«Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων» τόνισε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».
Η απόφαση αυτή, όπως εξήγησε, συνιστά απόρροια των «αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.
Έτσι, «ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν στη ΔΕΗ περισσότερο απ’ όσο θα στοίχιζαν αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα αφορά τόσο τους εργαζόμενους στις παραπάνω λιγνιτικές μονάδες, όσο και στο προσωπικό μεγαλύτερης ηλικίας.
«Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν έχει κάτι να φοβηθεί. ‘Αλλωστε έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν πετυχημένα μοντέλα εθελούσιας εξόδου, από τα οποία οι εργαζόμενοι βγήκαν ωφελημένοι» έσπευσε να διαβεβαιώσει, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ.
Αναφερόμενος στα προβλήματα της ΔΕΗ, επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι το πρόβλημα, «τώρα που το ζω από μέσα, είναι ακόμη χειρότερο» (σ.σ. από όσο νόμιζα).
Μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης, ιδιαίτερη μνεία προσέδωσε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία είναι «η προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να απαξιωθεί η εταιρεία».
«Η άλλη επιλογή ήταν η πώληση υδροηλεκτρικών. Θεωρούμε όμως ότι, με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ, θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί» εξήγησε, τέλος.
Πηγή: thessnews.gr