Η επίσημη υποδοχή του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγιναν χθες σε τελετή στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)». Τη σημασία των πρωτοβουλιών υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος.
«Λίγες ημέρες πριν να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με τον τρόπο που αρμόζει σε ένα μεγάλο ερευνητικό πανεπιστήμιο. Οργανώσαμε ένα διεθνούς κύρους και διεθνούς εμβελείας επιστημονικό συνέδριο για τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών στην οθωμανική αυτοκρατορία που έλαβαν χώρα στην αρχή του 20ου αιώνα. Ολοκληρώσαμε τη μετεγκατάσταση του Αρχείου της Μαύρης Θάλασσας που δωρήθηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εγκαινιάζουμε σήμερα τη λειτουργία του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών που είναι η μετεξέλιξη της έδρας των ποντιακών σπουδών που ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από δυο χρόνια. Το πανεπιστήμιο μελετά την ιστορία, ερευνά τις πηγές, ανακαλύπτει την αλήθεια και την παρουσιάζει με τεκμήρια και με στοιχεία σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην ελληνική κοινωνία. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και χαιρόμαστε που βρίσκουμε συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, το οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την οικονομική στήριξη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που δώρισε το υλικό», δήλωσε ο πρύτανης.
«Ο στόχος της μελέτης των γενοκτονιών», εξήγησε, «είναι να μην επαναληφθούν αυτές οι βιαιότητες, αυτές οι ακρότητες πουθενά πια στον κόσμο», καθώς, «όσο περισσότερα ξέρουμε για τα αίτια, τους λόγους και κυρίως για τις επιπτώσεις τόσο καλύτερα θα μπορούμε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων».
«Ευχόμαστε το νέο κέντρο του πανεπιστημίου, γιατί έχουμε ήδη πολλά κέντρα ερευνητικά, να διαγράψει μία λαμπρή πορεία, γιατί η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού δεν είναι επαρκώς μελετημένη και τεκμηριωμένη. Ελπίζουμε ότι και άλλοι θα φέρουν τις συλλογές τους, αρχειακό υλικό στο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας της ιστορίας αυτής της χώρας», επισήμανε ο κ. Μήτκας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ