Στο παρά πέντε και φέτος θα ανοίξουν τα περισσότερα μπιτς μπαρ στη Χαλκιδική, καθώς η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία του Υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου ημέρα Παρασκευή. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα στο νομό διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αλλά και το γεγονός, ότι πολλοί εξαιρέθηκαν από την πρώτη δημοπρασία παρά την έγκαιρη κατάθεση φακέλου.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των επιχειρηματιών ξεκίνησε από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οι φάκελοι υποβάλλονται φέτος στην Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε την αρμοδιότητα της Χαλκιδικής λόγω έλλειψης προσωπικού στη δεύτερη. Ήδη στην υπηρεσία του Πολυγύρου έχουν μείνει μόλις δύο άτομα με συνέπεια να προωθούνται ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη διέθεσε έξι άτομα για τον γειτονικό νομό.
Σύμφωνα με τα σωματεία των επιχειρηματιών υπήρξαν πάνω από 1000 αιτήσεις από την αρχή αλλά οι ίδιοι αμφιβάλλουν εάν θα δοθούν έστω και οι μισές άδειες λειτουργίας. Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε επίσης με τις εκτάσεις προς εκμετάλλευση.
Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει ότι το ανώτατο εμβαδόν παραχώρησης είναι 500 τ.μ. και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η κάλυψη άνω του 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου του διακριτού τμήματος. Επίσης, είναι απαραίτητη η απόσταση 6 μέτρων μεταξύ των τμημάτων που παραχωρούνται, ενώ επιβάλλεται και απαγόρευση παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή το πλάτος είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τ.μ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι επιχειρηματίες ζητούν να εκμισθώσουν εκτάσεις 500 τ.μ περισσότερες της μιας, ώστε να έχουν μεγαλύτερο σύνολο. Και πάλι όμως, παρότι ζήτησαν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, η απάντηση που έλαβαν κάνει λόγο για απόφαση που επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας.
Απλούστερη υπήρξε η διαδικασία που αφορά στην απευθείας παραχώρηση σε όμορες επιχειρήσεις (που διαθέτουν κατάστημα εστίασης π.χ.) της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, κλπ,. Στην Κασσάνδρα μάλιστα προηγήθηκε συνάντηση πολλών επιχειρήσεων με τη δήμαρχο και τους αρμόδιους του δήμου και όλα έδειξαν ότι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση μετά τα περσινά προβλήματα και την αναρχία που παρατηρήθηκε.
Ακριβό το τίμημα της καθυστέρησης
Για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες η όποια καθυστέρηση στη διαδικασία της παραχώρησης σημαίνει κόστος. Βάζουν βαθιά, όπως υποστηρίζουν, το χέρι στην τσέπη επειδή ακριβώς, πληρώνουν το ίδιο τίμημα είτε ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αρχές καλοκαιριού, είτε στα μέση, είτε στα τέλη. Όσοι εξαιρέθηκαν από τη δημοπρασία της 28ης Ιουλίου εκτιμούν ότι θα συμμετέχουν σε επόμενη διαδικασία στις αρχές Ιουλίου, και έπεται συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπιτς μπαρ στη Χαλκιδική έφτασαν πέρσι να ανοίξουν στις αρχές Αυγούστου μόνο και μόνο για να μην χάσουν πελατεία δέκα ετών, όπως μαρτυρούν οι ιδιοκτήτες τους. Την ίδια στιγμή φοβούμενοι τα πρόστιμα δεν τολμούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους, ούτε καν να προετοιμάσουν τους υπαίθριους χώρους στήνοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Συνεπώς, από τη μια τα λιγότερα τετραγωνικά μέτρα που τους παραχωρούνται προς εκμετάλλευση, και από την άλλη ο χρόνος που συρρικνώνεται για πολλούς,, είναι δυο παράμετροι που αυτομάτως ρίχνουν κατακόρυφα τα περιθώρια κέρδους.
Αυτό που γεννά ερωτηματικά, σε κάθε περίπτωση, είναι η δυστοκία από πλευράς Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης να εξυπηρετήσει τη Χαλκιδική και τις επιχειρήσεις της, ενώ πρόκειται για νομό που φέρνει τεράστια έσοδα στο κράτος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. «Η θερινή σεζόν είναι χρυσή για τα ταμεία του κράτους», λένε οι ιδιοκτήτες των θιγόμενων επιχειρήσεων, που φέτος προσδοκούν μεγάλη κίνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό Χαλκιδικής τα μισθωτήρια για εκμετάλλευση αιγιαλού είναι διπλάσια σε αριθμό από εκείνα σε ολόκληρη την Κρήτη.
Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη “ΜτΚ”