Μέσα στον Απρίλιο, η ΔΥΠΑ θα ενεργοποιήσει μια νέα πλατφόρμα για την κάλυψη των 50.000 κενών θέσεων εργασίας που καταγράφονται στον τομέα του τουρισμού. Στόχος της πλατφόρμας είναι να ενισχύει το λεγόμενο job match ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Πιο συγκεκριμένα θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, αφού κατεβάσει την εφαρμογή jobmatch από το App Store ή το playstore και ολοκληρώσει το προφίλ του, να διαμορφώσει με τη χρήση φίλτρων τις επιλογές του, όπως τι επαγγέλματα θέλει και μπορεί να κάνει, σε ποιο ωράριο, σε ποια περιοχή, αλλά και σε τί εύρος μισθού.
Πως θα γίνεται το ματσάρισμα
Ταυτόχρονα οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να κάνουν άμεσα σύνδεση (match) με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάση της περιοχής της επιχείρησης τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους.
Στην συνέχεια εφόσον υπάρξει αντιστοίχιση εργαζόμενου με εργοδότη άμεσα θα κλείνεται ραντεβού για συνέντευξη είτε μέσω βιντεοκλήσης είτε τηλεφωνικά σε λιγότερο από 4 λεπτά.
Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή από την ΔΥΠΑ για τους κλάδους προσωρινής αλλά και μόνιμης εργασίας για εστίαση και τουρισμό η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά με αίτηση του εργαζόμενου.
Υπενθυμίζουμε ότι μια ανάλογη προσπάθεια είχε εφαρμοστεί και το 2022 με πενιχρά αποτελέσματα καθώς δικαίωμα εισόδου στην πλατφόρμα είχαν μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό δεν ανταποκρίθηκαν.
Το πρόβλημα των ελλείψεων στον τουρισμό
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων οι ελλείψεις ανέρχονται σε 53.000 και μαζί με τις κενές θέσεις στην εστίαση φτάνουν συνολικά τις 80.000.
«Δεν υπάρχουν σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, καμαριέρες, κηπουροί- αναφέρουν στελέχη του τουρισμού. Οι ξενοδόχοι του νότου , στην Κρήτη και τη Ρόδο κλέβουν στην κυριολεξία υπαλλήλους από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής με δέλεαρ υψηλότερο μισθό κατά 200-300 ευρώ. Έχουμε αυξήσει τους μισθούς προκειμένου να προσελκύσουμε η να κρατήσουμε το περυσινό προσωπικό. Όμως οι ελλείψεις είναι πολλές και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα εργατικά χέρια που θα έρθουν, αν έρθουν από τρίτες χώρες. Οι ξένοι εργάτες προορίζονται για λατζέρηδες και για άλλες θέσεις χαμηλών προσόντων.»
Το 2023 μία από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό , έκλεισε με 1 στις 5 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές και ειδικότερα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του κέντρου που κατακλύζεται καθημερινά από τουρίστες.
« Στον τουρισμό – αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό Γιώργος Χότζογλου – οι εποχικοί δουλεύουν για λίγο και παραιτούνται λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας. Προτιμούν να εργασθούν στην Ισπανία , την Κροατία και την Κύπρο. Οι αιτήσεις για επαναπρόσληψη είναι 34% λιγότερες από πέρυσι. Hδη αναφέρονται 12.000 ελλείψεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Φανταστείτε με πόσο αντίξοες συνθήκες θα ξεκινήσει η σεζόν. Δυσεύρετες οι καμαριέρες οι οποίες φεύγουν νύχτα γιατί ο ξενοδόχος τις υποχρεώνει μέσα στο ωράριό τους να καθαρίσουν 25 δωμάτια. Το αφήγημα για κάλυψη των κενών από εργάτες από τρίτες χώρες δεν έχει εφαρμογή στην πράξη. Πέρυσι εγκρίθηκαν 9.000 μετακλήσεις και τελικά κατάφεραν να εργαστούν μόνο 300 άτομα λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων. Οι αυξήσεις στους μισθούς του κλάδου 5.5%+5% είναι όντως σημαντικές και ετοιμαζόμαστε για νέα κλαδική σύμβαση με τους εργοδότες πολύ πριν εκπνεύσει η προηγούμενη. Πρέπει όμως να τηρούνται πιστά οι συμβάσεις και να δοθούν κίνητρα στους εποχικούς.»
πηγή imerisia.gr