Ολοκληρώνεται σήμερα το διεθνές συμπόσιο με τίτλο “FOLLOWING ARISTOTLE” το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στον Δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.
Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κυβερνητικών αξιωματούχων, διπλωματών, θρησκευτικών παραγόντων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρωσία, με Δήμους των οποίων, ο Δήμος Αριστοτέλη έχει προχωρήσει σε στρατηγική δικτύωση τα τελευταία χρόνια.
Σκοπός του Συμποσίου ήταν να αναδείξει τον ιστορικό και χρονικό συσχετισμό μεταξύ των Αρχαίων Σταγείρων και του Άθωνα εγκαινιάζοντας μία καινοφανή σπονδυλωτή δομή εργασιών, με τους εισηγητές να πραγματοποιούν τις παρουσιάσεις τους με φόντο σημαντικούς αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους της περιοχής:
– Στην Αρχαία Άκανθο και τον Ακάνθιο Κόλπο.
– Στην Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων – τη γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη.
– Στον Πύργο της Ουρανούπολης.
– Εν πλω, κατά τον περίπλου του Αγίου Όρους.
– Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία.
Στις εργασίες και τη σημασία του Συμποσίου για την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος:
“Ακολουθώντας τον Αριστοτέλη.” Μία ακόμη δράση του οργανωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Αριστοτέλη. Τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό το συνέδριο που θα κρατήσει τρεις μέρες; Με τις πόλεις που έχουμε δικτυωθεί τα τελευταία χρόνια με αφορμή την ανάδειξη των θεματικών ενοτήτων τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη,τους συγκεντρώνουμε όλους εδώ και ουσιαστικά επικυρώνουμε την φιλία μας. Έρχονται εδώ εκπρόσωποι από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, από Ρωσία και επικαλούνται τις δικές τους αναφορές για τον Αριστοτέλη και για το Άγιο Όρος, τον Άθωνα. Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον όπως είναι για παράδειγμα τα αρχαία Στάγειρα και άλλα σημεία, θα ξεδιπλωθεί μία ολόκληρη συγγένεια ανάμεσα στον Δήμο Αριστοτέλη και όλων των συνεργατών μας ανά την Ευρώπη.
Σχετικά με το διεθνές συμπόσιο και την διεξαγωγή του στη Χαλκιδική, ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Μία εξαιρετική παρουσίαση. Χαιρομαι ιδιαίτερα γιατί στα βήματα όλων ημών που ξεκινήσαμε πριν από αρκετά χρόνια μία προσπάθεια αδελφοποίησης με κάποιες περιοχές ανά την Ευρώπη και όχι μόνο, υπάρχει μία συνέχεια και όταν υπάρχει συνέχεια σε κάτι που κάποτε ξεκίνησαν κάποιοι, γίνεται ακόμη πιο όμορφο. Συγχαρητήρια στον Δήμο Αριστοτέλη και σε όλους τους συντελεστές.”
Μιλώντας για την διεξαγωγή του Συμποσίου η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου τόνισε:
“Αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο που ενώνει τις δυνάμεις της η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση, η ορθοδοξία και μαζί και τα προιοντα του για να προβάλουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Αριστοτέλη.”
Στην ομιλία του ο ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης είπε μεταξύ άλλων: “Πρόδρομος των επιστημόνων και θεμελιωτής της φιλοσοφικής σκέψης, ο μεγάλος στοχαστής και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης, ήταν η ενσάρκωση του ορθού μέτρου σε όλες τις πτυχές της ζωής του, καθιερώνοντας την Ελλάδα ως τη γενέτειρα του πολιτισμού και τα Στάγειρα ως τη φωτεινή δάδα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ο Αριστοτέλης είχε καταλυτική συμβολή στην απαρχή των επιστημών και στην ορθολογική συστηματοποίηση της γνώσης. Η διαλεκτική, η ρητορική, οι φυσικές επιστήμες, η βιολογία, η πολιτική, η οικονομική θεωρία και η ποίηση, ήταν όλα πεδία για έρευνα από τον μεγάλο Σταγειρίτη που διατύπωσε πρακτικές απαντήσεις για όλα σχεδόν.”
Ο Dario Falzone, Αντιδήμαρχος του Palermo ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών της 1ης συνεδρία με τίτλο: Η Σικελία, η Magna Grecia, η Τοσκάνη και οι αριστοτελικοί δρόμοι, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική καθώς και στην συμβολή του Αριστοτέλη στη διαμόρφωση της σύγχρονης οικονομικής σκέψης.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συμποσίου με τη συμβολή επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων της Ανατολικής Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκαν αρχαιοελληνικά δείπνα, επιδείξεις σπονδών, καθώς επίσης και μοναστηριακές τράπεζες, γεύματα μοναστηριακής κουζίνας, αλλά και gourmet επίσημα γεύματα / δείπνα, που συνέδεσαν το Συμπόσιο με τον γαστρονομικό θεσμό KOUZINA.
Το Συμπόσιο αποτελεί μέρος της αναβίωσης του κύκλου εκδηλώσεων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ» και θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια κάθε φορά και σε νέα τοπόσημα του Δήμου Αριστοτέλη.