Από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου 2025, 8 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί από το ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών ταξίδεψαν στη Σμύρνη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και “Stepping into each other’s shoes: a step towards solidarity”.

Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε σε
συνεργασία με το πρότυπο τουρκικό σχολείο Bornova Anadolu Lisesi, με στόχο την προώθηση
της διαπολιτισμικής κατανόησης και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

Πολιτιστική Ανταλλαγή και Συγκινητικές Συναντήσεις

Η επίσκεψή μας στο Αϊβαλί ήταν από τις πιο έντονες στιγμές του ταξιδιού. Εκεί συναντήσαμε Τουρκοκρητικούς, απόγονους των Ελλήνων μουσουλμάνων που έφυγαν από την Κρήτη μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Οι αφηγήσεις τους ήταν συγκινητικές, γεμάτες νοσταλγία για τις ρίζες τους. Συναντηθήκαμε με την πρόεδρο του ¨Büyük Mübadele Derneği¨ (Μεγάλου Συλλόγου Ανταλλαγών), ο
Αλέξανδρος, Τουρκοκρητικός, και μέλος του Συλλόγου μας συνόδευε στις περιηγήσεις μας στο Αϊβαλί και μας είπε
χαρακτηριστικά: εγώ δεν νιώθω ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας
είμαι Κρητικός.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Σιρίντζε, ένα γραφικό χωριό που κάποτε λεγόταν Κιρκιντζέ και ήταν η πατρίδα της σπουδαίας Ελληνίδας συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου, η οποία μέσα από τα έργα της ανέδειξε τις κοινές εμπειρίες Ελλήνων και Τούρκων. Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού, νιώσαμε τη διαχρονική σύνδεση των πολιτισμών μας.

Παράλληλα, επισκεφθήκαμε δύο σπουδαίους αρχαιολογικούς
χώρους, που αναδεικνύουν την ιστορική σύνδεση της περιοχής με τον ελληνικό πολιτισμό:

 Την Αρχαία Πέργαμο, με τη μεγαλοπρεπή της Ακρόπολη και τη φημισμένη βιβλιοθήκη, η οποία υπήρξε ένα από τα
σημαντικότερα κέντρα γνώσης της αρχαιότητας.

 Την Αρχαία Έφεσσο, όπου περιηγηθήκαμε στην
εντυπωσιακή Κοιλάδα των Κουρητών, το Θέατρο και τη
Βιβλιοθήκη του Κέλσου, νιώθοντας τη μαγεία μιας πόλης
που υπήρξε από τις λαμπρότερες της κλασικής
εποχής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από την 3d παρουσίαση της άλλοτε μεγαλοπρεπούς ελληνιστικής πόλης στο Ephesus Experience Museum.

Ζώντας την Τουρκική Φιλοξενία

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της κινητικότητας ήταν το οικογενειακό δείπνο που μας προσέφεραν οι Τούρκοι φίλοι μας. Μας υποδέχτηκαν στα σπίτια τους, μας πρόσφεραν
παραδοσιακά εδέσματα και μοιράστηκαν ιστορίες από την καθημερινότητά τους. Αν και προερχόμασταν από διαφορετικές χώρες, γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορές.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Συνεργασία

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμμετείχαμε σε διάφορες δραστηριότητες που ενίσχυσαν τη συνεργασία και την πολιτιστική ανταλλαγή. Η δημιουργία του “Rodakas”, ενός συμβολικού κύκλου που αποτύπωνε κοινά στοιχεία της ελληνικής και της τουρκικής παράδοσης, ανέδειξε τις
ομοιότητες των δύο λαών.

Επίσης, το εργαστήριο θεάτρου σκιών “Καραγκιόζη” μας βοήθησε να ανακαλύψουμε ότι ο Έλληνας Καραγκιόζης και ο τουρκικός Karagöz έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ημέρα αφιερωμένη στη μετανάστευση και τις ανταλλαγές πληθυσμών. Μέσα από τη δραστηριότητα “Packing a Suitcase”, οι μαθητές μπήκαν στη θέση των προσφύγων και σκέφτηκαν τι θα έπαιρναν μαζί τους αν έπρεπε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Επιπλέον, δραματοποίησαν αφηγήσεις προσφύγων, δίνοντας ζωή στις ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές βίωσαν τις δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν τη μετανάστευση, αναπτύσσοντας έτσι μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Τέλος, δημιούργησαν κολάζ με θέμα την προσφυγιά και τα συναισθήματα που προκαλεί, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες δύο φημισμένων καλλιτεχνών: του Έλληνα Ιωάννη Μπεχράκη και του Τούρκου Uğur Gallenkuş. Μέσα από τα συγκλονιστικά έργα αυτών των φωτογράφων,
αποτυπώθηκαν με έντονο τρόπο οι δυσκολίες των προσφύγων και η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και της μετανάστευσης, ενισχύοντας τη βαθύτερη κατανόηση των μαθητών για το θέμα.

Η Τελευταία Μέρα στη Σμύρνη

Την τελευταία ημέρα εξερευνήσαμε τη Σμύρνη. Περιηγηθήκαμε στο ιστορικό παζάρι της πόλης, όπου βιώσαμε τη ζωντάνια και τα χρώματα της τουρκικής αγοράς, απολαμβάνοντας αρώματα μπαχαρικών και παραδοσιακά προϊόντα. Μια μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψή μας σε χαμάμ, όπου γνωρίσαμε την τουρκική παράδοση του λουτρού και χαλαρώσαμε σε έναν χώρο που συνδυάζει ιστορία και ευεξία.

Το βράδυ, η κινητικότητα έκλεισε με ένα υπέροχο δείπνο στην παλιά ελληνική συνοικία της Πούντας, το σημερινό Αλσαντζάκ.

Αναμνήσεις και Νέες Φιλίες

Η κινητικότητα στη Σμύρνη μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια γειτονική χώρα μέσα από τους ανθρώπους της. Η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και η φιλοξενία που βιώσαμε έδειξαν πως, πέρα από εθνικότητες, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας ανθρωπιά. Γυρίσαμε πίσω με αναμνήσεις, νέες φιλίες και την πεποίθηση ότι η συνεργασία και η κατανόηση μπορούν να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές. Οι εμπειρίες μας στη Σμύρνη θα μας συνοδεύουν για πάντα, ως υπενθύμιση πως οι λαοί δεν χωρίζονται από τα σύνορα, αλλά ενώνονται από τις κοινές τους ιστορίες.