Αυτό σημαίνει τσουχτερές αυξήσεις στις προμήθειες ανάληψης όταν χρησιμοποιούμε ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν έως τα 2,50-3 ευρώ.
Έως σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταλήξει σε ένα «μορατόριουμ» για τη χρήση του δικτύου ΑΤΜ, συμφωνώντας σε μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική που περιλαμβάνει προμήθειες από 1,30 έως 2,20 ευρώ, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό ανάληψης. Συγκεκριμένα:
Καθώς, όμως, τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών συμπιέζονται ασφυκτικά, οι 25 τράπεζες-μέλη της ΔΙΑΣ αποφάσισαν «σπάσουν» τη συμφωνία και να επιβάλλει καθεμία τις δικές της χρεώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το μέγεθος του δικτύου ΑΤΜ που συντηρεί, αλλά και το λειτουργικό της μοντέλο.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιβολή προμήθειας για ανάληψη μέσω ξένης κάρτας (direct access fee), την οποία επέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι, χρεώνοντας τους χρήστες καρτών όπως η Revolut ή η N26 από 2 έως 3 ευρώ για κάθε ανάληψη.
Ανάλογες προμήθειες ισχύουν και για αναλήψεις με κάρτα ελληνικών ιδρυμάτων/τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν ιδιόκτητο δίκτυο ΑΤΜ, όπως είναι η Viva Wallet ή η Praxia Bank, για παράδειγμα. Τονίζεται ότι οι χρεώσεις για τις αναλήψεις αυτές είναι ενιαίες σε όλη την Ευρωζώνη, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.
Προκειμένου να απαλλάξουν τους πελάτες τους από τις «τσουχτερές» προμήθειες, τα ιδρύματα αυτά, αλλά και οι συστημικές τράπεζες, εξετάζουν εναλλακτικά τιμολογιακά μοντέλα, π.χ. μια ελάχιστη μηνιαία συνδρομή που θα καλύπτει συγκεκριμένο αριθμό αναλήψεων για τους πελάτες τους από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.
Κερδοφόρο το δίκτυο ΑΤΜ για τις τράπεζες
Πηγές του τραπεζικού κλάδου αποκαλύπτουν, πάντως, στο insider.gr ότι όσο μεγάλο -ή απομακρυσμένο- και να είναι το δίκτυο ΑΤΜ για τις ελληνικές τράπεζες, εξακολουθεί να είναι κερδοφόρο.
Το λειτουργικό κόστος εξαρτάται από το εάν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών βρίσκεται εντός καταστήματος, είναι ανεξάρτητο (off site ATM), καθώς σε αυτή την περίπτωση το κόστος τροφοδοσίας του είναι μεγαλύτερο. Αυτό που κρίνει, σε κάθε περίπτωση, όμως τα περιθώρια κέρδους είναι πόσα ΑΤΜ έχει μια τράπεζα σε premium σημεία, όπως εμπορικά κέντρα μεγάλων αστικών πόλεων. Οι τράπεζες δίνουν «μάχη» για τις θέσεις αυτές και ταυτόχρονα προσπαθούν να συρρικνώνουν το δίκτυό τους στην περιφέρεια, ιδίως τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.
Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς δέχονται πολιτικές και άλλες πιέσεις, αφού η πρόσβαση των κατοίκων σε μετρητά είναι θεμελιώδους σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινότητας. Το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ έχει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχει ενσωματώσει το δίκτυο της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και η Εθνική Τράπεζα που διατηρεί καταστήματα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Πηγή: insider.gr