Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε πνιγμούς στην Ευρώπη και η δεύτερη παγκοσμίως, αναλογικά με την προσβασιμότητα στο υγρό στοιχείο, ενώ τo 62% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμβηση.
«Το να μειωθούν οι αριθμοί των πνιγμών στη χώρα μας είναι ζήτημα παιδείας και όχι κάτι που θα το λύσουμε μπροστά στην παραλία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Ελληνικής Ναυγοσωστικής Ακαδημίας.
Χαρακτηριστικά ο κ.Γιοβανίδης ανέφερε, πως ο πνιγμός στη χώρα μας είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα τροχαία.
Για να αποφευχθούν οι πνιγμοί μικρών παιδιών ο κ. Γιοβανίδης επισήμανε την ανάγκη, οι γονείς να φροντίσουν πριν συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια να πάνε σε κάποιο κολυμβητήριο, όπου θα τους μάθουνε επίπλευση και τη βασική κολύμβηση.
Παράλληλα, στην παραλία πρέπει να προσέχουν το παιδί τους και να μην το φοράνε μπρατσάκια, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια.
Εάν κάποιος πνίγεται κοντά στην ακτή, ο κ. Γιοβανίδης τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα και να τον τραβήξουμε προς τα έξω, κάτι που μπορεί να γίνει και χωρίς καμία ειδική εκπαίδευση.
Ακόμη, πρέπει να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε αυτόν που πνίγεται με πλωτό μέσο (θαλάσσιο ποδήλατο, καγιάκ, σανίδα του σερφ κλπ) και να του πετάξουμε οτιδήποτε επιπλέει, π.χ. κυκλικό σωσίβιο, ένα μπιτόνι, ακόμα και την ρεζέρβα του αυτοκινήτου.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο διασώστης, που δεν είναι ναυαγοσώστης, πρέπει να επιχειρεί, μόνο μέχρι εκεί που πατάει για να αποφευχθεί ο διπλός πνιγμός
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ