Τέσσερις Δήμοι της Χαλκιδικής, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Αριστοτέλη, θα ενισχυθούν στην προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφής και της επιβάρυνσης που απορρέει από αυτή περιβαλλοντικά και όχι μόνο, μέσα από το ευρωπαϊκό έργο FOODWISE Interreg NEXT Μαύρης Θάλασσας, που στην Ελλάδα υλοποιεί η οργάνωση incommon η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία.
Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γεωργία και Τουρκία, θα δώσει έμφαση κυρίως σε Δήμους με υψηλή τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο.
Αποσκοπεί κατά βάση στο να ενθαρρύνει τους καταναλωτές (φορείς, πολίτες και επισκέπτες) των συγκεκριμένων περιοχών να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση και την απόρριψη τροφίμων. «Είναι σημαντική μια τέτοια αλλαγή γιατί τα βιοαπόβλητα αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων που έχει να διαχειριστεί ένας Δήμος σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030*.», σημειώνει ο Βαγγέλης Βραγοτέρης, Ερευνητής σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Βοηθός Διαχειριστή Έργου στην incommon.
Η όλη προσπάθεια θα καταβληθεί μέσα από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των δημοτικών υπαλλήλων, των επιχειρήσεων, των κατοίκων και των τουριστών των επιλεγμένων περιοχών γύρω από το θέμα της πρόληψης της σπατάλης τροφής αποσκοπώντας κατ’ επέκταση σε μείωση όλων των μορφών ρύπανσης στην επικράτειά τους. Παράλληλα, μέσα από το έργο θα προωθηθεί η καινοτομία και η ανταλλαγή γνώσης, ώστε να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στους τοπικούς φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα.
Όλα τα παραπάνω θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε συμμετέχουσα χώρα όσον αφορά τη σπατάλης τροφής, αλλά και των δυνατοτήτων που έχουν οι συμμετέχοντες Δήμοι να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα μέσα από μια δημόσια και συλλογική προσπάθεια. Οι δύο αυτές παράμετροι παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των εταίρων του έργου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Οκτωβρίου.
Τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν σε πρώτο στάδιο από τους εταίρους του έργου, θα στοχεύσουν στις Δημοτικές Αρχές και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης με πρακτικά παραδείγματα (καλές πρακτικές) πρόληψης της σπατάλης τροφής και σχετικές οδηγίες χρήσης, καθώς και μια εκπαίδευση δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων στους τέσσερις Δήμους της Χαλκιδικής, και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και συνεργατών γύρω από τη χρήση της εργαλειοθήκης. Οι παραπάνω ενέργειες και δράσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2025.
Σε ένα δεύτερο στάδιο, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση θα στοχεύσει σε ευρύτερα κοινά, όπως τοπικά νοικοκυριά, μαθητές/ριες και τουρίστες/ριες στις περιοχές των ίδιων Δήμων. Αυτό θα επιχειρηθεί μέσα από ένα διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «I VALUE FOOD», τέσσερις (4) εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «FOOD WASTE PATROL», τέσσερα (4) φεστιβάλ REPLATE και ένα (1) διεθνές συνέδριο με υψηλούς προσκεκλημένους.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ακολουθήστε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του έργου!
*Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030, σελ. 45
Το έργο FoodWISE αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Interreg NEXT Black Sea Basin Programme που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.