Στις 7 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής υπαίθρια έκθεση Καλλιγραφένιων μάλλινων χειροποίητων χαλιών.
Το θέμα των Καλλιγραφένιων Χαλιών είναι “Τριανταφυλλιές”.
Θα εκτεθούν 40 χαλιά από τις προσωπικές συλλογές των οικογενειών του Παλαιοχωρίου όπως επίσης και από την συλλογή του Ιερού Ναού Παμμεγιστών Ταξιαρχών.
Μαζι με τα χαλιά εκτίθενται και κιλίμια που όπως είναι γνωστό στρώνονταν στα κρεββάτια.
Τα τριανταφυλλένια κιλίμια υπήρχαν στις προίκες που έδιναν πριν τον πόλεμο. Αργότερα μπήκαν στην ζωή του Παλαιοχωρίου τα χαλιά. Η αγροτική, η κτηνοτροφική και η ζωή των μεταλλωρύχων δεν επέτρεπαν πολυτέλειες. Τα χαλιά στρωνόντουσαν στις ονομαστικές γιορτές όταν το σπίτι έβαζε τα «καλά του ρούχα».
Η συλλογή ξεκινά με το κιλίμι σε σχεδιο “Μόρκο” του 1898, που ανήκει στην Εκκλησία. Το τελευταίο χαλί του υφάνθηκε, είναι του 1985, σε σχεδιο «Κλαδί Τριανταφυλλιάς» επαναλμβανομενο μοτίβο, σε λευκό φόντο. Ιδιωτική συλλογή.
Στην δεκαετία του 1920 κυριαρχεί το σχέδιο “Αγριολούλουδα” σε στρώση σε κίτρινο ή λευκό φόντο. Στην δεκαετία του 1930 κυριαρχούν τα νέα επαναλαμβανόμενα σχέδια με κεντρικό θέμα τις «Τριανταφυλλιές» ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται με χρώματα μπλε και μωβ κυρίως στις μπορντούρες.
Μετά τον πόλεμο τα χαλιά μπαίνουν για τα καλά στη καθημερινή μας ζωή. Με τριαντάφυλλα σε διάφορα σχέδια και με φόντο ποικίλες αποχρώσεις του μπεζ, μπλέ, σούκου, σακς, μαύρου. Οι δημιουργικές διαφορές που είχαν τα χαλιά μεταξύ τους ήταν αποτέλεσμα της αισθητικής αντίληψης κάθε κοριτσιού. Η ηλικία που ξεκινούσε την ετοιμασία της προίκας του κάθε κορίτσι ήταν γύρω στα 15 με16 χρονών.
Για κάθε χαλί που θα εκτεθεί υπάρχει διαμορφωμένη ταυτότητα.
Η έκθεση τελεί υπό ην Αιγίδα της Κοινότητας Παλαιοχωρίου.
Σχεδιαση Εκτελεση : Βέλλιου Κατερίνα/Μιχαλεου Φωτεινή/Πολυζου Εύη/Σφουγγαρος Γιώργος.