Οι Ελληνες εργάζονται 39,8 ώρες/ εβδοµάδα, δηλαδή περισσότερο σε σύγκριση µε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Oι Ολλανδοί εργάζονται 32,2 ώρες, οι Αυστριακοί 33,6 και οι Γερµανοί 34 ώρες.
Μετά τους Έλληνες, πιο πολλές ώρες φαίνεται να εργάζονται οι Ρουμάνοι (39,5 ώρες), οι Πολωνοί (39,3 ώρες) και οι Βούλγαροι (39 ώρες).
Τα στοιχεία δημοσίευσε η Eurostat που στην έρευνά της εντάσσει εργαζόμενους 20 και 64 ετών. Και μάλιστα, η μέτρηση περιλαμβάνει αποκλειστικά τον χρόνο που ξοδεύουν στη βασική θέση εργασίας, διαφορετικά οι ώρες αυξάνονται ακόμη περισσότερο.
Οµως, η παραγωγικότητα της εργασίας στη χώρα µας είναι περίπου κατά 1/3 χαµηλότερη από τον µέσο όρο των κρατών-µελών του ΟΟΣΑ, ενώ οι µισθοί είναι χαµηλότεροι ακόµη και σε σχέση µε την εποχή των αρχών της οικονοµικής κρίσης. Ολα τα παραπάνω είναι «παρενέργειες» του προβληµατικού παραγωγικού –ή µάλλον αντιπαραγωγικού, όπως αποδεικνύεται– µοντέλου που ακολουθείται στην Ελλάδα, το οποίο δεν άλλαξε ακόµη και μετά την περιπέτεια της δεκαετούς, βαθιάς κρίσης
Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, οι οικονομικές δραστηριότητες που είχαν το 2023 τα μεγαλύτερα εργασιακά ωράρια ήταν ο κλάδος της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (41,5 ώρες κατά μέσον όρο), τα ορυχεία και λατομεία (39,1 ώρες) και οι κατασκευές (38,9 ώρες). Αντιθέτως, τις λιγότερες ώρες εργασίας είχαν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε άλλα σπίτια, όπως καθαρίστριες, μάγειρες, κηπουροί κλπ (26,7 ώρες), στην εκπαίδευση (31,9 ώρες) και στον τομέα της τέχνης, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (33 ώρες).
πηγή news247.gr