Παράρτημα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ (University of Delaware) στην πόλη Γουίλμινγκτον των ΗΠΑ.
Στόχος της πρωτοβουλίας, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding -MOU) και υπέγραψαν τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο Πρόεδρος του αμερικανικού ιδρύματος, καθηγητής Ντένις Ασσανις, είναι η επιμόρφωση και πιστοποίηση των εκπαιδευτών της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, στις ΗΠΑ.
Το Σύμφωνο προβλέπει, επίσης, την ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας, την προώθηση της έρευνας, την από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων, τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης για κοινές δράσεις. Την ίδρυση του παραρτήματος Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας πρότεινε το ΑΠΘ και της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας προηγήθηκαν προσπάθειες δύο ετών.
Συγκεκριμένα, η ίδρυση του Παραρτήματος του ΣΝΕΓ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία μεταξύ του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Delaware και του Αμερικανικού Ελληνικού Εκπαιδευτικού Προοδευτικού Συνδέσμου (American Hellenic Educational Progressive Association -AHEPA) των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο θερινό σχολείο επιμόρφωσης – πιστοποίησης της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, τον Ιούνιο του 2019, στο Πανεπιστήμιο Delaware. Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ θα παρέχει τα δύο από τα συνολικά τέσσερα μαθήματα που απαιτούνται για τη σχετική πιστοποίηση.
Από την πλευρά του ΑΠΘ εκτιμάται ότι “η ίδρυση Παραρτήματος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ στις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα του Ιδρύματος, στο πλαίσιο των συστηματικών του προσπαθειών για εξωστρέφεια και ισχυροποίηση των δεσμών του με τη διεθνή κοινότητα, προς όφελος των φοιτητών και φοιτητριών του, και την προώθηση και ανάπτυξη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του συνολικά”.
“Η διεθνοποίηση για ένα Πανεπιστήμιο με το κύρος και την εμβέλεια του Αριστοτελείου αποτελεί μονόδρομο”, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, διευκρινίζοντας ότι “το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε σε αυτόν τον δρόμο εξαρτάται από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων”, ωστόσο “εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ