Αύξηση κατά 35% θα έχουν όλες οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο θα προβλέπονται οι βασικές κατευθύνσεις της νέας επικουρικής σύνταξης η οποία αναμένεται να είναι αυξημένη κατά μέσο όρο 65 ευρώ σε σχέση με την σημερινή μέση επικουρική σύνταξη που φτάνει τα 180 ευρώ.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας εκτιμά οτι η σημερινή μέση σύνταξη που φτάνει τα 180 ευρώ θα κυμανθεί με το νέο σύστημα στα 240 ευρώ.
Τα «κλειδιά» για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις
Ενα δύσκολο σταυρόλεξο, με δημοσιονομικές και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, καλείται να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου όχι μόνο για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, αλλά και για τις περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή» μετά το πραγματικό έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το ταμείο το 2016 (το έτος έκλεισε με ταμειακό έλλειμμα ύψους 101 εκατ. ευρώ λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ), το ταμείο τα τρία τελευταία χρόνια που ισχύουν οι αντισυνταγματικές περικοπές παρουσιάζει πλεόνασμα (87 εκατ. ευρώ το 2017, 17 εκατ. ευρώ το 2018 και 109 εκατ. ευρώ για το 2019). Εχει δε και σημαντική περιουσία ύψους 2,572 δισ. ευρώ, η οποία, ενώ προήλθε από διαφορετικά ταμεία, πλέον θεωρείται ενιαία, για το σύνολο των ασφαλισμένων που δικαιούνται επικουρική σύνταξη.
Η πραγματοποίηση της αναλογιστικής μελέτης θεωρείται αναγκαία, καθώς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού ή επανυπολογισμού των νέων και των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών, λόγω της έλλειψης αντίστοιχης αναλογιστικής μελέτης. Εκρινε βέβαια αντισυνταγματικές και τις μειώσεις που επιβλήθηκαν σε 260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016, επειδή το άθροισμα του εισοδήματος από συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 ευρώ.
Από τους περίπου 260.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους τον Ιούνιο του 2016, οι περισσότεροι –σχεδόν οι μισοί– έχασαν από 100 έως 200 ευρώ από τη σύνταξή τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από τα τέως Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί). Ενας στους πέντε έχασε μεταξύ 50 και 100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Υπήρξε μάλιστα κι ένα 5% που απώλεσε πάνω από 200 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος των περικοπών που τώρα ακυρώνονται ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα ασφαλισμένων που υπέστη περικοπές είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, οι 139.055 –το 55% του συνόλου– είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν κατά μέσον όρο μειώσεις της τάξης του 45%.
Οι μεγάλοι χαμένοι της διαδικασίας επανυπολογισμού που ακολουθήθηκε και η οποία κρίθηκε στο σύνολό της αντισυνταγματική από το ΣτΕ ήταν:
• Πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που έφυγαν με πολλά χρόνια ασφάλισης –κυρίως αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία–, υψηλές αποδοχές και λάμβαναν κατά κανόνα υψηλές συντάξεις.
• Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (ανταποδοτικότητα σύνταξης επί μισθού), αλλά δεν πλήρωναν αντίστοιχα υψηλές εισφορές ως εργαζόμενοι (όπως είναι οι συνταξιούχοι ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ).
• Συνταξιούχοι που μπορούσαν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης (π.χ. ναυτικοί του ΚΕΑΝ).
Ποιους θα αφορά
Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, αποσαφηνίζει ότι το παρόν σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ανοικτό σε νέους ασφαλισμένους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με όσους είναι ήδη στην αγορά εργασίας, καθώς όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα εντάσσονται απευθείας και υποχρεωτικά στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης.
«Με τους σημερινούς ασφαλισμένους να παραμένουν στο ισχύον σύστημα και να καταβάλουν τις εισφορές, το έλλειμα του νέου συστήματος αναμένεται να είναι πλήρως διαχειρίσιμο» υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι, βάσει των μέχρι τώρα υπολογισμών, το σωρευτικό κόστος της σαρανταετούς πλήρους μετάβασης στο νέο επικουρικό σύστημα δεν θα ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, επομένως θα είναι οικονομικά βιώσιμο.
Πηγή: protothema.gr