«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για νέα μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι οριστικές αποφάσεις να αναμένονται τον ερχόμενο Μάιο όπου θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της αναπροσαρμογής και επέκτασης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Τότε, όπως δήλωσε ο υπουργός στο Real FM «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, πριν εκδοθούν τα καινούργια εκκαθαριστικά, να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους».
κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος και τον χρόνο εφαρμογής των νέων παρεμβάσεων.
Το σχέδιο για ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «το πρώτο βήμα έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση 22%. Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον προϋπολογισμό του 2020. Και αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα, με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει και αφορά στον νέο προσδιορισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στη χώρα μας. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020 να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που πληρώνουν πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία».
…και συμπληρωματικό φόρο
Επίσης δεν αποκλείεται να μειωθεί ή ακόμα και να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα περίπου 500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή συμπληρωματικού φόρου αποφασίστηκε , μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών (κυρίως) της Νέας Δημοκρατίας το 2013 εξαιτίας του αρχικού σχεδίου φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Τα αγροτεμάχια, για λόγους πολιτικούς έπεσαν τότε στα «μαλακά» και τη νύφη πλήρωσαν πολλαπλάσια τα αστικά ακίνητα με την επιβολή και συμπληρωματικού φόρου.
Πρακτικά, οι φορολογούμενοι με την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ πληρώνουν διπλό φόρο για τα ακίνητά τους αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.
Για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή πέντε και μισό τοις χιλίοις (5,5‰) ενώ για τα για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰).
Πηγή: in.gr