Το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία έχει αναλάβει ο οίκος Christie’s με αυτή να λαμβάνει χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας στις 11 Μαΐου.

Πρόκειται για ένα διαμάντι 228 καρατίων, σε σχήμα αχλαδιού, που υπολογίζεται στην προπώληση από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια. Ο πολύτιμος λίθος, ο οποίος είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυγού κότας, εξορύχτηκε πριν από περίπου 20 χρόνια στη Νότια Αφρική, αλλά τώρα βγαίνει σε δημόσια πώληση.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά για διαμάντια», λέει ο Ραχούλ Καντάκια, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων στον οίκο Christie’s. Η εταιρεία μεσολάβησε επίσης για την αρχική ιδιωτική πώληση του πολύτιμου λίθου σε έναν συλλέκτη, ο οποίος το κράτησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Με την αγορά όπως είναι, το 2021 σημειώθηκε τεράστια αναζωπύρωση τόσο στην αγορά τέχνης όσο και στην αγορά κοσμημάτων. Ο ιδιοκτήτης μας πλησίασε και είπε: “Πώς θα σας φαινόταν να το πουλούσατε αυτό για εμένα σε δημοπρασία;”», λέει ο επικεφαλής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Καντάκια δέχτηκε την προσφορά. «Είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή», λέει. «Αν, μετά την πώληση, έρθεις σε μένα και μου πεις: “Μπορείς να μου βρεις άλλο διαμάντι 230 καρατίων;” [θα πω] δεν μπορώ».

Εάν ο πολύτιμος λίθος πωληθεί στην πιο υψηλή του εκτίμηση, θα γίνει ένα από τα πιο ακριβά λευκά διαμάντια στον κόσμο. Ωστόσο, ο Καντάκια λέει ότι η συγκριτικά μέση τιμή ανά καράτι της εκτίμησης (μόλις 88.000 δολάρια ανά καράτι) κάνει το κόσμημα ελκυστική επένδυση.

«Τίποτα δεν είναι αδύνατον»

Οι τιμές των διαμαντιών αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες αν και ο Καντάκια αναμένει έντονο ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του διαμαντιού στο Ντουμπάι.

Μετά από αυτό, ο πολύτιμος λίθος θα βρεθεί στην Ταϊπέι, στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα πάει στην Ελβετία για τη δημοπρασία.

«Εάν οι αγοραστές αποφασίσουν ότι αυτό είναι κάτι που θα ήθελαν να φορούν, ένα κολιέ θα ήταν το πιο λογικό για το συγκεκριμένο λίθο», λέει ο Καντάκια. «Έχω δει πελάτες να φορούν δαχτυλίδια έως και 100 καρατίων, επομένως τίποτα δεν είναι αδύνατο στον κόσμο μας».

Πηγή: lifo