Με ανακοίνωση της η Βουλευτης Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο αλλά και την κατάσταση της δομών Υγείας στην Χαλκιδική
Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου σχετικά με την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα όσαάλογαακούστηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης, τόσο για την προτεινόμενη αναμόρφωση στην υγεία γενικά, όσο και για την κατάσταση στην Χαλκιδική ειδικά, θα ήθελα να τοποθετηθώ, έτσι ώστε να τεθεί το θέμα στην πραγματική του διάσταση.
Κατ’ αρχήν, σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στροφή στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών με τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης με την οποία κατοχυρώνεται και διευρύνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας. Είναι μία επιλογή που αποδεδειγμένα μπορεί να ικανοποιήσει καλύτερα τις ανάγκες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου η πρόληψη άλλα κυρίως η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών έχει καταντήσει να θεωρείται «πολυτέλεια».
Είναι η απάντηση τόσο στην απαξίωση όσο και στη συρρίκνωση των δημοσίων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε προωθήσει, οδηγώντας 3.000 γιατρούς στην έξοδο από το σύστημα υγείας. Οι δικές μας αξίες, που προωθούνται μέσα από αυτό το νομοθέτημα, έχουν να κάνουν με την ισότητα των πολιτών, την καθολική τους πρόσβαση στο σύστημα υγείας (με την κάλυψη και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας) και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας, και όχι με την προώθηση και την προστασία των συμφερόντων του ιατρικού κατεστημένου και του ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
Σε ότι αφορά τώρα τη Χαλκιδική, μπορεί τα προβλήματα στον τομέα της υγείας να είναι αρκετά, όμως οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν με τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα οδηγήσουν τόσο στην αναβάθμιση της οργάνωσης και της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και στην αποσυμφόρηση του ιδιαίτερα επιβαρυμένουΝοσοκομείου Πολυγύρου.
Πιο συγκεκριμένα, με τη δημιουργία της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), κάθε πολίτης της πληθυσμιακής ομάδας που θα καλύπτει, ανασφάλιστος ή μη, θα έχει πρόσβαση στον δικό του οικογενειακό γιατρό και τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δημιουργείται και να τηρείται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος του κάθε πολίτη έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα του ατόμου.
Όλα αυτά θα είναι δυνατά αφού οι ΤΟΜΥ προβλέπεται να στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες υγείας, που θα περιλαμβάνουν οικογενειακούς γιατρούς, παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικό λειτουργό.
Ταυτόχρονα, οι επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι επιλογές που δεν λαμβάνουν υπόψη τις υφιστάμενες δομές του συστήματος και τις αδυναμίες τους. Γι’ αυτό το λόγο οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου μετατρέπονται στο εξής σε Κέντρα Υγείας, με ιδιαίτερη μέριμνα στην αναβάθμιση των εργαστηρίων τους. Επίσης σε κάθε Κέντρο Υγείας προβλέπεται να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει οδοντιατρική ομάδα, ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά την υγεία και την ευζωία του ατόμου, το οποίο όμως ήταν αρκετά παραμελημένο έως σήμερα.
Όπως γίνεται φανερό το νομοσχέδιο για την υγεία που με τόσο μένος πολεμάει η αντιπολίτευση κατηγορώντας το ως αναχρονιστικό, έρχεται να καλύψει μεγάλα κενά στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία και να την μεταρρυθμίσει, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Γίνεται πλέον μια οργανωμένη προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας και των δυνατοτήτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στροφή στην πρόληψη, την αγωγή της υγείας και την οικογενειακή ιατρική, ένα μοντέλο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Μ. Βρετανία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού εισήχθη πριν από 30 ολόκληρα χρόνια.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, ένα θέμα που επανέρχεται συνεχώς στη δημόσια συζήτηση τόσο σε σχέση με την υγεία όσο και σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες εν γένει.
Είναι αλήθεια ότι λίγο πριν τις αρχές του καλοκαιριού η κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί στον Τομέα Χαλκιδικής ήταν ιδιαιτέρως προβληματική.
Ο ίδιος ο οργανισμός είχε επανειλημμένα καταγγείλει τις μετακινήσεις προσωπικού με μη προβλεπόμενες διαδικασίες που λάμβαναν χώρα κατά τα προηγούμενα πολλά έτη (2003 – 2015). Και η πρώτη ερώτηση προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τότε ήταν βουλευτές της κυβέρνησης προκύπτει αβίαστα: Ποιες ακριβώς ήταν οι ενέργειες τους έτσι ώστε να αποτρέψουν τις παράνομες και ρουσφετολογικές μετακινήσεις στο ΕΚΑΒ και τα τραγικά αποτελέσματα που αυτές είχαν;
Σαφώς και η αποποίηση ευθυνών δεν είναι εκεί που θέλω να καταλήξω. Όμως με μεγάλη προσπάθεια, και με την προσωπική φροντίδα και αρωγή του προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Καρκατσιανόπουλου τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαιτέρως, έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται βήματα για την βελτίωση της κατάστασης σε ότι αφορά τόσο τον αριθμό των διασωστών όσο και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική.
Ενδεικτικά αναφέρω τη λειτουργία της βάσης ΕΚΑΒ στην Ιερισσό από την 1η Μαΐου με ένα ασθενοφόρο και δύο διασώστες, καθώς και τη προσπάθεια θεσμοθέτησης του πιλοτικού προγράμματος αεροδιακομιδών τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα κατά τους θερινούς μήνες με τη βοήθεια ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Θα κλείσω με μία ακόμη ερώτηση προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, και ιδιαιτέρως προς τον κ. Βαγιωνά που τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή χαρακτήρισε την ύπαρξη ελικοπτέρου ως εργαλείο στα χέρια του ΕΚΑΒ «πολυτέλεια»!! Πως αποτιμάει ο κ. Βαγιωνάς την ανθρώπινη ζωή; Μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο χρειάστηκε η αεροδιακομιδή ενός τρίχρονου και μιας νεαρής κοπέλας από τη Χαλκιδική σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Δεν ήταν αρκετά τα όσα τραγικά περιστατικά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως είτε λόγω μη άμεσης άφιξης ασθενοφόρου είτε μη ύπαρξης ελικοπτέρου;
Θα πρέπει τουλάχιστον να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και να επικροτούμε τα όσο θετικά γίνονται στον τόπο μας και προς όφελος των συμπολιτών μας, έστω και αν αυτά είναι έργα των πολιτικών μας αντιπάλων…