«Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που αριθμεί πολλά μέλη, πολλούς υποτύπους, όπως συνηθίζουμε να λέμε στην ιατρική ορολογία.
Συναντώνται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο, προκαλώντας συμπτώματα, τα οποία όμως είναι ήπια και αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς να εμπνέουν καμία ανησυχία για την υγεία των ασθενών.
Ο θόρυβος που προκάλεσε ο νέος αυτός κορωνοϊός CORVD-19 οφείλεται αφενός στο ότι δεν είχε ποτέ καταγραφεί ανάμεσα στους γνωστούς υποτύπους κορωναϊών και αφετέρου διότι πρόκειται για έναν ιό που κατάφερε να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο.
Αυτό πιστεύεται ότι έγινε στην πόλη Wuhan της Κίνας, όπου θηρεύεται ένα σπάνιο είδος μυρμηγκοφάγου, το Pangolino, για το ακριβό του δέρμα και το νόστιμο κρέας του.
Επώαση και μετάδοση
Η επώαση του ιού γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο από τη στιγμή της μόλυνσης.
Ακολουθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, τα οποία είναι πολύ ήπια και περιλαμβάνουν: δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, κυνάγχη (πονόλαιμο) και ρίγος. Σε αντίθεση με τους ιούς της απλής γρίπης, ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν αρρωσταίνουν και προκαλεί πολύ σοβαρότερη νόσο από τη γρίπη, δηλαδή βαριά πνευμονία.
Η μετάδοση όμως από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με τον ίδιο τρόπο με τη γρίπη, δηλαδή με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα και τη μύτη ασθενών που βήχουν ή φταρνίζονται και από την επαφή με επιφάνειες πάνω στις οποίες έχουν πέσει αυτά τα σταγονίδια και στη συνέχεια επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
Ο κορωνοϊός επιβιώνει πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες για 3 περίπου ώρες, σε χάρτινες επιφάνειες για 3 ημέρες και σε πλαστικές επιφάνειες για 24 ώρες. Η πανδημία έφερε συναγερμό Η εμφάνιση του ιού τους τελευταίους μήνες και η πανδημία που προκάλεσε έθεσαν σε συναγερμό τις υπηρεσίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας προς αναζήτηση ενός πιθανού φαρμακευτικού σκευάσματος ή εμβολίου που θα αναχαίτιζε την ραγδαία εξάπλωσή του και θα έσωζε τις ζωές ασθενών που μολύνονταν από αυτόν.
Η επιστημονική σκέψη στράφηκε προς την αναζήτηση του τρόπου εισόδου του ιού στα κύτταρα των ανθρώπων – ξενιστών, όπου αρχικά αγωνίζεται να επιβιώσει και μετά να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί. Ανακάλυψαν, λοιπόν, τη σύνδεση του ιού με μια πρωτεϊνη-υποδοχέα στη μεμβράνη των κυττάρων, που λέγεται ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2).
Ο Κινέζος ερευνητής Liang Tao είπε χαρακτηριστικά: «Αν το ανθρώπινο σώμα το παραλληλίσουμε με ένα σπίτι, τότε ο ληστής (κορωνοϊός CORVD-19) μπορεί να εισέλθει στο σπίτι χρησιμοποιώντας ως πόμολο πόρτας την πρωτεΐνη ACE2». Παρά την κατανόηση όμως του τρόπου δράσης και επίθεσης του νέου ιού δεν έχουν ακόμη οι επιστήμονες στη διάθεσή τους κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο.
Το έργο παραγωγής κάποιου εμβολίου αποδεικνύεται πολύ δύσκολο και θα πρέπει να αναμένεται σε 1 με 1,5 χρόνο από τώρα, διότι δεν αρκεί μόνο να είναι αποτελεσματικό για την εξουδετέρωση του ιού αλλά θα πρέπει συγχρόνως να είναι και ασφαλές για τον ασθενή.
Τα μέτρα πρόληψης
Τι κάνουμε λοιπόν μέχρι τότε; Πώς αντιμετωπίζουμε την υγειονομική αυτή κρίση, που έχει ήδη αφανίσει χιλιάδες ανθρώπινων ζωών κι έχει προσβάλει περισσότερες χιλιάδες ακόμα; Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι η τήρηση των ατομικών μέτρων προφύλαξης είναι η μόνη λύση.
Τα μέτρα αυτά είναι τόσο απλά όσο και αποτελεσματικά. Δηλαδή: το συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα η αποφυγή φταρνίσματος ή βήχα χωρίς κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο ή με τον αγκώνα η άμεση ρίψη του χαρτομάντηλου σε κλειστό κάδο μετά τη χρήση του η αποφυγή τριψίματος ή ξυσίματος του στόματος, των ματιών και της μύτης με βρώμικα χέρια η αποφυγή στενής επαφής ή ασπασμού ατόμων που έχουν συμπτώματα πυρετού ή βήχα και φυσικά η αποφυγή άγχους και πανικού, διότι τα τελευταία είναι αποδεδειγμένο ότι εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύμπτωμα και καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.
Τα παραπάνω μέτρα στη χώρα μας ανακοινώθηκαν εγκαίρως και ευτυχώς οι Έλληνες συμμορφωθήκαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων που θα δυσκόλευαν τις υπηρεσίες υγείας του τόπου μας.
*Το κείμενο αναδημοσιεύεται με την άδειά του.