Στη Χαλκιδική τα περιβαλλοντικά ζητήματα μονοπωλούν για πολλές δεκαετίες μια κοινωνική μάχη για τα μεταλλεία Χαλκιδικής. Η βόρεια Χαλκιδική βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με τις διαφωνίες ως προς τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων από τη μεταλλευτική εκμετάλλευση. Μέχρι και σήμερα μένει ανοιχτό το θέμα των δανειοδοτήσεων και πολλά επιμέρους ζητήματα σε περιοχές όπως οι Σκουριές, η Ολυμπιάδα, το Στρατώνι κ.α.
Το περιβάλλον και η φύση φαίνεται πως πάλεψαν σε δεκάδες περιπτώσεις με τον άνθρωπο για να επιβάλλουν την κυριαρχία τους πάνω στην άναρχη δόμηση, εκτροπή ρεμάτων, διευθέτηση κοιτών, αμμοληψίες, παρεμβάσεις σε ακτές. Στον αγώνα αυτό πότε κερδίζει ο άνθρωπος, πότε η φύση. Ωστόσο οι τελευταίες καταστροφές από πλημμύρες και δυνατούς ανέμους απέδειξαν περίτρανα ότι δεν είμαστε σε θέση να τα βάλλουμε με τη μανία ΤΗΣ. Θυμίζουμε μόνο τα παραδείγματα του περσινού καλοκαιριού όπου στον δήμο Ν. Προποντίδας το πρωτοφανές φαινόμενο του υδροστρόβιλου με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εκατοντάδες περιουσίες ιδιωτών και επαγγελματιών συγκλόνισε το πανελλήνιο. Λίγους μήνες αργότερα, ο δήμος Αριστοτέλη γνώρισε μια από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του, πληγές που μετρά ως σήμερα. Αν ανατρέξουμε δύο καλοκαίρια πίσω θα θυμηθούμε τις μεγάλες πλημμύρες στη Νικήτη και άλλες περιοχές της Σιθωνίας.
Θα έλεγε κανείς ότι με τόσο μένος, η φύση προσπαθεί να περάσει σκληρά μηνύματα που είτε δεν αντιλαμβανόμαστε, είτε κάνουμε πως δεν ακούμε γιατί οι παρεμβάσεις μας είναι μη αναστρέψιμες. Ο παράδεισος επί γης που θεωρείται, από πολλούς, πως είναι η Χαλκιδική, κινδυνεύει να γίνει αφιλόξενη έκταση που θα αδυνατεί σύντομα να αγκαλιάσει τα δικά της παιδιά, τους ντόπιους κατοίκους. Σε περιοχές όπου η γη έδωσε τους καρπούς της, ο άνθρωπος τους καλλιέργησε και έκανε πολλά βήματα μπρος. Σε περιοχές όπου ο παράδεισος άνοιξε τις πύλες του για να απολαύσουν οι κάτοικοι την ορεινή και θαλάσσια ομορφιά του, ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε τη δραστηριότητα και στη συνέχεια υπερεκμεταλλεύτηκε το περιβάλλον του για γρήγορο κέρδος. Έτσι, έγιναν λάθη και παραλείψεις απέναντι στα οποία, όσο κι αν θες να κλείσεις τα μάτια, θα τα βρίσκεις μπροστά σου λόγω της άμυνας του Περιβάλλοντος. Ας ελπίσουμε μόνο ότι η Ώρα της Φύσης είναι για όλους μας μήνυμα ηχηρό και εποδεκτό.
Στις φωτογραφίες φαίνονται όλες οι αντιθέσεις που περιγράψαμε
[metaslider id=107189]