Τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του δάσους Σέιχ Σου έκρουσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης αναφορικά με την έκταση που έχει λάβει το θέμα καταστροφής των πεύκων στο Σέιχ Σου από το έντομο του φλοιοφάγου ή βλαστοφάγου (Tomicus piniperda). Ο ίδιος μιλώντας το μεσημέρι από την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ είπε πως αν δεν ενισχυθούν τα συνεργεία των υλοτόμων ώστε οι εργασίες υλοτόμησης στο δάσος και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων-νεκρών δένδρων να εντατικοποιηθούν, αν δεν επανασχεδιαστούν τα σημεία που έχουν καταστραφεί «θα χάσουμε το δάσος που γλίτωσε από την πυρκαγιά του 1997». Παράλληλα είπε πως πρέπει να γίνουν μελέτες για αντιπλημμυρική θωράκιση.
Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών τόνισε πως «το φαινόμενο ήταν γνωστό από το 2016, ενώ υπάρχει και έγγραφο στο Δασαρχείο για τον βλαστοφάγο από τις 6/3/2018. Εμείς ως δήμος επισημάναμε το πρόβλημα στις αρχές μαζί με πολίτες και με πρωτεργάτη τον Βαγγέλη Μπόστα, τον δικηγόρο που υπέβαλλε στις 4/6/2019 μηνυτήρια αναφορά ώστε να διενεργήσει Προκαταρκτική εξέταση ο Πταισματοδίκης Θεσσαλονίκης διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες για το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο. Θεωρούμε πως υπάρχουν ευθύνες πολιτικές, περιβαλλοντικές και πειθαρχικές, και τις τελευταίες θα τις αποδείξει η δικαιοσύνη. Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Πρέπει να γίνει έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες. Η καταστροφή δεν μπορεί να μείνει δίχως τιμωρία. Το δασαρχείο κάνει λόγο για 3500 στρέμματα που έχουν ξεραθεί από το έντομο αυτό όμως εμείς πιστεύουμε πως είναι περισσότερα». Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως στις κρούσεις που έκαναν προς το Δασαρχείο για αντιμετώπιση του προβλήματος το τελευταίο απαντούσε πως δεν του έχουν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια από το αρμόδιο υπουργείο. Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών πρόσθεσε πως το υπουργείο αναγκάστηκε να ασχοληθεί με το θέμα εκ των υστέρων, και μετά από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Πρόσθεσε πως οι 50.000 που θα διατέθηκαν με απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου ως πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης «είναι ψίχουλα», και πως στο «πράσινο ταμείο υπάρχουν παγωμένα εκατομμύρια ευρώ».
Κατήγγειλε πως υπάρχουν μέρες που στο δάσος εργάζονται έως 10 άτομα με 6-7 αλυσοπρίονα, ενώ το έντομο συνεχίζει να καταστρέφει δεκάδες δέντρα. Επίσης είπε πως με την απομάκρυνση των συνεργείων των ΜΜΕ κατά την έναρξη της αποψίλωσης του δάσους «οι εργασίες σταμάτησαν». «Υποδείξαμε στο Δασαρχείο να απευθυνθεί και σε άλλους συνεταιρισμούς και να καλέσει κι άλλους υλοτόμους για να κόβουν 150 αλυσοπρίονα και να απομακρυνθούν τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από το έντομο».
Παράλληλα είπε πως πρέπει να απομακρυνθούν και οι ξερές πευκοβελόνες που μπορεί να λειτουργήσουν ως… μπαρούτι σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Επίσης πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει αναδάσωση και για αυτό το κομμάτι οι αρμόδιοι να απευθυνθούν στην επιστημονική κοινότητα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. και Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας κ. Θεοχάρης Ζάγκας είπε πως «Η κατάσταση στο δάσος είναι πολύ δύσκολη. Και δεν θα έπρεπε να καθυστερήσουμε τόσο να αναλάβουμε δράση. Θα έπρεπε να έχουμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Να αντιδράσουμε μόλις δούμε να στεγνώνει ένα δέντρο». Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη είπε πως έχει πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο και πως αν δεν είχαμε τον Θερμαϊκό Κόλπο και το Σέιχ Σου «η πόλη θα ήταν αβίωτη». Είπε πως υπήρξαν αποδείξεις προσβολής σε δέντρα από τον φλοιοφάγο και «πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί και να απομακρυνθούν τα προσβεβλημένα δέντρα και να παρατηρείται το δάσος και να γίνει επανάληψη των μέτρων μέχρις ότου σταματήσουν οι νεκρώσεις. Επίσης εάν μετά τις υλοτομίες προκύψουν κενά μεγάλου εμβαδού (μεγαλύτερα του ενός περίπου στρέμματος), καλό θα είναι το ερχόμενο φθινόπωρο να πραγματοποιηθούν φυτεύσεις κατάλληλων πλατυφύλλων ειδών. Αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω μπορεί σε 2-3 χρόνια να έχουμε αποτέλεσμα και να έχουμε ανακοπή του πληθυσμού του εντόμου».
Παράλληλα αναφερόμενος στο παρελθόν είπε πως το 1930 φοιτητές της Δασολογίας φύτεψαν τα πρώτα δέντρα σε τοποθεσία Χίλια δέντρα, ενώ προηγουμένως είχαν έρθει οι πρόσφυγες, είχε αυξηθεί δραματικά ο πληθυσμός και οι ανάγκες για ενέργεια, και είχε εξαφανιστεί κάθε είδος βλάστησης. Πρόσθεσε πως στον ανασχεδιασμό του δάσους στα σημεία που θα προκύψουν μετά την αποψίλωση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη να μην είναι αμιγές το δάσος, να υπάρχει ποικιλία δέντρων.
Στην έκταση που έχει πάρει το θέμα με την καταστροφή των δέντρων από τον φλοιοφάγο εστίασε ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπόστας που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά. «Το πρόβλημα υπάρχει στο 1/3 του δάσους όπου εργάζονται τώρα ελάχιστοι υλοτόμοι. Ένα εγχείρημα που περιλαμβάνει μια έκταση περισσότερων των 10.000 στρεμμάτων από Ρετζίκι μέχρι και Τούμπα. Είμαι απαισιόδοξος πως το κομμάτι που δεν κάηκε το 1997 έχει ημερομηνία λήξης. Πιστεύω πως πρέπει πια να σχεδιάσουμε το επόμενο δάσος. Έκανα τη μηνυτήρια αναφορά γιατί ένιωσα υποχρεωμένος στις προηγούμενες γενιές που έφτιαξαν το δάσος υπό αντίξοες συνθήκες και νιώθω ευθύνη και για την επόμενη γενιά. Ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έπρεπε το δασαρχείο να επικαλείται έλλειψη κονδυλίων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, typosthes.gr