιμο και δομικό τρόπο το σύστημα υγείας, αλλά να δαπανήσει κάποια χρήματα από αποθεματικά και δάνεια για να ανακουφίσει πρόσκαιρα κάποιες λίγες ανάγκες. Μάλιστα, όπως μας είπε το οικονομικό επιτελείο αυτό γίνεται για να μην δουν πολύ καθαρά οι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας τις δαπάνες χρημάτων που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021 μονιμοποιήσεις υγειονομικών, δεν σχεδιάζει ενίσχυση των υποδομών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, δεν σχεδιάζει μαζικά τεστ στον ελληνικό πληθυσμό για να βγούμε κάποια στιγμή από την ολέθρια καραντίνα. Λέτε απλώς ότι ως δια μαγείας τον Μάρτιο θα τελειώσει το όλο θέμα και θα βγούμε στο ξέφωτο της ανάπτυξης.
Συνεπώς, ο προϋπολογισμός που καταθέτετε σήμερα δεν έχει αξιοπιστία κι αυτό θα σας γυρίσει ανάποδα. Τα δίδυμα ελλείμματα αναμένεται να καλπάσουν το 2021, η ανεργία θα επιδεινωθεί ραγδαία, το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους θα εκτιναχθεί και τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν σε πρωτόγνωρα ύψη. Αυτά όλα προσπαθείτε να τα κρύψετε κάτω από το χαλί, να τα αποσιωπήσετε από τη δημόσια συζήτηση και να παρουσιάσετε μια εικόνα ουτοπική, που όμως θα διαψεύδεται καθημερινά κι επώδυνα στην πράξη.
Στην πραγματική οικονομία αναμένεται όλεθρος. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τον προηγούμενο Μάρτιο κι ακόμα δεν έχουν ξανανοίξει, υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων το αντικείμενο εργασίας έχει εξαφανιστεί κι εσείς επιμένετε να εξωραίζετε την εικόνα. Την ίδια στιγμή όμως σχεδιάζετε και το επόμενο μνημόνιο που θέλετε να εμφανίσετε ως υποτιθέμενο σχέδιο ανάκαμψης. Μας φέρατε την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μέσα από τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Φέρνετε την αποδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, φέρνετε ολέθριες διατάξεις για στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον. Φέρνετε ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών, όπως η Εγνατία, σε καιρό πανδημίας. Μα όλοι γνωρίζουν ότι σε τέτοιες καταστάσεις το ξεπούλημα θα γίνει με τρόπο άγριο. Άρα, λοιπόν, προϋπολογισμός για το θεαθήναι και μνημόνιο το τέλος του δρόμου.
Σε σχέση με την Βόρεια Ελλάδα που δοκιμάζεται σκληρά, με τις διατάξεις και τους σχεδιασμούς σας θα επιτείνεται το αναπτυξιακό χάσμα Βορά – Νότου. Διαλύετε την ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Με τι σχέδιο; Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ; Και ποιος θα δουλέψει σε αυτά; Πως θα καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμα που θα προκύψει; Με εισαγωγή ενέργειας προφανώς. Άρα και ανεργία για τη Δυτική Μακεδονία κι έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Την ίδια στιγμή ωθείτε την Μακεδονία και τη Θράκη συνολικά σε αναπτυξιακό κενό. Μιλάτε για στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες όμως αφορούν την εκποίηση υποδομών και φυσικών πόρων. Θέλετε μεταλλεία, θέλετε παραχωρήσεις λιμένων, οδικών αρτηριών, αλλά δεν θέλετε μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν θέλετε ανάδειξη πολιτιστικών πόρων, δεν θέλετε σταθερή, ασφαλή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Φαίνεται αυτό άλλωστε κι από το γεγονός ότι αφήνεται το τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έξω από κάθε σχεδιασμό σας για την Βόρεια Ελλάδα. Δίνετε 1 εκατομμύριο ευρώ στο Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης για ανάπτυξη το 2021 κι αυτό το θεωρείτε σοβαρή στάση; Αφήνετε τον πιο κομβικό αναπτυξιακό παράγοντα της Βόρειας Ελλάδας χωρίς αντικείμενο και θριαμβολογείτε κιόλας. Στο περιβόητο σχέδιο Πισσαρίδη που το κουνάτε σαν ευαγγέλιο δεν έχετε ούτε μία πρόβλεψη για τη χωρική διάσταση της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα.
Εμείς, στο δικό μας εναλλακτικό σχέδιο προτείνουμε ειδικό αναπτυξιακό κονδύλιο για τη Βόρεια Ελλάδα, μέσω του Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ύψους 200 εκατομμυρίων, από τους πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης. Στόχος αυτών των χρημάτων είναι να προχωρήσει σε κάθε Νομό από τους 12 της Μακεδονίας και της Θράκης από ένα μεγάλο πρότζεκτ ανάπτυξης κι επενδύσεων, με έμφαση στον πολιτισμό και τον τουρισμό και με συντελεστές αποκλειστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Θέλουμε επενδύσεις που να παράγουν πλούτο κι ο οποίος να φτάνει στην οικογένεια του επιχειρηματία, του εργαζόμενου, όχι στα funds. Θέλουμε το ΥΜΑΘ να κάνει πράξη το ρόλο του που είναι η αναπτυξιακή ώθηση της Βόρειας Ελλάδας, με τα πραγματικά στρατηγικά της πλεονεκτήματα που είναι το περιβάλλον, τα μνημεία κι ο πολιτισμός της. Να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και να αφήσει πραγματικό κοινωνικό κι αναπτυξιακό αποτύπωμα, ώστε να μπορέσει η Βόρεια Ελλάδα να ξεφύγει από την παγίδα ύφεσης στην οποία την έχετε ρίξει. Σας ευχαριστώ.