Καμία ειδικότερη ενημέρωση δεν έχουν οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δήμο. Ένα αίτημα που είχε προβάλλει η αυτοδιοίκηση μέσω της ΠΕΔΚΜ, έτσι ώστε να έχουν αναλυτικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα, όπως τονίζει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, από νωρίς η Χαλκιδική είχε αιτηθεί μια ξεχωριστή ενημέρωση όταν το καλοκαίρι πάρθηκε απόφαση για τη χρήση μάσκας και άλλων περιοριστικών μέτρων. Τότε ακόμη οι δήμοι αδυνατούσαν να αντιληφθούν τον λόγο που έπρεπε να εφαρμοστούν τόσο αυστηρά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι.
Λίγες εβδομάδες αργότερα η ΠΕΔΚΜ αναφέρθηκε πρωτίστως στο έλλειμμα της ενημέρωσης των Δημάρχων, ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση από την πανδημία του κορωνοϊού, αίτημα στο οποίο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς συμφώνησε να ενημερώνει προσωπικά τους Δημάρχους, κυρίως των περιοχών που έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα. «Εξηγήσαμε στον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, ότι δεν είναι δυνατόν να εξελίσσονται περιστατικά covid στους Δήμους μας και να μην γνωρίζει ο Δήμαρχος τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων και την ενδεχόμενη διασπορά του στην κοινότητα» είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Όμως εδώ και ένα μήνα τώρα, δεν ακολουθείται καμία διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανόλης Καρράς, ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες για κλείσιμο παιδικών σταθμών ή άλλων δομών λαμβάνονται με προσωπική ενημέρωση και ενδιαφέρον των δήμων, χωρίς επικοινωνία για ειδικά στοιχεία από το Υπουργείο ή την Πολιτική Προστασία.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο για κάθε δημοτική αρχή να εκτιμήσει τις καταστάσεις και να προστατέψει τους δημότες της. Οι περισσότερες περιοχές σε Χαλκιδική και Πέλλα που βαρύνονται με κρούσματα εδώ και δύο εβδομάδες, «δείχνουν» τους Θεσσαλονικείς εκδρομείς της 28ης Οκτωβρίου. Αλλά με βεβαιότητα και στοιχεία δεν μπορούν να μιλήσουν ούτε οι δήμαρχοι, και ούτε φυσικά σε ανάλογες μελλοντικές περιπτώσεις να ενθαρρύνουν ή να αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα.