Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι προτάσεις του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρου Ζαγοράκη για την δημιουργία γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και υποδομών σε σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και για την ενίσχυση κοινωνικών επενδύσεων με έμφαση στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος.
Η γνωμοδότηση αφορά το πρόγραμμα InvestEU για τις επενδύσεις στην Ε.Ε., που αποτελεί συνέχεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, του ευρύτερα διαδεδομένου ως «πακέτου Juncker». Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, για την περίοδο 2021-2027. Το Ταμείο στοχεύει να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικότερο και πιο ευέλικτο χρηματοδοτικό πλαίσιο επενδύσεων σε βιώσιμες υποδομές, στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία, τις δεξιότητες και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Με αφορμή την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή, ο κ. Ζαγοράκης ανέφερε ότι «το βασικό ζητούμενο σήμερα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Αυτό προϋποθέτει ανάπτυξη που έρχεται μόνο μέσα από επενδύσεις. Σε χώρες όπως η δική μας, το συγκεκριμένο ταμείο μπορεί να βοηθήσει τομείς όπου τα χρήματα για τον σκοπό αυτό είναι δυσεύρετα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «στην περίπτωσή μας, το νέο ταμείο μπορεί παράλληλα να διευκολύνει τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων, εκπαιδευτικών υποδομών όπως εργαστήρια και εστίες, αλλά και σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Ενώ μπορεί να δώσει επιπλέον κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα και να αναδείξει πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανάπτυξη, αλλά λύνουν και κοινωνικά προβλήματα».
Κατά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ευχαρίστησε τους ξένους ευρωβουλευτές για τη συνεργασία, υπογράμμισε την κοινωνική και φιλανθρωπική διάσταση του κειμένου δηλώνοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την αλληλεγγύη αφού δίνει ώθηση στις κοινωνικές επενδύσεις, την οικονομική υποστήριξη φιλανθρωπικών δράσεων και την κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών ομάδων. Το νέο σχέδιο μπορεί να κινητοποιήσει κεφάλαια ακόμη και σε τομείς όπου οι δημόσιες επενδύσεις είναι αδύνατο να παρέμβουν αποτελεσματικά».
Πιο συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν αφορούν:
- τη δημιουργία υποδομών σε παραμεθόριες, δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές
- την κατάρτιση και την καταπολέμηση της ανεργίας σε χώρες σαν την Ελλάδα, που έχουν πληγεί από την κρίση
- την αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής, του brain drain και των NEETs
- την πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα κέντρα κατάρτισης, τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, τον χώρο του αθλητισμού
- την οικονομική υποστήριξη ειδικών μορφών του τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός, θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο εκπαιδευτικός και συνεδριακός τουρισμός, καθώς και ο τουρισμός νεολαίας
- τη διατήρηση και προστασία των φυσικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
- τη δημιουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αθλητικών διοργανώσεων
- τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση, τις επενδύσεις στη νεανική επιχειρηματικότητα, τις startups και τις πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες.
Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: https://bit.ly/2zkNhjR