«Sky is the limit» (ο ουρανός είναι το όριο) αναφωνούν οι άνθρωποι του τουρισμού καθώς μπαίνουμε στο κυρίως… πιάτο μίας χρονιάς που κυλά εξαιρετικά, από πλευράς αφίξεων.

Mε φόρα από την περσινή εντυπωσιακή σεζόν, o τουρισμός βάζει στο φουλ τις μηχανές προσβλέποντας στην κατάρριψη νέων ρεκόρ και στην κατάκτηση νέων κορυφών, παρά τους σκοπέλους που βάζουν ακρίβεια και ενεργειακές αναταράξεις. Η χρονιά αυτή όμως δεν παύει να αποτελεί για τις μικρομεσαίες μονάδες την τρίτη χρονιά ενός «πολέμου» με έπαθλο την επιβίωση.

Πανδημία, εχθροπραξίες, αδηφάγα ακρίβεια… Πόσα να αντέξει ο ξενοδόχος;

«Sky is the limit (ο ουρανός είναι το όριο)» αναφωνούν όμως και οι Έλληνες τουρίστες, όσοι απέμειναν τουλάχιστον, όταν καλούνται να λύσουν την πολυπαραγοντική εξίσωση των ανατιμήσεων. Βενζίνη, ακτοπλοϊκά, διαμονή, φαγητό τρέχουν με χίλια, τα εισοδήματα όμως ακολουθούν με ρυθμούς χελώνας. Tην ίδια εξίσωση λύνουν λίγο…ευκολότερα οι ξένοι.

Τη σημαντική αλλαγή που επήλθε στο καταναλωτικό κοινό τον τελευταίο χρόνο και τη μεγάλη επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα καταδεικνύουν έρευνες για λογαριασμό του ΣΕΛΠΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μεγάλο μέρος του κοινού, ποσοστό 48%, δηλώνει ότι δε θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Το 22% δηλώνει ότι θα κάνει, αλλά πιο περιορισμένα και μόλις 13% ότι θα κάνει όπως κάθε χρόνο….

Δεν πρέπει να παραβλέπεται πως οι ονειρώδεις επιδόσεις που προδιαγράφονται δε θα σημάνουν για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ανάλογα κέρδη που θα υπήρχαν σε μία περίοδο ομαλότητας. Το γεγονός πως οι πληρότητες διαγράφουν ξέφρενη πορεία ναι μεν δίνει τεράστιες ανάσες στους επαγγελματίες, ωστόσο τα ιλιγγιώδη λειτουργικά κόστη, ελέω ανατιμήσεων σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης, μετριάζουν τα χαμόγελα με το τελικό ταμείο να γίνεται μετά τον Σεπτέμβριο.

Τα καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας ναι μεν συμμετέχουν και αυτά στο… πάρτι κρατήσεων αλλά μέχρι στιγμής η ανάκαμψή τους δεν συμβαδίζει απόλυτα με τους υπόλοιπους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα). Βέβαια αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην τον μήνα – φωτιά και βαρόμετρο όλης της σεζόν που μπαίνει από αύριο.

Η επαναφορά ταξιδιωτών από αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Αυστρία, σε νούμερα που όχι μόνο θυμίζουν, αλλά και ξεπερνούν εκείνα πριν από την εμφάνιση της πανδημικής κρίσης έχουν σαν αποτέλεσμα την ολική επαναφορά της βαριάς βιομηχανίας της ελληνικής οικονομίας, με την ακρίβεια όμως να υποσκάπτει τα γερά τουριστικά θεμέλια.

Όπως προαναφέρθηκε προς το παρόν η σεζόν ακολουθεί δύο ταχύτητες, με τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, πλην της Χαλκιδικής, να βρίσκονται λίγο πίσω στον μαραθώνιο, ωστόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου ποντάρουν όπως και πέρσι στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για προσέγγιση ή και προσπέρασμα των αριθμών του 2019. Όνειρα θερινής νυκτός παραμένει όμως και η προσέγγιση των επιδόσεων του 2019 στο τελικό ταμείο της σεζόν καθώς τα κόστη των ξενοδοχείων αυξάνονται ιλιγγιωδώς.

Ο πόλεμος «πλήγωσε» τη Βόρεια Ελλάδα

Τον Ιούνιο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν τα αεροδρόμια της Σαντορίνης με 21,5%, του Ακτίου με 12,9%, της Κέρκυρας με 12,4% και της Μυκόνου με 9,9%. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη έκλεισε με μείωση 11,4%, η Καβάλα με 22,2% και η Μυτιλήνη με 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport που διαχειρίζεται τα εν λόγω αεροδρόμια.

Θεσσαλονίκη και Καβάλα «πληρώνουν» τις συνέπειες του ρωσοουκρανικού πολέμου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια διακινούσαν αρκετούς Ρώσους και Ουκρανούς επιβάτες.

Επαγγελματίες του τουρισμού από τη Βόρεια Ελλάδα μίλησαν στη «ΜτΚ» αναπαριστώντας το σκηνικό που σχηματίζεται μέχρι τώρα, με την ελπίδα να φουλάρουν οι μηχανές του κλάδου και να…καταρρίψει κάθε ρεκόρ η κίνηση.

Χαλκιδική

H Χαλκιδική τρέχει με… χίλια όσο πλησιάζει ο Αύγουστος που σηματοδοτεί παραδοσιακά και την κορύφωση της high season. Οι κρατήσεις έχουν ήδη πάρει φωτιά, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τις επιδόσεις της χρονιάς – ρεκόρ (2019) για τον τουρισμό. Η Χαλκιδική αν και όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες αντίκριζε μαύρες μέρες στον ορίζοντα εξαιτίας της απώλειας Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, «κουβαλώντας» και το λουκέτο Μουζενίδη από την περσινή σεζόν, απορρόφησε τις αναταράξεις, με κάποιες αμυχές και τώρα κρατά το πόδι σταθερά πατημένο στο γκάζι.

Tο αυξημένο (κατά περίπου 30% ανά δωμάτιο/διανυκτέρευση) λειτουργικό κόστος, λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης προβληματίζει τους ξενοδόχους που ευελπιστούν πως η «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης θα το υπερβεί επιτρέποντας στα καταλύματα να καταγράψουν κέρδη στο τέλος της σεζόν. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες έχουν μπει στην κατάψυξη εν αναμονή του 2023, λόγω του αυξημένου κόστους κατασκευής και της γενικότερης αβεβαιότητας.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες νέα ενοικιαζόμενα δωμάτια δημιουργήθηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο σε Σιθωνία και Κασσάνδρα, τόσο επειδή η επένδυση στον τουρισμό θεωρείται πιο ασφαλής και αποδοτική, όσο και χάρη στη μεγάλη ζήτηση που εκδηλώνεται, κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες, για καταλύματα σε καλή τιμή, που παρέχουν υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους. «Αγκάθι» για τη Χαλκιδική αποτελούν και οι ανεπαρκείς υποδομές (π.χ. τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντέξουν τον όγκο των επισκεπτών.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, η σεζόν εξελίσσεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, ο Ιούλιος ήταν εξαιρετικός μήνας όσον αφορά τις πληρότητες ενώ πολύ θετικά μηνύματα λαμβάνουμε και για τον Αύγουστο, αγγίζουμε ή και ξεπερνάμε σε ορισμένες περιπτώσεις τις επιδόσεις του 2019. Τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τα μικρότερα αλλά αναμένουμε αυτό το χάσμα να καλυφθεί. Στη Χαλκιδική πέρα από Βαλκάνιους έρχονται Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Δανοί και Ισραηλινοί. Πολύ καλά πηγαίνει και η εστίαση, μόνο το λιανεμπόριο ζορίζεται», επισημαίνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

«Το σοκ του πολέμου ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα με τους επιχειρηματίες να προχωρούν γρήγορα στις κατάλληλες κινήσεις που κάλυψαν τις απώλειες Ρώσων και Ουκρανών», καταλήγει. Ακόμα, όσον αφορά τους Έλληνες στέκεται στην οικονομική δυσπραγία της εποχής, «τα αυξημένα έξοδα και οι ανατιμήσεις σίγουρα δε βοηθούν, οι Έλληνες είναι πιο συγκρατημένοι». «Οι τιμές στα καταλύματα σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν για να υπερκαλυφθούν τα κόστη που σημειώνουν άλματα ενώ πολλά ξενοδοχεία είχαν προκρατήσεις από τον χειμώνα με τις τιμές που ίσχυαν τότε αλλά στη συνέχεια τα κόστη πήραν την ανιούσα με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να επωμιστούν τη χασούρα», σημειώνει.

Πιερία

«H φετινή τουριστική σεζόν είναι σίγουρα καλύτερη από την περσινή, ωστόσο με δεδομένο πως είχαμε έναν κάκιστο Απρίλιο, έναν κακό Μάιο κι έναν χλιαρό Ιούνιο οι εισπράξεις και τα κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019. Ο Ιούλιος ήταν πολύ καλός ενώ αναμένουμε κι έναν εξαιρετικό Αύγουστο με πληρότητες πάνω από 90% αλλά δεν φτάνουν μόνο δύο μήνες για να αναπληρώσουν όλες τις απώλειες της σεζόν. Είμαστε πίσω σε σχέση με την τελευταία χρονιά προ πανδημίας σε έσοδα και πολύ περισσότερο σε κερδοφορία, μετά τη μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια και των επιβαρύνσεων στις τιμές των πρώτων υλών», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έρχονται Βαλκάνιοι, Ισραηλινοί αλλά και από τις αγορές Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, με την πόλη να επιβεβαιώνει τον… κοσμοπολίτικο αέρα που αποπνέει. Βραχνά όμως αποτελεί το απογειωμένο ενεργειακό κόστος για τα καταλύματα που απειλεί να γκρεμίσει ό,τι πάει να χτιστεί με κόπο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής, ο Ιούλιος κλείνει με πληρότητες σχεδόν 70%, η Θεσσαλονίκη προτιμάται σαν ενδιάμεσος προορισμός από όσους ταξιδεύουν για Χαλκιδική. Αναμένουμε και έναν πολύ δυναμικό Αύγουστο, ενώ παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος με την διεξαγωγή της ΔΕΘ περιμένουμε να μας δώσει σημαντικές ανάσες. Παλεύουμε με τα αυξημένα κόστη ενώ όλοι κάνουμε προσπάθειες να μην αυξήσουμε υπέρμετρα τις τιμές», αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

Θάσος

«Ο Ιούλιος εξελίχτηκε πολύ καλά ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2019 ενώ ανάλογα μηνύματα έχουμε και για τον Αύγουστο, Μάιο και Ιούνιο ήμασταν κάτω από το 2019. Ο Σεπτέμβριος που μέχρι τα μισά του ελπίζουμε να κυλήσει ικανοποιητικά θα κρίνει και την τελική εικόνα της σεζόν, μία σεζόν που όλα τα κόστη των μονάδων εκτοξεύτηκαν στα ύψη ελέω ακρίβειας. Οι τιμές των καταλυμάτων βέβαια έχουν συγκρατηθεί, οι αυξήσεις είναι μικρές. Στο νησί έρχονται Σέρβοι, Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρουμάνοι, Άγγλοι, Πολωνοί, Ούγγροι, Σκανδιναβοί», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.

Τσουχτερά τα πεντάστερα

Αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, σε όλες τις κατηγορίες, καταγράφει η τελευταία έρευνα του ειδικευμένου στον τουρισμό συμβουλευτικού οίκου Mabrian. Η μέση αύξηση για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου σε σχέση με πέρυσι, έτος κατά το οποίο είχαν επίσης αυξηθεί οι τιμές σε σχέση με το 2019, υπολογίζεται στο 11% για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και από 2% έως 5% στα χαμηλότερης κατηγορίας. Ωστόσο, στα υψηλής ζήτησης συγκροτήματα, οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, από 20% έως και 30%.

Ο τουρισμός θα σώσει το χειμώνα;

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι το τουριστικό ρεύμα που θα δεχτεί η Ελλάδα φέτος θα είναι ηχηρό, δίνοντας σημαντική ανάσα στον κλάδο που παραδοσιακά εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας -άμεσα κι έμμεσα- αλλά τα δύο τελευταία χρόνια απώλεσε, εξαιτίας της πανδημίας, το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, αυξάνονται και πληθαίνουν.

Αν καλυφθεί πάνω από το 80% των εσόδων του 2019 (δηλαδή αν τα έσοδα αγγίξουν τα 16 δισ. ευρώ), το ΑΕΠ θα τονωθεί σημαντικά, σε μία χρονιά ακρίβειας και αβεβαιότητας με τους ρυθμούς ανάπτυξης να παίρνουν τα πάνω τους. Αν οι εισπράξεις ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2019 αγγίζοντας τα 20 δισ. ευρώ, όπως μαρτυρούν όλες οι ενδείξεις, τότε δημιουργείται και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέχρι και 2 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί για να «βγάλουν» τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα τον βαρύ χειμώνα. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως στον κλάδο διαχρονικά παρατηρούνται και υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Με δεδομένες μάλιστα τις αντίξοες συνθήκες θεωρείται ότι θα εκτοξευτούν φέτος.

Επιπλέον οι εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού είναι βαρύνουσας σημασίας και για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 5% (πάνω από τις επίσημες προβλέψεις), γεγονός καθοριστικό σε μία χρονιά – καρμανιόλα με τον μπαμπούλα της ακρίβειας να σφίγγει την τανάλια πάνω από τις οικονομίες.

Πηγή: https://www.makthes.gr/