Η καθιέρωση πιστοποιητικού καλής λειτουργίας σε επιχειρήσεις, η επιβολή βαριών προστίμων σε όσες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν τα προβλεπόμενα εταιρικά στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και η θέσπιση υποχρέωσης διαλειτουργικότητας με άλλα εθνικά μητρώα, με ιδιαίτερη έμφαση στην διασύνδεση με το taxis.
Προκειμένου να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής παρεμφερών δηλώσεων με τα ίδια ή παρεμφερή στοιχεία σε περισσότερες κρατικές υπηρεσίες είναι μερικές από τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το σχέδιο διατάξεων για το “Γενικό Εμπορικό Μητρώο” που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
Στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται ακόμη, και σύντμηση προθεσμιών για τον έλεγχο νομιμότητας των στοιχείων δημοσιότητας των εταιρειών από τις 10 ημέρες στις πέντε ημέρες ενώ, για μια σειρά εγγράφων, δίνεται η δυνατότητα ανάρτησης των στοιχείων από τον ίδιο τον υπόχρεο και ο έλεγχος από την Υ.Γ.ΕΜ.Η θα γίνεται δειγματοληπτικά. Πάντως αν διαπιστωθεί κάποια παράβαση ισχύουν αυστηρές κυρώσεις.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 16:00 και οι διατάξεις θα ενσωματωθούν στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.
Βασικοί άξονες
Βασικοί άξονες των διατάξεων που τίθενται προς διαβούλευση:
1. Απλούστευση διαδικασιών μέσω του εκτεταμένου περιορισμού των πράξεων και στοιχείων που απαιτούν έλεγχο νομιμότητας και της θέσπισης αυτοματοποιημένων καταχωρίσεων που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους υπόχρεους.
2. Διεύρυνση των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ με την ένταξη των συμβολαιογράφων, προκειμένου οι υπόχρεοι να έχουν εναλλακτική επιλογή και δυνατότητα ταχείας εξυπηρέτησης καταχώρισης πράξεων και δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ.
3. Μείωση της γραφειοκρατίας με την ενοποίηση της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας και καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, σε ένα σημείο, μέσω της κατάργησης της σχετική αρμοδιότητας από τις Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και της απόδοσης της στις ΥΓΕΜΗ
4. Επικαιροποίηση υπόχρεων εγγραφής στο ΓΕΜΗ
5. Σύσταση μητρώου πιστοποιημένων χρηστών ΓΕΜΗ και ΥΜΣ
6. Πρόβλεψη κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας των ΥΓΕΜΗ
7. Θεσμοθέτηση πιστοποιητικού καλής λειτουργίας για όλες τις εταιρείες
8. Θέσπιση υποχρέωσης διαλειτουργικότητας με άλλα εθνικά μητρώα, με ιδιαίτερη έμφαση στην διασύνδεση με το taxis, προκειμένου να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής παρεμφερών δηλώσεων με τα ίδια ή παρεμφερή στοιχεία σε περισσότερες κρατικές υπηρεσίες.
9. Καταγραφή όλων των πράξεων και στοιχείων που καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗ, για τους κυριότερους νομικούς τύπους.
10. Πρόβλεψη συνεπειών για υπόχρεους έγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ που δεν εκτελούν την εμπορική δημοσιότητα, πέραν των προστίμων.
11. Πρόβλεψη αυστηρού χρονικού πλαισίου εντός του οποίου θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας και η υλοποίηση της εμπορικής δημοσιότητας από τις ΥΓΕΜΗ.
Πρόστιμα
Το σχέδιο νόμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με το νόμο, καθώς σε περίπτωση παραβάσεων του νόμου, μπορεί να υποβληθεί πρόστιμο που φτάνει μέχρι και 300.000 ευρώ εάν η ίδια παράβαση επαναληφθεί. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση δεν δημοσιεύει ισολογισμό, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ, αντί των 500 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Επίσης προβλέπεται χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας και η υλοποίηση της εμπορικής δημοσιότητας από τις ΥΓΕΜΗ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ